Descoperă metode de montare a acoperișurilor și de ce acestea sunt expresii arhitecturale și punctul culminant al oricărei structuri.
Când vine vorba de proiecte de arhitectură, alegerea tipurilor de acoperiș este o decizie crucială care influențează nu doar estetica, ci și performanța și funcționalitatea unei clădiri.
Sistemul de acoperiș, desigur, joacă, de asemenea, un rol crucial în definirea identității și personalității unei clădiri. Acoperișurile sunt adevărate expresii arhitecturale care adaugă stil și frumusețe, devenind punctul culminant al oricărei structuri.
Din start trebuie să menționăm că specialiștii de la MONTACO au capacități tehnologice și intelectuale pentru montarea oricărui tip de acoperiș. Iar în cei peste 20 de ani de experiență în domeniul construcțiilor de acoperișuri, cu sute de proiecte finisate, s-au descurcat cu brio în cele mai dificile situații, rezolvând și înfruntând probleme din cele mai sofisticate.
Un acoperiș trebuie să fie capabil să arunce/scurgă apa de ploaie și zăpada cât mai eficient și rapid posibil. Acest lucru va fi determinant, în mare măsură, atunci când proprietarul va lua decizia de ce tip de acoperiș trebuie instalat și care, în funcție de panta acestuia, va fi plat sau înclinat.
Acoperișuri înclinate
Acestea sunt cele la care panta este mai mare de 5% și nu sunt niciodată transitabile. În țara noastră panta de regulă ar între 30 și 45 de grade. La randul lor, aceste tipuri de acoperiș, în funcție de ventilație, pot fi aerisite (printr-un set de deschideri la suprafață) sau cu o camera ventilată. Acoperișurile neventilate se împart în acoperișuri convenționale (cele în care hidroizolația este situată deasupra izolației termice) sau inversate (când hidroizolația se fixează sub izolația termică).
Acoperișurile înclinate sunt prezente în arhitectură de mii de ani, dar sunt încă valabile în cele mai inovatoare și moderne proiecte. Acest tip de acoperiș poate avea diferite tipuri de acoperire (vorbim de cele mai bune), precum:
- țigle ceramice care asigură estetică, eficiență energetică, durabilitate, întreținere minimă și confort;
- țigle metalice relativ ușoare, diversitate de culori și forme, durabile, întreținere minimă;
- acoperiri de șindrilă bituminoasă, care se montează simplu, nu se sparge, nu necesită îngrijire specială, lipsă condens
Acoperișuri plate
La rândul lor, acoperișurile plate sunt cele la care panta este mai mică de 5%. Principala diferență între cele care sunt acceptabile și cele care nu sunt. În aceste circumstanțe (unele chiar suportă parcarea și traficul rutier), va depinde de caracteristicile și funcțiile acestora. La fel ca și în cazul acoperișului înclinat, în diferite blocuri rezidențiale găsim acoperisuri ventilate și neventilate, convenționale și inversate (în țara noastră aceste acoperișuri au fost construite în perioada sovietică și sunt acele blocuri rezidențiale cu scurgerea apelor pluviale prin centrul acoperișului), sub formă de fluture, etc.
Elementele comune a oricărui acoperiș
Acoperișurile din țiglă de diferite materiale (ceramică, metal, bitum) și dimensiuni, având funcția de etanșare și o structură alcătuită în general din rigle și grinzi, căpriori și șipci, cu funcţia de susţinere a plăcilor şi distribuirea uniformă a greutăţii acestora peste structura clădirii;
Colectarea apei pluviale: constă, în general, din burlane, jgheaburi, conductoare verticale și accesorii, a căror funcție este de a transporta apa de ploaie.
Materiale pentru acoperire
Piața oferă o varietate vastă de materiale de acoperire, a căror alegere depinde de mai mulți factori, inclusiv de costul care va determina nivelul cererii în raport cu calitatea finală. Atunci când a fost specificat în proiect și a fost stabilit un anume material, au fost luate în considerare următoarele condiții minime:
- Trebuie să fie impermeabil, aceasta fiind condiția fundamentală cea mai relevantă;
- Suficient de rezistent pentru a rezista la intemperii și impacturi violente, precum grindina, zăpaga, gheața;
- Lejeritate, cu greutate proprie și dimensiuni care pot fi suportate de către structurile de sprijin;
- Trebuie să aibă articulație pentru a permite mișcări mici;
- Durabile, dar caracteristicile cele mai importante trebuie să rămână neschimbate;
- Trebuie să asigure o bună izolare termică și fonică.
Țiglă ceramică
Plăcile ceramice sunt cel mai frecvent utilizate în Moldova, în special în construcții rezidentiale unifamiliale. Cunoscute sub numele de țigle ceramice (materialul din care sunt produse) sunt, fără îndoială, cea mai tradițională în Moldova. (Arunci o privire și observi că aceste țigle au prezență reper în arhitectura locală).
Etanșeitatea și performanța termică sunt cele două puncte principale pentru evaluarea unui acoperiș din țiglă ceramică.
Însă țigla ceramică poate avea și unele dezavantaje, și anume:
- acumularea de alge și mușchi în depresiuni;
- revărsare de jgheaburi și slipuri
Dezvoltarea mușchiului pe acoperiș obstrucționează proeminențele țiglei și provoacă returul de apă, întunecând acoperișurile, iar jgheaburile pot avea obstacole. Culoarea roșiatică se schimbă în nuanțe închise de maro crește cantitatea de căldură prin radiație generată în acoperiș și înrăutățește condițiile de confort termic. Mușchiul poate fi eliminat prin periere și
spălarea plăcilor cu produse toxice precum înălbitor și clor. La primirea plăcilor ceramice la șantier, acestea nu pot fi acceptate cu defecte sistematice, cum ar fi rupturi, bavuri, exfolieri, fisuri, deformări, abaterile geometrice în general și neuniformitatea culorii. Iată de ce se recomandă țigla ceramică să fie procurată de la depozitul companiei. MONTACO înseamnă Garanție + materiale + manopera
Țigla metalică
Țigla metalică este folosită la acoperișurile clădirilor rezidențiale dar și nerezidențiale. Motivul acestei utilizări în creștere constă în caracteristicile și avantajele plăcilor metalice în raport cu alte materiale, cum ar fi:
- Lejeritate: Datorită greutății specifice reduse (2,7 kg/dm3), echivalent cu 1/3 din
oțel, iar zincul și aluminiul utilizat la fabricarea plăcilor oferă avantaje precum, reducerea greutății proprii a acoperișului, fără a compromite eforturile permanente de rezistență a structurii;
- Rezistența la coroziune: aluminiul și zincul sunt materiale care au o rezistență ridicată la coroziune;
- Reflectivitate: țigle metalice, finisate natural sau vopsite în culorile luminoase au o putere mare de a reflecta razele solare incidente, reducand temperatura interioară a instalatiilor în timpul verii;
- Rezistență mecanică: aliajele metalice au o rezistență sporită mecanic, ce permite folosirea foilor subțiri la fabricarea placilor, facandu-le usoare, economice și sigure;
- Economie: Plăcile metalice sunt furnizate pe orice lungime, sub comandă și în conformitate cu măsurile corecte ale acoperișului tău, aceasta nu generează deșeuri și cheltuieli inutile. Acest lucru reduce suprapunerile longitudinale, cu economisirea de material, elemente de fixare și elemente de etanșare;
- Reciclabilitate: În mod obișnuit, pe piață există există puncte de colectare a metalului uzat.
Pe langa tigle, sistemul de acoperiș din țiglă metalică are accesorii specifice, cum ar fi jgheaburi, burlane, coame etc
Sindrila bituminoasă
Este o pătură de asfalt compusă dintr-o bază de asfalt, fibră de sticlă și un finisaj în diverse foi de metal, rezultând o frumusețe deosebită, economie și confort. Adaptabile la orice tip de structura, sunt simple și oferă rezultate estetice si functionale excelente.
În compoziția produsului, asfaltul joacă un rol în asigurarea maleabilității și adaptabilității la orice tip de suprafață. În plus, garantează impermeabilitate totală a sistemului de acoperiș, fără infiltrații sau scurgeri. Impregnată între doua straturi de asfalt, fibra de sticla oferă stabilitate dimensională produsului chiar și atunci cand este supus la variații termice extreme. Cu cât greutatea este mai mare, cu atât rezistența este mai mare.
Pentru montare este nevoie de o suprafață plană, cum ar fi o pardoseală din lemn bine nivelată pentru ca rezultatul final să fie perfect. În mod normal se folosesc foi de OSB. Foile OSB trebuie să corespundă standardelor europene OSB/3 și OSB/4, dar aceasta nu este singura condiție. În cazul placajului, trebuie utilizată o structură adecvată cu distanțe, rosturi de dilatare și protecție facială specificate de producător.
Acoperișul cu șindrilă bituminoasă este un sistem care are particularități ce trebuie respectate pentru a obține efectul și confortul dorit. Una dintre ele este ventilația, care acționează între căptușeala interioară și placaj, cu scopul de a elimina formațiunile de condens și de a disipa căldura. În acest scop, în această cameră de ventilație trebuie prevăzută intrarea și ieșirea aerului, deoarece etanșarea obținută în urma aplicării produsului și ridicarea naturală a aerului cald creează un vid care aspiră aerul exterior prin partea inferioară a acoperișului, rezultând în un flux continuu de schimb şi în consecinţă de reînnoire.
MONTACO ajută
Pentru a face alegerea corectă și a nu regreta banii investiți în acoperiș, nu trebuie să ezitați!
Articole similare:
- Acoperișul plat: opțiuni, avantaje și dezavantaje
- Șarpanta acoperișului: materiale, tipuri de șarpantă, calculul costurilor
- Acoperișul cu pantă – forme, construcție și caracteristici
- Cum se montează țiglă metalică și accesoriile pe acoperiș: Ghid pas cu pas
- Acoperișul care menține răcoarea în casă pe timpul verii: 5 reguli de bază