Pentru ca un sistem de izolare sa fie eficient, toate părțile casei trebuie să aibă o barieră izolatoare conform cerințelor tehnice.

Diferite tipuri de acoperiș durează diferit în timp. Se spune că de obicei durata de viață a plăcilor de ceramică este de aproximativ 50-70 de ani iar a metalului aproximativ de 50-100 de ani. Însă durata de viață nu depinde doar de tipul de acoperiș, ci și de factori precum clima și modul de îngrijire. În general, este obișnuită înlocuirea unui acoperiș care are o viață de la 40 la 80 de ani.

Indicatorii că acoperișul trebuie înlocuit 

Dacă din acoperiș curge apă, se simte umezeală sau miros de mucegai în pod, atunci este timpul pentru un acoperiș nou. Alte semne că acoperișul trebuie înlocuit sunt că țiglele de acoperiș sunt sparte sau că suprafața țiglelor începe să se intempereze.

Când acoperișul este într-o stare atât de proastă încât trebuie înlocuit, este clar pentru toți  ca atât țiglele, șipcile și peliculele anticondens să fie înlocuite în același timp. În funcție de starea și numărul de ani în care țiglele de acoperiș au rezistat în timp, unii aleg să înlocuiască doar țiglele care au început să crape. Bun pentru mediu, dar în general mai rău pentru casă. 

Structura acoperișului 

Structura acoperișului poate fi realizată din diferite materiale, cele mai des întâlnite fiind lemnul (folosit în principal în clădirile rezidențiale) și metalul (utilizat în general în lucrări mai mari, precum hale industriale, terenuri de sport etc.).

Modul în care este realizată o structură de acoperiș variază în funcție de mărimea țiglelor care vor fi folosite, ornamentele, unghiul de scurgere, etc. În general, structura este compusă din pane, grinzi, căpriori, șipci și ferme.

În majoritatea clădirilor, structura acoperișului nu este expusă direct la soare, ploaie și vreme. Prin urmare, este mai puțin frecvent să apară probleme. Cu toate acestea, nicio parte a clădirii nu este protejată 100% și trebuie avut grijă.

Cea mai frecventă problemă cu structurile de acoperiș, deși se întâmplă rar, apare atunci când este din lemn. Fiind un produs natural, chiar și aplicând produse chimice de protecție, eventual lemnul poate putrezi. Acest lucru variază foarte mult, deoarece există cherestea de acoperiș de calitate mai bună și mai proastă. Mediul de expunere influențează și aspectul problemei. Acoperișurile din lemn de calitate durează în general mai mult de 50 de ani.

Structurile metalice ale unui acoperiș nu prezintă probleme, deoarece piesele sunt produse industrial și, în consecință, primesc protecția necesară împotriva ruginii. 

Renovarea acoperișului

În cazul structurilor din lemn, este necesar să se evalueze gradul de degradare al pieselor. 

Dacă problema este identificată de la început, este posibil să se schimbe șipcile și căpriorii putreziți, fără a fi nevoie de refăcut întreaga structură. Refacerea întregii structuri, înseamnă înlocuirea acoperișului în ansamblu.

În structurile metalice, este posibilă corectarea problemelor ocazionale de coroziune dacă piesa nu a fost compromisă în întregime. Ideal, însă, este să faci întotdeauna întreținere pentru a preveni răspândirea problemei.

Problemele de deteriorare excesivă sunt mai greu de rezolvat și necesită, de obicei, intervenții de armare structurală. În toate cazurile, și mai ales în acesta, se va aplica întotdeauna la un ajutor profesional.

Acoperiș mai vechi de 30 de ani

Acoperișurile mai vechi de 30 de ani la sigur are mari probleme de termoizolare.

Conform datelor unui studiu efectuat de centrul independent de expertiză privind performanța energetică a clădirilor în România, (dar absolut identic cu RM) în ceea ce priveşte profilul de vechime, majoritatea clădirilor rezidenţiale au fost construite în a doua jumătate a secolului XX, perioada 1961-1980 evidenţiindu-se drept cea mai prolifică pentru construcţii. 

Marea majoritate a locuinţelor au fost construite într-o perioadă când nu existau cerinţe termice specifice sau când cerinţele nu erau deloc stricte. Peste 90% din suprafaţa locativă totală a fost construită înainte de 1989. Energia pentru încălzire reprezintă aproximativ 55% din consumul total de energie în apartamente şi până la 80% în casele individuale. În funcţie de zona climatică, o locuinţă unifamilială consumă în medie cu 24% mai multă energie per m² comparativ cu o locuinţă mulți familială.

Datele statistice ne spun că cele mai mari pierderi de temperatură a unei case scapă prin: pereți – 35%, uși și ferestre – 25%, acoperiș – 25%, pod/tavan – 15%.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

1 euro investit în izolație reprezintă 7 euro în economii

Termoizolația este una dintre cheile pentru a câștiga eficiență energetică și una din bucuriile de a avea o temperatură adecvată în interiorul locuinței. Economiștii au stabilit că 1 euro investit în izolație reprezintă 7 euro în economii. Cum se rezolvă o izolație termică și cum se economisește datorită acestor măsuri? 

acoperis nou scade facturile

Termoizolație: ce este și care sunt avantajele

E simplu. Termoizolația ne izolează de căldură vara (menținerea răcoroasă a locuinței) și de frigul din timpul iernii (menținerea locuinței calde), fără a arde foarte mult combustibil în centralele termice și fără a fi nevoie de echipamente de aer condiționat (cum ar fi încălzitoare, calorifere, ventilatoare și sisteme de aer condiționat). O casă bine izolată ne permite sa economisim energie și să beneficiem de confort termic, pe tot parcursul anului.

Izolarea termică eficientă limitează pierderile de căldură și schimburile dintre interiorul și exteriorul casei. Până la 25% din energie scapă prin pereții și tavanele caselor prost izolate. 

O risipă care obligă la creșterea consumului de încălzire și aer condiționat pe lângă multiplicarea emisiilor de CO2, reducând și confortul locuinței noastre. Pentru a compensa aceste pierderi, soluția este optimizarea izolației locuinței noastre. Această îmbunătățire oferă numeroase avantaje:

  • Menținerea temperaturii ideale: Un cm de material izolator este la fel de rezistent la pierderi de temperatură ca un perete de beton de 0,5 m grosime;
  • Economii la factură: Minimizarea pierderilor se traduce prin economii la ajustarea cheltuielilor la încălzire;
  • Reducerea amprentei energetice: Prin reducerea consumului de energie, reducem și emisiile de gaze cu efect de seră;
  • Evitarea umezelii și a condensului: Izolațiile cu barieră de vapori, opresc vaporii de apă prezenți în aer. În plus, mențin pereții și tavanele uscate, prevenind astfel deteriorarea;
  • Reducerea zgomotului: Unele materiale termoizolante, cum ar fi vata minerală și polistirenul extrudat îmbunătățesc și izolarea fonică a casei noastre;
  • Câștigă spațiu util: Izolarea unor zone ale casei, cum ar fi mansarde, poduri sau pivnițe, face locuibile zonele nefolosite.

Importanța transformării

Transformarea unei case într-un plic ermetic cu o bună circulație a aerului necesită o instalare atentă, continuă și profesionistă, de la acoperiș până la fundația casei pentru a limita punțile termice și a proteja izolația de umezeală.

Pentru ca un sistem de izolare sa fie cu adevărat eficient, toate părțile casei în contact cu exteriorul trebuie să aibă o barieră izolatoare implementată în conformitate cu cerințele tehnice.

Sfaturi și soluții rapide

  • Izolați-vă conductele de apă caldă;
  • Instalați izolație reflectorizantă în spatele radiatoarelor de încălzire centrală;
  • Înlocuiți-vă ferestrele. Rețineți că geamul dublu este eficient doar dacă restul casei este bine izolat;
  • Ai deja izolație în casa ta? Izolația veche, deteriorată sau construită adânc în pereți este ineficientă și trebuie înlocuită;
  • Izolează-ți coșurile de fum sau închideți semineele, ele echivalează cu o fereastră mereu deschisă;
  • Pune copertine pe zonele exterioare pentru a te proteja de căldură vara.

Specialiștii în acoperișuri de la MONTACO sunt certificați și experți în schimbarea acoperișurilor. Poate fi dificil să găsești compania potrivită atunci când trebuie să schimbi acoperișul. Toți partenerii noștri au experiență în înlocuirea acoperișului și lasă fiecare proiect cu un rezultat final excelent. De-a lungul anilor, am continuat să facem clienții noștri mulțumiți de renovarea și înlocuirea acoperișului lor. Efectuăm înlocuiri de acoperiș în Chișinău și în toată țara.

Articole similare: