Descoperă cum să alegi un acoperiș ieftin și eficient adaptat oricărui buget. Minimizează riscurile și a evită reparațiile frecvente.

Alegerea unui acoperiș ieftin și eficient este o decizie dificilă. Având în vedere că un proiect necesită o planificare financiară, alegerea unui acoperiș bun este esențială. Evenimentele neprevazute pot cauza pierderi mai mari în cazul în care lucrarea trebuie să se „oprească” din lipsa resurselor financiare. Un arhitect ingenios și un proiect bun, care va face alegerea materialelor potrivite și construcția corectă a acoperișului sunt modalități de a evita necesitatea unor reparații sau renovări frecvente, din cauza scurgerilor, infiltrațiilor etc. Este practic imposibil de garantat că un proiect de renovare sau construcție nu va prezenta probleme. Prin urmare, este recomandat de făcut alegerea care să minimizeze acest risc.

Greșeli care pot fi costisitoare

Este posibilă economisirea efectuării acoperișului clădirii cu materiale mai ieftine, mai ușoare, mai sigure și mai durabile. Vom porni de la evacuarea apei de pe acoperiș, prin instalarea sistemului de scurgere a apelor pluviale, evitând astfel problemele cele mai grave ale acoperișului. Indiferent cu ce fel de placaj este acoperită casa, jgheaburile sunt absolut necesare pentru orice edificiu. Situat la streașina acoperișului, jgheabul este o conductă spartă care are ca scop principal colectarea și scurgerea apei pluviale, care se revarsă către conducte de scurgere, de refulare sau rezervoare de recuperare a apei, contribuind astfel la conservarea vopselei, evitând umiditatea pe pereți și eroziunile în curtea din spate.

Instalarea jgheabului

Potrivit experților în domeniu, montarea jgheabului trebuie efectuată de un profesionist specializat. Și proprietarul poate desfășura această activitate, atâta timp cât respectă îndrumările din manualul tehnic privind îngrijirea, specificarea și montarea pas cu pas. La MONTACO, precum și în magazinele de construcții și renovări, cele mai frecvente jgheaburi sunt din  PVC. Acest produs se găsește de asemenea și din zinc, inox sau din cupru.

Principala inovație pe piața jgheaburilor a fost înlocuirea materialului metalic cu plastic. Odată cu această schimbare, companiile au investit în diferite formate cu o gamă largă de culori și dimensiuni.

Un progres major care ar trebui să apară în acest sistem este legat de reutilizarea apei pluviale. Aceasta poate fi folosită pentru udarea grădinilor, curățarea teraselor, curățarea toaletelor etc. Această reutilizare va permite reducerea consumului de apă potabilă care este din ce în ce mai rară în țară.

Întreținerea preventivă a jgheaburilor

Pentru a evita problemele în interiorul și exteriorul casei, este necesară curățarea periodică a jgheabului de acoperiș. Ar fi de preferință la sfârșitul sezonului uscat și la sfârșitul sezonului ploios. Curățarea și întreținerea jgheaburilor pot varia în funcție de locația casei și dacă există copaci în apropierea casei.

Acoperiș încorporat

O limitare a tipurilor ieftine de acoperișuri este estetica. Aceasta în unele cazuri suferă pe măsură ce prețul țiglei este scăzut. Este cazul țiglelor din fibrociment, de exemplu, foarte economice, dar puțin folosite la acoperisurile mai sofisticate și mai elegante.

De aceea este important să alternăm tipurile de acoperișuri ieftine, să facem din estetică un aliat al economiei. Acoperișul încorporat pleacă de la această premisă.

Privind o casă sofisticată, modernă, cu un acoperiș încorporat instalat, puțini oameni își imaginează că și costurile acoperișului au fost probabil mai mici decât cele ale altor case din oraș. La acest tip de acoperiș estetica depinde de structură și nu de țigle. 

Acoperișul încorporat utilizează de obicei plăci mai ieftine pentru acoperiș, care este „ascuns” de nivelul străzii. Oricine trece pe lângă casă nu poate vedea gresia, care poate fi făcută din materiale mai ieftine pentru a economisi.

De aceea, cea mai recomandată variantă este ca, în acest model de acoperiș, sa fie folosite țigle care oferă preț și calitate reduse. Cele mai folosite sunt cele metalice, dar pot cauza probleme legate de izolarea termică și fonică a clădirii. Un alt tip de țiglă utilizat pe scară largă în acest model de acoperiș sunt țiglele bituminoase sau șindrila bituminoasă  care sunt ușoare și aduc avantajul de sustenabilitate proiectului.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Acoperiș cu o singură pantă

Dacă se dorește economisirea banilor, selectând diferite tipuri ieftine de acoperișuri, acoperișul cu „o singură pantă” este o opțiune excelentă.

Acest model de acoperiș are o singură direcție de scurgere a apei de ploaie, adică doar se înclină într-o singură direcție. Cu un astfel de acoperiș într-o singură apă, s-ar putea chiar să să existe pierderi din punct de vedere estetic, dar se poate câștiga în economii.

Folosind mai puțin lemn decât alte tipuri de acoperișuri care au o sarcină mai mare, acoperișurile cu „o singură pantă” permit economii mari de lemn pentru acoperiș. Mai mult, în acest caz, cheltuielile cu țiglele și manopera sunt și ele mai mici.

Aceste tipuri de acoperișuri ieftine sunt mai potrivite pentru clădirile mai mici datorită efectului lor estetic și cantității de apă direcționată doar către un punct.

Acoperiș ieftin și eficient

Acoperiș ieftin și eficient

Există o serie de factori care fac un acoperiș să fie scump sau ieftin.

Materialul de acoperiș folosit în el este, desigur, unul dintre cele principale.

Cu toate acestea, există și factori mai puțin evidenți, cum ar fi structura de care acoperișul însuși va avea nevoie pentru a se susține, panta și, de asemenea, tipul de etanșare care va trebui să fie făcut pe el. Aici merită să ne amintim: toți acești factori sunt, în același timp, cel puțin parțial afectați de tipul de țiglă aleasă.

Prin urmare, este important de acordat o atenție deosebită atunci când se elaborează designul arhitectural al acoperișului, pentru a nu nimeri într-o situație complicată.

De multe ori se optează pentru un tip de învelitoare, al cărui preț este accesibil, dar care necesită mai multă structură și etanșare, astfel în realitate costul final ajunge să fie mai mare decât ar fi fost cu un alt tip de acoperire care inițial părea mult mai scump.

Exemplu: proprietarii au ales țigla metalică, pentru că era mai ieftină decât țigla ceramică. În final însă, datorită structurii, țigla metalică a fost mult mai costisitoare.

Recomandarea specialiștilor

Dintre toate tipurile de acoperișuri ieftine pe care vrem să le prezentăm, cel care oferă cele mai multe avantaje este cu siguranță acoperișul din șindrilă bituminoasă.

Fiind montată pe o structură de placaj (OSB), șindrila bituminoasă se găsește în modele de o varietate enormă. Aceasta satisface gusturile clienților cu pretenții foarte diferite. Acest tip de acoperiș este necapricios la montare și funcțional în întreținere. De asemenea, are o excelentă capacitate de izolare termică și fonică și oferă rezistență mecanică ridicată.

La acest tip de acoperiș nu există atât de multă greutate pe structură, ceea ce face ca întregul acoperiș să fie mult mai ușor, cu economii semnificative la izolare, făcând acoperișul mai ieftin.

Dintre tipurile de acoperișuri ieftine disponibile pe piață, șindrila bituminoasă se remarcă cu mare atracție estetică, chiar și în modelul lor standard. Există chiar și modele cu pictură 3D, capabile să simuleze o varietate de efecte.

Acoperișuri cu cel mai bun raport calitate-preț

Pentru a economisi bani pe acoperiș, trebuie de făcut alegerea de materiale care costă mai puțin, oferind în același timp o funcționalitate bună. Acoperirea are un impact major asupra bugetului total al proiectului, astfel încât este necesară grijă și atenție în pregătirea acestuia.

În concluzie, acoperișurile care oferă cel mai bun raport calitate-preț sunt:

  • ONE WATER ROOF: o opțiune bună pentru cei care doresc să-și reducă costul acoperișului. Investiția într-un acoperiș cu „o pantă”, (un acoperiș care are o singură direcție de drenaj) poate fi o alternativă bună. Economiile aici apar deoarece acest tip de acoperiș necesită o structură mai ieftină decât altele;
  • ȘINDRILA BITUMINOASĂ: oferă calitate, durabilitate, eleganță, izolare fonică și termică.

Articole similare: