Explorează tehnici eficiente de izolare termică a acoperișului pentru a economisi energie și a îmbunătăți confortul locuinței tale.

Descoperă cu noi tehnici eficiente de izolare termică a acoperișului pentru a reduce consumul de energie și a crește confortul locuinței tale. A avea o locuință confortabilă depinde, în primul rând, de izolarea termică. Nu are rost să ai acasă un încălzitor sau un aer condiționat bun dacă izolarea termică nu este cea mai bună – vei folosi întotdeauna multă energie electrică, fără rezultate satisfăcătoare. Pe de altă parte, o casă cu izolare termică excelentă menține temperatura interioară pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă costuri mai mici la facturile de energie electrică și beneficii mai mari pentru planetă. Este și binecunoscut sloganul: un euro investit în izolație este echivalentul a șapte euro plătiți pentru facturile la energie.

Avantajele unei bune izolații termice

Izolarea termică constă în utilizarea anumitor materiale de construcție care au caracteristicile termice necesare pentru a opri schimbul de căldură între un mediu intern și cel exterior, menținând astfel temperatura dorită în interiorul casei. 

Vom enumera avantajele unei bune izolații termice:

  • Confort: Izolarea termică bună permite casei să rămână mai caldă iarna și mai răcoroasă vara, ajutând la menținerea unei temperaturi plăcute pe tot parcursul anului;
  • Economii: Casa cu o izolare termica buna, necesita mai puțină energie pentru a ajunge la temperatura dorită, ceea ce se traduce în economii semnificative la factura de gaz, lemne, cărbune sau energie electrică;
  • Izolare fonică: Materialele de izolare termică ajută și la reducerea zgomotului venit din exterior, ceea ce este deosebit de important pentru cei care locuiesc în orașe mari sau în clădiri vechi;
  • Sănătate: Aerul din interior este mai sănătos, deoarece există mai puțină intrare de particule dăunătoare, poluanți sau alergeni. Nivelurile de umiditate și condens sunt, de asemenea, mai scăzute, reducând riscul de formare a mucegaiului, ciupercilor și microorganismelor dăunătoare sănătății umane;
  • Protecție: O casă cu o izolare termică bună oferă o protecție sporită împotriva incendiului. În cazul unui incendiu, flăcările vor progresa mai lent între camere, iar cantitatea de fum va fi mai mică;
  • Durabilitate: Datorită necesității reduse de utilizare a sistemului de aer condiționat, există mai puține emisii de gaze cu efect de seră și alți poluanți;
  • Apreciere: Valoarea proprietății crește datorită eficienței energetice mai mari, ceea ce va permite recuperarea investiției făcute în termoizolare. De asemenea, reduce nevoia de a efectua viitoare intervenții în reabilitare sau renovare

Izolarea termică începe de sus în jos

Tehnici eficiente izolare termică a acoperișului

Acoperișul și tavanul casei sunt locurile sensibile care influențează foarte mult temperatura casei, motiv pentru care merită o atenție deosebita în ceea ce privește termoizolatia. În mod ideal, și pentru a nu interfera cu estetica, izolația ar trebui plasată între acoperiș și structura care o susține. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate izola și din interior, în acest caz va fi necesară micșorarea spațiului din casă, luând câțiva centimetri din pereți.

În general, cu cât materialul termoizolant este mai gros, cu atât va fi mai eficient. Unul dintre cele mai folosite materiale este vata minerală sau fibra de sticla de inalta densitate. Principalul lor avantaj este că nu conduc căldura și asigură o bună izolare fonică.

Materialele termoizolante sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă, datorită confortului lor în tăierea și aplicarea direct sub plăci. Sunt foarte rezistente la apă și sunt eficiente în prevenirea mucegaiului.

Izolarea pereților

Datele statistice ne  informează că temperatura din casă cel mai mult scapă prin pereți – 35%. Pereții exteriori sunt unul dintre elementele cu care se confruntă cel mai mult vântul și ploaia. Solutia ideala este instalarea termoizolatiei pe exterior, nu doar pentru că se instalează mai ușor, ci și pentru a nu interfera cu spațiile interioare ale casei. În general, tencuiala termică sau plăcile rigide din polistiren extrudat sau expandat sunt folosite pentru a garanta o izolare termică și fonică superioară.

Totuși, pereții pot fi izolați și din interior, însă această intervenție necesită o atenție deosebită pentru a evita mascarea problemelor de instalații sanitare sau a infiltrațiilor.

În această situație, este necesar să se efectueze izolare termică doar pe pereții care au contact cu exteriorul și cel mai bine este de folosit spray-uri din materiale plastice, panouri rigide din vată minerală sau fibre celulozice.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Ușile și ferestrele, esențiale pentru izolarea termică

După pereți pierderile de temperatura se datorează ușilor, ferestrelor și acoperișului 25%. Ușile și ferestrele sunt în principal responsabile pentru intrările și ieșirile de aer. Dacă nu sunt bine sigilate sau dacă au sticlă simplă, ar trebui luată în considerare înlocuirea lor.

Cea mai economică soluție presupune un cadru bun din metal, ranforsat cu izolație, și geam termopan. Prin urmare, cu o investiție mai controlată, se va putea menține mai stabilă temperatura din locuință și se poate reduce nivelul de zgomot.

Dacă nu-i posibil de făcut această investiție, există și alte modalități de îmbunătățire a izolației termice a ușilor și ferestrelor. De exemplu, se poate lipi o bandă izolatoare pe cadru și în orice alte goluri identificate, temporar. În plus, se pot izola cutiile de jaluzele cu vată minerală și de asigurat că feroneria este bine reglată.

Se estimează că ferestrele eficiente din PVC ajută la economisirea energiei cu aproximativ 30%, fiind una dintre cele mai recomandate resurse pentru îmbunătățirea izolației termice a casei. De fapt, aceste ferestre cu geam dublu sau triplu, au spații de aer umplute cu gaz inert între straturile de sticlă și sunt proiectate cu rame de înaltă calitate care previn scurgerile de aer.

În plus, ferestrele eficiente ajută la blocarea zgomotului exterior și la creșterea siguranței casei. Și cea mai bună parte: clienții MONTACO beneficiază de serviciile noastre Standard, Standard Plus sau Premium utilizează sistemul inovator ThermoTechnology TM. Acest sistem izolator unic transformă fereastra într-un scut extrem de puternic împotriva vântului și temperaturilor reci.

Izolarea podelelor

Cu cât casa este mai aproape de stradă și teren, cu atât solul este supus schimbărilor de temperatură și consecințelor naturale. Prin urmare, la parter sau la subsol, este important ca podeaua să fie izolată, nu numai pentru a ajuta la menținerea temperaturii dorite, ci și pentru a preveni formarea umidității. Nu doar podeaua de la parter sau subsol trebuiesc izolate, ci și între etaje, dar mai ales pardoseala dintre mansardă și restul locuinței. Iar dacă mansarda are un mic pod, izolarea acestuia este absolut necesară, conform tuturor tehnologiilor, cu cele mai cunoscute materiale.

Membranele bituminoase ar fi cele mai cunoscute materiale de hidroizolare. Deja de mulți ani acest tip de izolare rezolvă eficient impermeabilizarea podelelor și teraselor. În plus, membranele bituminoase sunt bine cunoscute în țara noastră și sunt foarte ușor de instalat. După această procedură, podeaua se va acoperi cu lemn, plăci de teracotă șa.  

Tehnici eficiente izolare termică a acoperișului

Unul dintre cele mai folosite materiale pentru izolarea podelei este pluta, fiind un excelent izolator termic, acustic, anti-vibrator și foarte rezistent la umiditate. Panourile izolante din plută sunt un produs foarte recomandat și pot, în multe cazuri, să reziste mai mult decât podeaua de beton.

Dacă nu se poate face această investiție în viitorul apropiat, se recomandă utilizarea pardoselii acoperite cu covoare. Covoare să fie dense și calde – chiar dacă efectul este departe de cel oferit de materialele izolante, acestea pot oferi un anumit confort termic.

Economisirea este la ordinea zilei, așa că izolarea termică nu trebuie uitată, fie că este în zilele reci sau călduroase. Cu aceste mici schimbări în zone strategice, vă puteți bucura de un comfort termic mai mare și de un aer mai sănătos acasă, reducând în același timp factura de energie electrică și ajutând planeta.

Articole similare: