Șindrila bituminoasă a fost mult timp cel mai popular acoperiș din lume și a rămas cel mai bine vândut material de zeci de ani. Șindrila bituminoasă merge la ambele extreme climatice, de la deșerturi cu temperaturi înalte, până la viscolele nordice și chiar a tornadelor.

Șindrila bituminoasă

Păstrând proporțiile cuvenite, în Moldova avem și mari provocări în ceea ce privește clima riguroasă. Mai ales în ultimii zece ani. Periodic se perindă un an secetos, apoi unul ploios, cu furtuni vara și geruri iarna. Acest lucru face ca acoperișul din șindrilă bituminoasă să fie o opțiune excelentă, deoarece este inițial rezistent la vânt. Închis ermetic, sistemul nu permite intrarea rafalelor, ceea ce a fost deja testat în numeroase țări, unde vânturile sunt mult mai puternice decat în țara noastră. Șindrila bituminoasă permite concomitent hidroizolarea și finisarea exterioară a acoperișului, configurând un aspect estetic cu câteva forme diferite de finisare, precum și nuanțe. Este compusă integral dintr-un strat de fibră de sticlă saturată și acoperit cu două straturi de bitum oxidat polimer sau natural, suprafața sa exterioară fiind alcătuită din granule laminate de ardezie colorată/ceramică și suprafața interioară dintr-un strat de pietriș cu granulometrie calibrată, pentru a preveni lipirea plăcilor în timpul manipulării.

Șindrila bituminoasă este un material excepțional din punct de vedere al rezistenței la ploaie, vânt și gheață, se adaptează la toate tipurile de forme de acoperiș, are un aspect atractiv, este versatil cu un finisaj perfect și un cadru estetic ușor de aplicat, cu greutate redusă. Oferă o perioadă de exploatare garantată de la 20 la 100 ani de rezistență.

Astereală din OSB

Structura acoperișului se va proiecta și construi pentru un acoperiș de șindrilă bituminoasă. Baza adecvată a acoperișului constă din plăci OSB. Această bază trebuie fixată de astereală, care este montată pe căpriorii din lemn. La montarea OSB-ului se va ține cont de spațiul liber dintre plăci de 3-4 mm și se vor folosi șuruburi potrivite. Foile OSB trebuie să corespundă standardelor europene OSB/3 și OSB/4, spații de susținere între 40 și 60 cm și să fie tratate împotriva ciupercilor și termitelor. Astereala trebuie să fie stabilă, solidă și să susțină greutăți precum:

  • greutatea zăpezii acumulate iarna;
  • greutatea șindrilei bituminoase;
  • greutatea montatorilor;
  • să reziste forței vântului;

Ventilarea și protecția acoperișului

Următorul pas este așternerea/montarea unei membrane bituminoase autoadezivă, ca un covor. Este o pătură flexibilă de asfalt care se aplică prin cuie pe foaia OSB și funcționează ca o barieră de umezeală, adică împiedică pătrunderea apei și a umidității externe în mediu. Pătura trebuie desfășurată și aplicată paralel cu marginile acoperișului, având grijă ca între benzile păturii să existe o suprapunere de minim 15 cm. Totodată rezistența la temperaturi ridicate trebuie asigurată prin ventilarea corectă a acoperișului. Sistemul de ventilație are orificii de aerisire la coame și orificii de admisie a aerului la streașină. Folosind legile fizicii, acoperișul suflă aer cald din acoperiș la orificiile de aerisire. Acest sistem de ventilație permite schimbul rapid de căldură și contribuie la echilibrul termic al casei. În plus, sunt protejate de umezeală izolațiile termice, pentru a obține confortul termic optim.

Sistemul de aerisire al șindrilei asigură și o bună aerisire care previne condensul, păstrând acoperișul și întreaga casă mai uscate, înlăturând astfel pericolul umezelii și apariției mucegaiului.

Cauți specialiști pentru montarea șindrilei bituminoasă?

Începutul corect

Instalarea plăcilor de șindrilă sunt bătute în cuie direct peste membrana autoadezivă. Evident că se cere respectarea tehnologică de utilizare a cuielor conforme. Cuiele pentru șindrile sunt zincate, deci rezistetnte la coroziune. Obligatoriu cu o profilare a tijei antismulgere și cu un cap de minim 9 mm diametru. Trebuie bătute corect, uniform, capurile să fie lipite perfect de suprafața plăcii de șindrilă. Cuiele adâncite, strâmbe sau ridicate, sunt bătute greșit și pot duce la infiltrații de umezeală pe viitor. În dependență de unghiul pantei, se folosesc de la 4 la 6-7 cuie, în funcție și de tipul șindrilei. Pe fiecare cui se va unge suprafața cu puțină mastică, pentru protecție și pentru lipirea următoarei plăci de șindrilă. Trebuie respectate câteva precauții fundamentale:

  • Se recomandă să avem pregătită din timp banda de pornire pre-tăiată;
  • Specialiștii nu recomandă banda de pornire tăiată și separată dintr-o placă de șindrilă; 
  • Această primă fâșie trebuie fixată în așa fel încât să iasă puțin din acoperiș, creând un fel de tavă de picurare;
  • Se va face o hidroizolație suplimentară pentru protejarea streșinei, prin montarea unui profil metalic pentru streșini;
  • Fixarea șindrilei bituminoase se va face de jos în sus, pe o astereală uscată și curată, folosindu-se cuie și un adeziv special pentru șindrilă bituminoasă.

Montarea plăcilor de șindrilă

La montarea plăcilor de șindrilă bituminoasă, este important de a efectua o aliniere perfectă a plăcilor, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Pentru ghidare, cel mai frecvent se recomandă folosirea firului întins, uns cu praf de cretă. O aliniere incorectă duce la apariția defecțiunilor și la pericolul infiltrației umezelii, a apei de ploaie și a zăpezii. Nemaivorbind de aspectul neestetic și urât al acoperișului. 

Temperatura optimă de montare a șindrilei bituminoase este de cca 20 grade C. Înainte de a fi montate, se vor depozita la un loc răcoros de sub 20 de grade, pentru a evita lipirea plăcilor. Nu se recomandă montarea pe vreme caniculară, cu temperaturi ridicate. Există riscul deteriorării plăcilor de șindrilă și a acoperișului montat, dacă montatori ar călca pe el. Lucrul se va planifica dimineața devreme sau seara.

Închiderea de coame

Inchiderea de coame

Ajunși în vârful acoperișului, trebuie să închideți coama în așa fel ca să nu existe nici o fisură, iar infiltrațiile să fie reduse la zero. Unii montatori greșit încearcă din șindrila cu forme “solzi” să construiască o coamă de acoperiș. Șindrila “solzi”, de obicei este prea rigidă și nu acoperă uniform unghiul ascuțit al acoperișului. Chiar dacă pe restul casei s-a instalat o șindrilă “solzi”, sau “hexagon”, pentru coamă se va alege o șindrilă dreptunghiulară de aceeași culoare, care se va așterne uniform pe creasta casei.

Pe acoperișurile caselor rezidențiale construite corect există mai multe găuri. Avem spargere pentru hogeaguri, pentru ferestrele din acoperiș, pentru gurile de ventilare, etc. Tehnologiile existente de acoperire ne dictează reguli de învelire și în aceste cazuri. De regulă gurile de aer/ventilație și geamurile au gulere metalice, care se instalează sub membrana de protecție. De regulă se mai pune câte o ramă de metal laminat în jurul hornului, a ferestrelor, gurilor de aerisire. După care se unge cu mastic special și se aplică șindrila. Nu se recomandă spargerea ramelor metalice, de aceea atenție la cuie!

Întreținerea

Șindrila bituminoasă, la montarea căreia s-au respectat tehnologiile necesare, nu necesită întreținere frecventă de curățare. Dar chiar și așa se recomandă o spălare a acoperișului cel puțin o dată la doi ani. Spălarea plăcilor este foarte simplă, trebuie doar să aplicați o soluție de apă și clor cu ajutorul unui furtun. Nu folosiți mașini de spălat cu înaltă presiune deoarece acestea pot deteriora plăcile. De asemenea, merită menționat faptul că plăcile de șindrilă nu se sparg și nu crapă, adică nu este necesară schimbarea lor pe toată durata perioadei garantate de exploatare.

Dacă ați apelat pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul dvs la MONTACO, puteți fi siguri că singura întreținere cu acest tip de acoperiș este curățarea.

Ai nevoie de ajutor pentru construcția acoperișului?
Contactează-ne