În procesul de alegere al materialelor pentru acoperiș, mulți proprietari se întreabă cât costă materialele de acoperiș în Moldova, pentru a putea înțelege cum să facă alegerea corectă, unde obțin cel mai bun raport preț-calitate și la ce trebuie să atragă atenția în procesul de alegere al materialului potrivit pentru casa lor. Este totuși important de reținut că prețul nu întotdeauna redă calitatea. În primul rând, trebuie să definim cele trei tipuri de învelitori pentru acoperiș, anume țigla ceramică, țigla metalică, și șindrila bituminoasă.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Vezi Pachete

Fiecare din producător are ca regulă, trei serii de prețuri: econom, standard și premium. Astea în mare măsură definesc calitatea materialelor. Diferențele de prețuri între furnizori pot devia cu 5 – maxim 10 la sută pe aceleași categorii de materiale. Deci, acesta este un discount normal de obținut în timpul negocierilor. Discounturile mari și neargumentate vă pot duce într-o zonă de calitate mai proastă a materialelor.

Prețul Șindrilei Bituminoase

Dacă vorbim despre șindrila bituminoasă, în Republica Moldova prețurile încep de la 8 € per metru pătrat pe varianta economă, varianta standard începe cu 10 € per metru pătrat și varianta premium începe de la 15 € per metru pătrat al acoperișului. Versiunea mai ieftină de 8 €/m2, cu garanție mai mică de 10 ani nu trebuie luată în considerare din start. Este vorba de o parte importantă a casei tale, pe care nu o faci pe 4 sau 5 ani. Cea mai scumpă șindrilă bituminoasă cu granule din bazalt de pe piața noastră (MD) costă de la 35-40 €/m2, este una laminată pe toată suprafața, cu dublu adeziv și dublu lacăt, adică suprapunere și pe verticală, și pe orizontală.

sindrila bituminoasa pret

Puțin sunt expuse prețurile pentru materialele de lux care încep cu 50 – 60 € și se termină cu chiar sute de euro per metru pătrat. Aceste șindrile sunt ca regulă din titan-zinc și cupru, cea mai scumpă fiind cea din cupru galvanizat cu un strat de aur. Garanția pentru ele constituie circa 50 de ani iar termenul de exploatare poate ajunge și până la 100 de ani.

Prețul Țiglei Ceramice

Prețurile la țigla ceramica de producție ungurească Tondach încep cu 18 euro per metru pătrat pentru țigla engobată, ajungând chiar și la 30 euro/m2 pentru țigla glazurată.

Producătorul german Creaton menține prețurile recomandate pe piață la 20 euro/m2 pentru țiglă engobată și depășește 30 euro/m2 pentru țigla glazurată.

Tigla ceramica lux creaton futura maro glazurat glazura acoperis tigla ceramica pret

Dacă vorbim despre țiglă ceramică ieftină, cea mai economă e cea din argilă arsă (fără angobare), care costă circa 15 euro/m2. Aceasta fiind cu porii deschiși, adică penetrabilă la apă, încă mai există riscuri de expunere la ciclurile de îngheț-dezgheț, care aduc la deteriorarea suprafeței de uzură.

Tehnologiile de azi avansează și exemple de acest fel se întâlnesc tot mai rar, oricum producătorii oferă un certificat de garanție care acoperă aceste riscuri 100%.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Vezi Pachete

Prețul Țiglei Metalice

Țigla metalică este cel mai vândut material de învelitoare de pe piața acoperișurilor din Moldova. Corespunzător, concurența este foarte mare între jucători. Tabla ajunge la noi pe piață din trei zone: Europa, Coreea de Sud și China. Tot ce trebuie să știm, e că grosimea tablei este factorul determinant în formarea prețurilor pentru țigla din metal. Calitatea produselor este definită de cantitatea de zinc pe suprafața tablei din fier, de calitatea și grosimea polimerului și a vopselelor, de tehnologia de procesare a produsului finit. Grosimile încep de la 0.35mm – tabla care nu se recomandă la acoperișuri (doar la garduri și constructii provizorii), garanția fiind maximum de 1 an și prețul este în jur de 9 euro/m2.

Tabla de 0,40mm se vinde la preț de cca. 10 euro/m2, cu garanție de maxim 5 ani, care se recomandă la pereți, garduri și acoperișuri pe clădiri industriale și comerciale în condiții de montaj cu astereală ranforsată, unde sarcinile sunt distribuite pe ultima.

Din tabla de 0,45mm poate fi confecționată țigla metalică și tabla cutată, ce poate fi folosită la acoperișurile rezidențiale în condiții de montaj pe șipci. Garanția ei constituie în medie 10 ani, costă de la 12 euro/m2 și este prima din toate enumerate pâna acum pe care o recomandă specialiștii să o pună omul pe casă!

tigla metalica pret

Tabla metalică de 0,50 mm este cea produsă conform standardelor europene, unele produse având garanția între 30 și 50 de ani și costă de la 14-15 euro. Aceasta își merită toți banii. Raportat în timp, pare a fi cea mai bună investiție.

Consultă-te

Descrierea acesta presupune doar o orientare generala în prețurile materialelor de bază pentru acoperiș în Republica Moldova, fără aprofundare în caracteristicile și particularitățile fiecărui produs în parte, care poate deveni rapid un argument în plus de vânzare, sau un mare minus, pe care nu l-am luat în considerație. Dacă vreți o analiză mai profundă a unui material sau comparația pe aceleași criterii a 2 materiale sau mai multe, rezervă-ți timp și adresează-te la experți independenți în lucrări de acoperiș.