Țigla metalică este populară în special pentru caracterul incomparabil pe care îl oferă imobilului, precum și confortul maxim.

Adesea avem tendința de a crede că acoperișurile metalice sunt utilizate în principal pentru clădiri comerciale sau industriale. Cu toate acestea, este foarte potrivit și pentru clădiri rezidențiale. Într-adevăr, dacă este din ce în ce mai popular în rândul persoanelor fizice, este în special pentru caracterul incomparabil pe care îl oferă imobilului, precum și confortul maxim. În prezent, acoperișurile metalice sunt foarte populare, deoarece sunt durabile în timp. În plus, sunt estetice și reduc consumul de energie. Acest tip de acoperiș este disponibil în multe culori, texturi și stiluri. Practic poate satisface cerințele tuturor. Prin urmare, la instalarea acoperișului metalic se va lua în calcul  dorința de a avea o locuință mai eficientă, mai elegantă și mai economică. 

Acoperiș din țiglă metalică, ușor la instalare și ușor la întreținere 

Deoarece metalul este un material relativ ușor care se adaptează la toate tipurile de rame, este foarte ușor de manevrat. Acoperișul metalic este așadar ușor de instalat și poate fi montat conform dimensiunilor exacte ale proprietății dumneavoastră. Poate fi așezat chiar și peste un strat vechi, dacă suprafața acestuia nu este prea neuniformă. 

Un alt avantaj considerabil: necesită foarte puțină întreținere. Ideal este pentru persoane ce nu sunt prea pricepute la bricolaj și treburile casnice. Astfel, nu va trebui să-și facă nimeni griji cu privire la întreținerea acestuia pe tot parcursul anului, iar o simplă inspecție o dată pe an va fi suficientă pentru siguranța că este totul în stare bună. 

Înainte de a renova acoperișul, va trebui de măsurat parametrii cu precizie și de comandat materialele. Se începe prin a măsura lungimea și lățimea, apoi distanța dintre punctul cel mai de jos al acoperișului și vârf.

Determinarea unghiului de înclinație a acoperișului. 

De obicei acoperișurile din zona țării noastre au între 30-50 grade. 45 de grade se consideră mai optimal. Dar depinde ce fel de acoperiș are casa, în două sau mai multe ape? Cum se unesc apele între ele? Aaa, să măsurăm baza și înălțimea pentru a realiza un unghi de 90 de grade apoi de a face din el 45 de grade nu e foarte complicat. Însă deseori meșteri cu experiență renunță și apelează la arhitecți și ingineri specializați…

Dar admitem că avem deja măsurătorile, cunoaștem aria și unghiul, apoi se va face totalul pentru a determina cantitatea de material de comandat. Se permite o depășire de 10% rezervă la material, ca să se țină cont de deșeuri.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Cumpărarea materialelor

Probabil că vor trebui comandate elemente metalice în cantități suficiente și în culori care se potrivesc cu casa. Va fi nevoie, de asemenea, de un recipient pentru deșeuri, ferăstrău, foarfece electrice, capsator, burghiu electric, set de burghie, cuie pentru acoperiș de 3 cm, șuruburi pentru acoperiș, șuruburi autoforante și șuruburi pentru lemn rezistente la apă.

Pregătirea locului de lucru 

Pentru a facilita instalarea acoperișului, trebuie să fie organizat cât mai bine planul de lucru. Va fi nevoie de un container mare pentru a colecta gunoiul, acoperișurile vechi și resturile. De asemenea, trebuie să fie un loc unde să fie depozitate uneltele și sculele sau scara. Dacă sunt folosite unelte electrice, cablurile trebuie dirijate în afara drumului. Depozitarea panourilor și a feroneriei într-un loc ușor accesibil, ferit de intemperii. Panourile sunt durabile, dar dacă sunt expuse la umezeală, se pot păta.

Demontarea acoperișului vechi 

Elementele de acoperiș din metal ondulat pot fi instalate peste șandramaua existentă. Cu toate acestea, se recomandă îndepărtarea vechiului acoperiș înainte de a continua cu renovarea. Lucrul se face în ritm lent și constant. Nu trebuie de rupt sau de ridicat o cantitate mare de acoperiș vechi deodată. Câteva reguli de demontarea acoperișuluii vechi:

  • Se va începe cu partea de sus în cel mai îndepărtat punct și se va îndepărta toată șandramaua veche, tabla, orificiile de ventilație și bazele. Va trebui de înlocuit toate aceste elemente atunci când se va monta noul acoperiș metalic;
  • Orice cui mare care iese în afară, va trebui scos și pus în recipientul de deșeuri, astfel încât să nu mai fie un pericol pentru persoanele care lucrează pe acoperiș;
  • Dacă trebuie repoziționate liniile, acest lucru se va face în acest moment;
  • Pentru a preveni pătrunderea ploii sau a umezelii în casă, acoperișul vechi se va scoate atunci când condițiile meteo sunt bune, adică în timpul uneia sau mai multor zile de vreme bună

Repararea deteriorărilor

După îndepărtarea materialelor vechi, se va obține acces direct la elementele de încadrare și la placajul acoperișului. Dacă izolația sau țevile de aerisire sunt deteriorate, schimbarea lor este recomandată. Materialul izolator se va așterne cu grijă. Rolul său este de a preveni infiltrarea umezelii între acoperișul metalic și mansardă/pod. Se va acoperi complet acoperișul pe interior cu pâslă izolatoare și se va prinde cu capse sau cuie.

Instalarea acoperișului

Primul se fixează cârligul ce va susține jgheabul, apoi sortul de streașină. Se va face marginea, formată din benzi metalice care fac perimetrul acoperișului.

Montajul panourilor metalice întotdeauna se începe de la baza acoperișului, din dreapta spre coamă. Primul panou metalic, plasat perpendicular pe marginea acoperișului, va fi prins în șuruburi impermeabile cu o șaibă din neopren. Se va lăsa un spațiu de 30 cm între șuruburi pe întreg panoul. Șuruburile sunt aliniate corect, deoarece vor fi vizibile de jos.

Pentru elementele de fixare expuse, se va evita strângerea excesivă a dispozitivului de fixare. Fiecare element de fixare are un manșon de cauciuc rezistent, care etanșează pe vreme nefavorabilă. Se strânge elementul de fixare suficient pentru a asigura etanșarea panoului.Se instalează panourile metalice consecvent, fiind suprapuse cu o bandă de 2,5 cm sau mai mult dacă este necesar. Se va continua cu această metodă pentru a acoperi întregul acoperiș. Poate fi utilă folosirea unui etanșant, cum ar fi folosirea unui silicon 100% sau un produs adeziv înainte de a instala panourile metalice. 

Instalarea intermitentelor

Este o garnitură metalică asemănătoare cu cea a chenarului, sau un material impermeabil, instalat în jurul obiectelor ce ies din acoperiș, cum ar fi coșurile de fum sau gurile de aerisire. Se instalează în văi, astfel ca liniile de întâlnire dintre versanții acoperișului, spre care curge apa, să aibă direcția firească. Intermitentul este conceput pentru a preveni pătrunderea apei sub acoperiș, prin apariția zonelor de lipire/coasere a diferitor materiale de acoperiș.

Montarea parazăpezilor 

În primul rând, montarea fiecărui suport de zăpadă se realizează astfel încât structura finită să fie paralelă cu marginea stresinii. De asemenea, conform marcajului, este necesar să se foreze găurile elementelor de fixare pentru fiecare suport. Suporturile sunt instalate în partea inferioară a „valului”. Distanța de la un suport la altul, în plus față de cerințele pentru respectarea încărcăturii de zăpadă ( apropo, acoperișul trebuie să reziste la greutate!), este reglementată de instrucțiuni și, de regulă, nu depășește un metru.

Ca element de fixare, se folosesc șuruburi speciale pentru cheie sau șurubelniță, de obicei furnizate cu parazapezile. Înainte de a strânge elementele de fixare dintre suporturi și acoperiș, sunt plasate garnituri de cauciuc rezistente la șocuri.

Odată fixate suporturile, se poate începe asamblarea finală a reținătorului de zăpadă. Consolele instalate se fixează cu țevi sau grătare, apoi se fixează cu șuruburi. Dacă pe acoperiș există ferestre de mansardă, barierele ar trebui plasate nu numai în partea inferioară a acoperișului, ci și deasupra ferestrelor. 

Montarea coamei și finisarea acoperișului 

Asigurați-vă că acoperiți întregul acoperiș. Verificați dacă toate marginile sunt finisate și toate componentele sunt bine fixate. Îndepărtați excesul de metal, cuiele și șuruburile.

Însă este momentul să vorbim că o instalare încredințată unei persoane fără experiență poate duce la prăbușirea nu doar a coamei acoperișului, dar poate cauza reparații costisitoare întregului acoperiș.

Un meșter cu experiență, know-how-ul și echipamentul necesar, (deoarece este lucru la înălțime, riscurile de cădere și rănire sunt foarte mari). De aceea, este importantă angajarea unor profesioniști cu experiență care să se ocupe de lucrările de acoperiș. 

În plus, această lucrare necesită o cunoaștere aprofundată a materialelor, acoperirilor și elementelor care alcătuiesc un acoperiș. Acesta este cel mai bun mod de a asigura o lucrare de calitate cu o coamă adaptată tipului dumneavoastră de acoperiș. Acum tot ce trebuie să faci este să te bucuri de noul tău acoperiș. 

Sfaturi

  • Dacă acoperișul are un luminator sau un coș de fum, cel mai bine este să angajați un profesionist care să vă ajute să acoperiți această secțiune.
  • Peste construcția de lemn, existentă se pot instala panouri metalice, dacă cadrul este în stare bună și acoperișul are o barieră de vapori din pâslă sau hârtie bituminoasă.
  • Dacă nu instalați frontoane, garanția dumneavoastră poate fi invalidată din cauza vântului.
  • Marginile panourilor metalice pot fi ascuțite. Cel mai bine este să purtați mănuși de protecție în timpul lucrului.

Articole similare: