Un acoperiș eficient din punct de vedere termic este esențial pentru menținerea temperaturii optime în casă, indiferent de anotimp.

Un acoperiș care menține vara răcoarea în casă este cel ce menține iarna căldura în casă. Deci este logic că nimeni nu schimbă acoperișul în dependență de anotimp. Un acoperiș cu rezistență termică atât vara, cât și iarna, trebuie să fie bine izolat. O izolație termică bună, însă va depinde de mai mulți factori:

  1. Materiale izolante

Țigla ceramică (argila) este un material care conduce mai puțină căldură decât altele și este utilizat pe scară largă în țara noastră. Aceasta oferă o barieră termică excelentă, menținând mediul intern mai rece vara și mai cald iarna, decât mediul extern. Este mai eficient în acest sens decât plăcile din aluminiu, oțel sau fibrociment. Plăcile termice care au fost mereu folosite cel mai mult în clădirile industriale, rurale și comerciale au fost larg acceptate în lucrările rezidentiale datorită ușurinței lor de montare, întreținere ieftină și prețuri atractive. Oferă o izolare termică și fonică excelentă și, în consecință, generează economii la facturile de energie prin reducerea nevoii de sisteme de aer condiționat. Miezul său izolator blochează până la 95% din căldură.

De asemenea,trebuie montate pături de vată minerală sub acoperire care, pe lângă faptul că asigură izolarea termică, mai protejează interiorul casei împotriva eventualelor infiltrații prin golurile dintre plăci.

Mai greu, dar se poate obține o bună izolare termică și pentru acoperișurile cu șindrile bituminoase și chiar pentru cele acoperite cu țigle metalice.

  1. Confort termic mai mare

Când locuințele sunt bine izolate, temperaturile scăzute de iarnă nu interferează cu confortul interior. La încălzirea unei încăperi, căldura se menține fără a se disipa în zonele mai reci sau chiar în afara casei. Vara, în cele mai călduroase luni ale anului, căldura este împiedicată să invadeze spațiul, făcându-l mai ușor să se răcească.

O locuință cu izolație termică adecvată menține un interval de temperatură plăcut. Prin controlul schimbului de căldură între interior și exterior, temperaturile din interiorul casei nu fluctuează prea mult, ceea ce crește confortul termic.

  1. Reducerea costurilor la energie

Atunci când în construcția unei case se ține cont de calitatea izolației, avantajele sunt de notorietate. Casele bine izolate obțin întotdeauna rezultate mai bune în ceea ce privește certificarea energetică. În termeni practici, aceasta reprezintă economii la costurile de energie pe durata de viață a locuinței.

Într-o proprietate care este bine izolată termic, încăperile sunt mai ușor de încălzit sau de răcit, în funcție de anotimp. Pe de altă parte, deoarece pierderile de căldură sunt minime, temperaturile sunt mai ușor de menținut. Astfel, costurile cu energia pentru încălzire sau aer condiționat sunt reduse, datorită acoperișului și a unei izolații calitative.

  1. O izolare fonică mai bună

Soluțiile folosite pentru îmbunătățirea izolației din punct de vedere al temperaturii au capacitatea de a absorbi și sunetul. În acest fel, izolarea fonică apare ca un avantaj în plus.

Materialele de construcție care contribuie la îmbunătățirea izolației fonice și termice sunt din ce în ce mai căutate. În principal în zonele urbane sau industrializate, care sunt mai mult supuse zgomotului, proprietățile cu niveluri bune de izolare sunt foarte apreciate.

  1. Aprecierea proprietății

Ținând cont de toate avantajele asociate termoizolației într-o casă, evaluarea crește, din mai multe motive. Pe deoparte, eficiența energetică obținută va face posibilă recuperarea investiției într-un timp scurt. Pe de altă parte, dacă proprietatea are deja condiții de izolare, se evită cheltuielile pentru îmbunătățiri de acest tip în viitor. Toți acești factori compensează orice investiție în faza de construcție sau în calificarea unei proprietăți. Când vine vorba de izolare, se aplică dictonul „este mai bine să previi decât să vindeci”.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Modalități simple de a obține un comfort termic mai mare

Există mai multe materiale de construcție care pot contribui la îmbunătățirea izolației termice a unei case. Fie că sunt aplicate în faza de construcție sau în renovările ulterioare, materialele trebuie selectate cu atenție.

Diferitele tipuri de vată minerală sunt eficiente pentru placarea interioară, aplicată în interiorul pereților, tavanelor false și acoperișurilor. Pluta, pe de altă parte, poate fi folosită în interiorul pereților și tavanelor și la suprafață.

Imaginați-vă construcția unei case. Zidul a fost deja făcut, ferestrele puse și acum este timpul să construim acoperișul. Aici intervine izolația termică pentru acoperiș, esențială pentru a garanta o temperatură mai plăcută în proprietate.

Cu alte cuvinte, izolația termică de pe acoperiș împiedică căldura soarelui să pătrundă prea mult în încăpere pe timpul verii. Iar pe timp de iarnă va împiedica scăparea căldurii interne în atmosferă. Deci, proprietatea este mai confortabilă pentru oameni și, desigur, clientul își va aminti de serviciul dvs.

Izolarea acoperișului este un proces, compus dintr-un set de materiale care ajută la menținerea unei temperaturi plăcute într-o proprietate. Adică este ca un strat de protecție plasat pentru a bloca căldura/frigul și pentru a menține temperatura în casă mai stabilă.

Beneficiile unui acoperiș izolat termic

Acoperișul menține răcoarea vara

Un acoperiș izolat termic aduce multe beneficii, cum ar fi:

  1. Confort prin menținerea temperaturii interne a casei mai stabilă;
  2. Economii de energie, reducând nevoia de a folosi încălzitoare și/sau aer condiționat;
  3. Pe lângă faptul că asigură izolarea termică, multe materiale de izolare au și proprietăți acustice, contribuind la reducerea zgomotului exterior;
  4. Durabilitate mai mare a acoperișului, deoarece variația constantă a temperaturii poate provoca daune structurale, cum ar fi dilatarea și contracția excesivă a materialelor;
  5. Valoare de piață mai mare a proprietății, deoarece cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de proprietăți cu confort termic și economii de energie.

Cât costă izolația termică?

Prețul unei izolații termice de bază pentru acoperiș va depinde de tipul de material izolant folosit, de complexitatea instalației și chiar de amplasarea (sat/oraș) geografică. Acestea fiind spuse, este dificil să obțineți un preț mediu exact, deoarece fiecare proiect poate avea specificul său. Astfel, valoarea poate fi mai mare dacă se folosesc materiale mai avansate sau dacă instalația este mai complexă. Cu toate acestea, termoizolația este o investiție care este benefică pe termen lung, precum economia de energie și confortul termic. Deci, clientul va înțelege importanța de a lua în considerare nu numai prețul inițial, ci și beneficiile, calculate pe randamentul investiției. Să nu uităm că 1 euro investit în izolație reprezintă 7 euro în economii.

Cum funcționează pătura termoizolatoare pentru acoperiș?

Pătura de izolare termică poate fi plasată între structura acoperișului și acoperiș, creând un strat suplimentar de protecție. Adică completează sistemul de acoperiș prin îmbunătățirea performanței termice. 

Câte grade scade cu pătura termică?

Utilizarea unei pături termice poate reduce temperatura cu până la aproximativ 5°C. Totuși, eficiența izolației termice depinde de calitatea instalației, culoarea acoperișului, expunerea la soare, ventilația încăperii etc.

Cât costă o pătură termică pentru un acoperiș?

În medie, valoarea depinde de tipul de material folosit, de marcă, de grosimea păturii și de suprafața de acoperit. De asemenea, acest preț poate fi obținut datorită ofertei de la MONTACO, care mai este valabil până la 31 iulie 2023.

În orice proprietate, există câteva puncte cruciale care fac toată diferența în ceea ce privește izolația termică. Pe lângă tipul de acoperiri aplicate, există mulți alți factori implicați care nu trebuie trecuți cu vederea.

Izolarea termică eficientă este o investiție pe termen lung. Menținerea temperaturii casei în limitele de confort termic, indiferent de temperaturile exterioare, poate fi simplă. Aveți încredere în cei mai buni profesioniști și alegeți materiale de calitate premium.

Articole similare: