Înlocuirea acoperișului trebuie făcută pentru a evita problemele viitoare, ce pot apărea în alte părți ale casei, cauzând pagube mai grave.

Un acoperiș este o parte esențială a unei case și protejează multe alte structuri. Astfel, înlocuirea lui trebuie făcută pentru a evita problemele viitoare, ce pot apărea în alte părți ale casei, cauzând pagube grave. Unele companii din țara noastră instalează acoperișuri din țigle ceramice, deoarece acestea sunt cele mai rezistente. 

Situația economică dificilă, creată în urma războiului din Ucraina, dictează și compatrioților noștri un anumit comportament financiar. Oamenii cheltuie cu mare atenție orice bănuț, pentru a avea cu ce acoperi costurile exagerate la energie pe timp de iarnă, în plus toate mărfurile de larg consum s-au scumpit de la 3 la 10 ori. Nici materialele de construcție nu stau pe loc. Cererea de materiale pentru refacerea Ucrainei crează pe piața europeană un deficit enorm, deci scumpirile încă vor evolua.

Prețurile pentru instalarea unui acoperiș pot varia foarte mult și depind întotdeauna de mai mulți factori. Tipul de material folosit în construcția unui acoperiș este unul dintre factorii determinanți în costul acestui serviciu. În ceea ce privește tipul de materiale cu care pot fi construite acoperișuri, pe lângă țiglă ceramică, evidențiem următoarele:

Țigle ceramice

Cea mai cunoscută și folosită în țara noastră este țigla ceramică Roben, mai cunoscută sub numele de țigla Roben de culoarea lutului, produsă în Polonia sau Germania. Tigla Roben este recomandată pentru toate regiunile, inclusiv cele cu vânturi puternice și/sau niveluri ridicate de precipitații. Este utilizată des în spațiul urban, pentru repararea acoperișurilor vechi și tradiționale.

Cu o garanție de 49 de ani, pot fi eficiente și 150 de ani, sunt practice și estetice, cu foarte multe plusuri demonstrate în timp. Țigla ceramică este una dintre cele mai vechi și mai folosite, fiind o referință arhitecturală națională. Țigla ceramică are numeroase avantaje, cum ar fi:

 • Izolație termică și fonică;
 • Durabilitate ridicată;
 • Rezistență bună la apă;
 • Rezistență la foc și la diverse condiții meteorologice;
 • Costuri reduse de hidroizolație;
 • Factori estetici. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate diferite modele de țiglă de acoperiș, permițându-le să se potrivească în diferite stiluri arhitecturale.

Țigle metalice

Tiglele metalice sunt folosite pe larg de către proprietarii caselor de locuit, în marile spații comerciale, dar și în clădiri industriale sau depozite, și se caracterizează prin versatilitatea lor în ceea ce privește tipul de materiale din care pot fi realizate: oțel inoxidabil, aluminiu, oțel zincat (tratat cu zinc) și galvalume (tratat cu aluminiu, zinc și silice). 

Principalele lor avantaje sunt durabilitatea, rezistența și ușurința, precum și faptul că au un cost redus și sunt ușor de instalat. Astfel, țigla metalică devine materialul de acoperiș cel mai avantajos din punct de vedere economic, foarte durabil, demonstrat în timp, cu o durată de viață de 50-70 de ani și cel mai ușor de și ieftin în exploatare.

Cu toate acestea, principalul lor dezavantaj este faptul că au o izolație termică și fonică mai slabă ca țiglele ceramice.

Tabla profilată

Tabla profilată se caracterizează prin rezistență ridicată termică și la impact, precum și prin ușurință, făcându-le mai economice. De asemenea, se caracterizează prin inflamabilitate scăzută, ușurința de instalare, versatilitatea și compatibilitatea lor cu diverse modele de plăci, ceea ce le face un model capabil să creeze soluții foarte versatile. Tabla profilată are mai multe avantaje, precum: 

 • Instalare și întreținere ușoară;
 • Datorită rezistenței, ușurinței și durabilității ridicate, este utilizată atât pentru structuri rezidențiale, cât și industriale;
 • Cost redus;
 • Foile de tablă profilată au, în general, o dimensiune mare, nefiind necesară, în majoritatea situațiilor, o întărire a structurii existente. 
Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Șindrila bituminoasă

Șindrila bituminoasă este și ea una din preferatele învelitori de case în țara noastră. Fiind în formă de plăci flexibile pot fi o alegere excelentă care asigură fiabilitatea acoperișului. 

Acoperișul devine mult mai rezistent la condițiile meteorologice. Șindrilele sunt realizate din bitum de înaltă calitate, ceea ce garantează o acoperire cu aspect frumos care își va îndeplini funcțiile timp de mulți ani. Impermeabilitatea absolută a sistemului este asigurată de proprietățile unice ale plăcilor, care formează un acoperiș uniform și de încredere în timpul instalării. Nu se decolorează din cauza luminii solare și își menține rezistența la efectele atmosferice adverse. Fără coroziune sau putrezire. 

Potrivit pentru toate zonele climatice: de la frig extrem la căldură extremă! Plăcile de bitum nu sunt doar ușoare, ci și ușor de lipit.

Hidroizolarea acoperișului 

Acoperișurile sunt zonele unei clădiri sau case cu cele mai expuse riscuri la diferiți agenți meteorologici. Astfel, este necesară o atenție și o întreținere atentă pentru a-i asigura eficacitatea. Hidroizolarea acoperișului este o intervenție fundamentală pentru a evita scurgeri, aerocondens și alte probleme. Această lucrare, realizată prin aplicarea diferitelor tipuri de material de hidroizolație, trebuie făcută în afara sezonului ploios. 

În funcție de starea acoperișului, poate fi necesar să fie înlocuit complet și este posibil să alegeți aplicarea unei subplaci, care va îmbunătăți hidroizolația. Hidroizolarea acoperișului este esențială pentru a preveni infiltrarea apei pluviale, oferind și următoarele avantaje:

 • Durată de viață crescută a acoperișului;
 • Previne umezeala și mucegaiul;
 • În combinație cu aplicarea izolației, acoperișul își îmbunătățește comportamentul termic și acustic, conducând în consecință la o creștere a eficienței energetice a clădirii.

Acoperișul din fibrociment sau azbest trebuie înlocuit

În anii 70 și 80 în diverse sectoare, în special în construcțiile civile, au fost pe larg folosite materiale pentru acoperiș cu azbest (șifer). Însă aceste materiale cu azbest în compoziția lor, atunci când sunt uzate sau degradate, sau când sunt supuse unor acțiuni care le deteriorează (tăiere, găurire, spargere etc.), prezintă un risc ridicat de eliberare a fibrelor în aer, sunt ușor inhalate sau înghițite și pot provoca probleme grave de sănătate, în special boli respiratorii acute precum cancerul pulmonar, dar și cancerul gastrointestinal.

Astfel, în 2005 utilizarea lor în construcții noi a fost interzisă de Uniunea Europeană, deși înlocuirea lui nu este obligatorie, cu excepția cazurilor în care se verifică că există pericol din cauza degradării acestor materiale.

Prin urmare, în cazul acoperișurilor, în cele din urmă este necesară înlocuirea. Acest tip de muncă trebuie neapărat efectuat de companii și/sau profesioniști de specialitate, atestați și calificați pentru aceste funcții.

Repararea sau înlocuirea acoperișului 

Atunci când decideți să înlocuiți întregul acoperiș, este necesar să solicitați o evaluare de către profesioniști pentru a ști dacă înlocuirea totală a acoperișului va fi cu adevărat necesară. Rețineți că înlocuirea întregului acoperiș va fi o opțiune bună pe termen lung. 

Totuși, această opțiune va necesita o investiție. Am ajuns de unde am pornit. 

Cum să procedăm ca să putem să rămânem cu economiile făcute pentru a putea rezista provocărilor de criză? 

MONTACO are soluții

schimbam acoperisul montaco

Una din soluții ar fi alegerea unei variante econome, folosind raportul calitate – preț. Pentru această opțiune, clientul trebuie doar să facă primul pas: să contacteze specialiștii de la MONTACO.

Altă soluție ar fi schimbarea acoperișului în credit sau în rate. MONTACO, în colaborare cu Microinvest, poate oferi lucrări de renovare în rate la cele mai bune condiții.

La MONTACO se pot afla mult mai multe lucruri despre cum să ieftinești pachetul de servicii, cum să excluzi unele articole sau să le înlocuiești cu altele, dar la un preț mic și de aceiași calitate. Cum să lăsăm o parte din servicii pentru mai târziu, ce accesorii pot fi lăsate sau amânate. Toate se discută, dar în final decide clientul.

MONTACO demonstrează cu cifre că, în câțiva ani, acoperișul tău se va răscumpăra doar din economiile făcute pe facturile la gaz. Trebuie doar să vrei să lași banii în casă. Decât să-i dai Gazpromului, mai bine să îmbunătățești casa. Și vecinii vor exclama atunci: Gospodar! 

MONTACO a fost, este și va fi tot timpul de partea clienților săi!

Articole similare: