Descoperă totul despre acoperișul cu pantă: forme, construcție și caracteristici într-un articol informativ și detaliat

Forma și designul acoperișului are atât un sens estetic, cât și funcțional. Deși aspectul și stilul sunt foarte importante, să nu diminuăm importanța funcțională la acoperișul cu pantă, inclusiv rezistența la condițiile meteorologice și durata de viață a acestuia.

Alegerea acoperișului poate fi mai complicată decât s-ar crede. Există o mare varietate de modele diferite, iar fiecare tip de acoperiș are propriile sale caracteristici unice.

Acoperiș plat

acoperis plat

Acoperișurile plate se caracterizează prin faptul că au o înclinare a acoperișului foarte mică; prin urmare, majoritatea tipurilor de acoperișuri plate nu sunt 100% plane, dar au adesea o pantă ușoară. Acest lucru oferă oportunități mai bune pentru drenarea apei de ploaie.
Acoperișul plat este unul dintre cei mai moderni jucători de pe piață și a cunoscut cu adevărat o creștere a popularității în ultimii ani. Acoperișurile plate erau deosebit de mari în anii 70, dar se strecoară încet din nou în secolul 21. Acest lucru se datorează, printre altele, interesului din ce în ce mai mare pentru vilele funky și aspectului mai minimalist pe care îl oferă adesea acoperișurile plate.

Acoperiș într-o apă

acoperiș o apă

Numit și acoperiș cu o singură pantă, se caracterizează prin faptul că are o singură suprafață de acoperiș care se înclină spre o parte. Acest design este adesea folosit pentru case de vacanță sau pentru extinderi, de exemplu anexe, și este adesea folosit în combinație cu alte tipuri de acoperiș.

Acoperiș în două ape

Acoperișul în două frontoane este un tip de acoperiș compus din două suprafețe de acoperiș, care pot fi ambele complet identice sau asimetrice.
Acest tip de acoperiș este foarte funcțional deoarece este ușor de construit și oferă un drenaj eficient al apei. Acoperișul înclinat are, de asemenea, opțiuni simple de ventilație și se poate adapta la majoritatea modelelor arhitecturale.

Cele două suprafețe de acoperiș pot fi atât egale, cât și asimetrice, iar acoperișul înclinat este, fără îndoială, unul dintre cele mai funcționale tipuri de acoperiș. Datorită înclinării suprafețelor acoperișului, este asigurată drenarea eficientă a apei pluviale, iar simplitatea sa înseamnă că se poate integra și într-o mulțime de stiluri arhitecturale diferite.

Daca-ti doresti ceva funcțional și clasic, acoperișul în două ape este o soluție buna.

Acoperiș în trei ape 

Acoperișul cu trei pante este o formațiune triunghiulară și puțin mai complexă decât modelul anterior (cu două pante). Acest tip de acoperiș este o opțiune excelentă pentru casele mai mari care necesită un drenaj mai mare al apei de ploaie, deoarece cele trei puncte înclinate creează un drenaj mai rapid al apei. Caracteristica acestui tip de acoperiș este o coamă centrală și două vârfuri care formează triunghiul, îndreptate în general spre fața casei.

Acoperiș în patru ape

acoperiș în 4 ape

Este puțin mai complicat decât acoperișul în două frontoane și este de obicei compus din patru suprafețe de acoperiș înclinate. Acoperișul în patru ape, sau acoperișul în formă de piramidă, este poate cel mai popular la noi, pentru că acest acoperiș funcționează foarte bine în condițiile țării noastre. 

Acoperișurile înclinate sunt tipuri de acoperișuri formate din patru (uneori șase) suprafețe de acoperiș înclinate care cad toate de fiecare parte. Prin urmare, casa nu are fronton, ci este acoperită de suprafețe de acoperiș de jur împrejur.

Acoperișul în patru ape este cel mai popular, deoarece acest tip de construcție a acoperișului reduce cu adevărat presiunea vântului asupra locuinței, în zona noastră, unde în ultimul timp avem în general vânturi foarte puternice.

Acoperiș rustic

Acest tip de acoperiș este oarecum asemănător cu acoperișul în patru ape, dar diferă prin faptul că are un fronton mic la fiecare capăt al acoperișului. Acest design face posibilă utilizarea spațiului mansardei, adăugând în același timp lumină naturală în casă.

Acoperișul este adesea considerat de mulți foarte confortabil deoarece oferă locuințelor cu acest tip de acoperiș o senzație de casă, pe care o caută mulți constructori de la noi.

‍De asemenea, acoperișul înclinat face față încărcăturii vântului mai bine decât multe alte tipuri de acoperiș, datorită amplasării suprafețelor acoperișului. Aceste acoperișuri sunt soluții confortabile pentru alegerea unei soluții rezonabile în finisarea unei case și, în același timp, au un stil care, cel mai probabil, nu se va demoda niciodată.  

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Acoperișul Copenhaga

Este o variantă a acoperișului cu mansardă și este în mod clar cel mai greu de construit, dacă îl compari cu acoperișul în patru ape și acoperișul cu fronton. Suprafețele inferioare ale acoperișului au o pantă semnificativ mai mare decât cele superioare, ceea ce face posibilă utilizarea acoperișului din interior.

Prin urmare, acoperișul este adesea aproape plat deasupra, dar pentru a se asigura că apa de ploaie poate curge în jos, suprafețele inferioare ale acoperișului au o pantă mult mai mare decât cele superioare.

În același timp, diferența de pantă înseamnă că interiorul acoperișului poate fi folosit pentru locuit sau depozitare, de exemplu, ceea ce poate fi deosebit de practic.

Numeroasele pante și locații diferite ale suprafeței acoperișului pe care trebuie să le decideți înseamnă că acesta este unul dintre tipurile de acoperiș puțin mai dificil de construit.

Cu toate acestea, este și una dintre cele mai elegante și nu poți să nu visezi înapoi la o imagine romantizată când dai peste acest tip de acoperiș.

Acoperiș mansardă 

Este un design francez numit după François Mansart. Partea superioară este formată dintr-un acoperiș în două versanți cu o înclinare joasă, iar partea inferioară din două suprafețe de acoperiș abrupte. Panta mare a suprafețelor inferioare ale acoperișului face posibilă utilizarea spațiului acoperișului. Acoperișul mansardă mai este numit și „acoperiș de hambar” în engleză, deoarece această formă de acoperiș este adesea folosită în hambare datorită oportunității bune de a utiliza mansarda.

Acoperiș cu lucarne

Ferestrele lucarne sunt o extensie a acoperișului, care poate fi combinată cu, de ex. un acoperiș în două, trei, patru sau mai multe ape, un acoperiș înclinat sau un acoperiș plat. Fereastra de lucarnă iese din acoperișul existent și astfel folosește mai bine spațiul din casă și, de asemenea, creează multă lumină naturală.

Acoperiș în formă de M

Construcțiile de acoperiș pot fi proiectate și cu suprafețele înclinate ale acoperișului îmbinate între ele în moduri diferite. Astfel de îmbinări apar în clădiri unghiulare și structuri de pe acoperișuri, de exemplu acoperișuri de hale sau depozite imense. Îmbinarea necesită soluții speciale atât în ​​sistemele portante, cât și în cele de protecție a climei. Acoperișurile pot fi proiectate cu diferite coame, pliuri, colțuri și tranziții de la părți cu o pantă bună la părți plate. Rezultatul sunt multe soluții detaliate. Dacă se poate alege o formă de acoperiș mai simplă, aceasta oferă mai puține soluții detaliate și un risc mai mic de scurgere.

Acoperiș în formă cilindrică

Acoperișul cilindric are o suprafață de acoperiș curbată în cilindru în direcția longitudinală a construcției. Forma acoperișului este comună la casele cu construcție arcuită. Mai des putem vedea acoperișuri cilindrice în gările căilor ferate europene.

După cum puteți vedea, există multe tipuri de acoperiș, iar acestea sunt doar câteva dintre cele mai populare – dar există și nenumărate posibilități de combinare a tipurilor de acoperiș.

Pe lângă diferitele modele, puteți alege și dintre multe tipuri de materiale diferite, unde fiecare material individual are proprietățile sale unice. Șindrila bituminoasă, țiglă ceramică sau țiglă metalică este o alegere sigură, deoarece frumusețea naturală și proprietățile tehnice fantastice adaugă atât estetică, durabilitate, cât și rezistență acoperișului.

Articole similare: