Frumusețea casei depinde în mare măsură de forma acoperișului, care poate atinge și 50% din această valoare subiectivă.
Mai jos am enumerat tipurile de structuri de acoperiș, întâlnite în Moldova. Majoritatea pot fi executate de către montatori de acoperișuri cu o experiență de 2-3 ani. Doar unele necesită asistență serioasă din partea unui arhitect sau inginer, sau echipa de montaj să aibă o experiență de peste 50 de acoperișuri montate.

Acoperiș – terasă

Acoperișuri – terasă sau acoperișuri plate la casele private sunt soluțiile arhitecturale când nu este nevoie de un pod exploatabil și se dorește să se păstreze un anumit stil modern și inconfundabil. Unii proprietari pot să-și transforme o parte din acoperiș într-o terasă exploatabilă și o zonă de odihnă și confort. Acoperișul plan este utilizat la blocurile locative sau module comerciale și depozite, unde montarea sistemelor de ventilare și aer condiționat este facilitată de accesul liber și suprafețele mari pentru amplasarea lor exact în locurile proiectate. Structura acoperișului plat este cea mai simpla și costă mai puțin în comparație cu alte tipuri de acoperișuri datorită prețului materialelor folosite, manoperei mai ieftine și timpului de execuție rapid. Înclinația de până la 3-5 grade este aplicabilă la acoperișuri plate.

Acoperiș cu o pantă

Acoperișul cu o pantă este construit mai ales pe casele de dimensiuni mici, unde nu este nevoie de pod exploatabil sau mansardă locativă, cum ar fi casele de vacanță, anexele din gospodarii, sau chiar case mari cu design deosebit, însă cu respectarea unor condiții mai stricte referitor la sarcina de zăpadă și de vânt. Unghiul de înclinație începe de la 8 grade.

Acoperiș în 2 pante

Acoperișul în 2 pante – una din soluțiile cele mai des întâlnite la construcția caselor de mărime medie. Posibilitatea de a folosi podul sau chiar de a-l transforma într-o mansardă locativă, simplitatea construcției și costurile relativ reduse, conferă acestui tip de acoperiș popularitatea maximă.

Acoperiș în 4 pante

Acoperiș în 4 pante clasic cu 2 trapezuri și 2 triunghiuri – face parte din tipurile de acoperiș simple, însă cu variațiile de tip Olandez (2 pante sunt scurtate deasupra frontoanelor) și Danez (în capătul coamei mai apar frontoane), structura din lemn devine mai complexă. Majoritatea acoperișurilor din țara noastră se încadrează în pante cu înclinația 30-45°. În Moldova este cel mai popular tip de acoperiș, versiunea clasica și daneză se întâlnește în fiecare localitate.

Acoperis 4 pante din tigla ceramica forma olandeza

Acoperiș mansardă

Acoperiș de tip mansardă se recomandă când se vrea sa se folosească la maxim spațiul din interiorul podului. Astfel, se merge pe 2 unghiuri de înclinație 60-75° de la planșeu până la înălțimea 2,5-3,0m și 20-35° de la această cotă și până la coamă. Structura din lemn se complică din cauza necesității de ranforsare a nodurilor, însă este o soluție optimă pentru case de vacanța. Acest tip de acoperiș permite să instalăm ferestre normale (nu ferestre speciale de mansardă) nu doar în fronton, ci și sa le încastrăm în panta acoperișului.

Acoperiș cu multe pante

Acoperișuri complexe cu multe pante. Acestea sunt construite pe case mai mari și pot lua ca bază un acoperiș cu 2 pante sau un acoperiș în 4 pante. Apoi se adaugă elemente cu frontoane și pante sau combinația dintre ele. Este cel mai complicat tip și cel mai scump până la urma. Dacă primele 3 tipuri de acoperiș pot fi instalate de către meșteri cu experiența mică (2-3ani), celelalte tipuri necesită intervenția profesioniștilor (peste 7 ani), altfel calitatea lucrării sau termenul de execuție ar avea de suferit.

Acoperis complicat cu multe pante din sindrila bituminoasa

Acoperiș cu design individual

Aici creativitatea arhitecților nu are limite, oricum clientul merge conștient pe un model inedit, care o să fie mai complicat de realizat și care o să necesite resurse umane și materiale care poate depăși bugetele chiar înzecit…

Acoperis forma rotunda cu design individual cu sindrila Tegola

Existența firmelor specializate în acoperișuri permite optimizarea costurilor și termenelor de execuție prin buna organizare a proiectării, a livrărilor de componente și accesorii, a montajului cu specialiști care nu fac nicio mișcare în plus și respectă normele și standardele în construcții. La așa tip de lucrări de montaj, cu forțe proprii puteți obține maxim 1 (una) din 3 opțiuni: calitativ, rapid și ieftin. Noi promitem 2 (două) din 3.