În Europa nu există un material pentru acoperiș mai vechi și mai nobil decât cel din țigle ceramice, și acesta este un fapt incontestabil.

Lar minimum ce trebuie să știi despre Țigla Ceramică – să iei în considerare tehnologia sa de producție…

Tehnologia de producție a țiglei ceramice naturale, angobate și glazurate

Printre materialele de acoperiș populare în prezent, doar țiglele din lut ars au fost folosite cu succes timp de câteva secole. În acest timp, tehnologia de producție a țiglelor practic nu s-a schimbat, cu excepția faptului că munca manuală a fost automatizată.

Materia primă pentru plăcile din ceramică este lutul de ceramică (olărit) de înaltă calitate, care este exploatat în apropierea producției de țigle. După extragerea din carieră, argila se transportă la depozitul de mărfuri unde este supusă la un proces de pregătire – este menținută pentru o perioadă determinată de timp și apoi procesată de către o roată de moară, care o separă în fragmente, apoi se cerne pentru a elimina impuritățile și se frământă. Apoi se adaugă apă și plastifianți în anumite proporții – astfel se obține o masă plastică omogenă.

montaco detaliu

Masa de lut care a trecut prin frământare se compactează cu ajutorul malaxorului și este presată într-o fantă plană – o bandă de lut iese pe transportor, care apoi este tăiată în plăci de o anumită dimensiune. Cea de-a doua metodă de turnare este presarea într-o presă de tip turelă, în care se utilizează forme de ghips, în detrimentul celor din metal, în scopul obținerii de plăci de înaltă calitate.

montaco detaliu

Următoarea etapă este uscarea plăcilor turnate din lut în camere speciale, sub controlul constant al umidității și temperaturii. În timpul uscării uniforme, excesul de umiditate este eliminat din viitoarea țiglă, evitându-se astfel formarea fisurilor și schimbarea formei datorită contracției inegale.

Apoi țigla ceramică este trimisă mai departe pentru ardere. Este supusă unei angobare sau glazurare, dar dacă culoarea finală a produsului ar trebui să fie roșu, atunci aceste tipuri de prelucrare nu se efectuează.Țigla iese de culoare roșie naturală dacă nu este glazurată sau angobată, datorită culorii oxizilor de fier conținute în lut.

Engobe – lut alb, amestecat cu apă, în care sunt adăugați diferiți pigmenți minerali sau argilă colorată. Se aplică pe suprafața țiglei și îi conferă o anumită culoare care nu se estompează cu timpul. În același timp, suprafețele plăcii angobate nu se vor fisura în timpul exploatării, deoarece în ambele cazuri, materialul-sursă este argila, respectiv, coeficienții de dilatare la diferențe de temperatură ai plăcilor și ai angobelor sunt identici.

O altă metodă de vopsire a plăcilor este glazurarea, adică acoperirea cu un material pulverulent, care după ardere, dă țiglei o suprafață sticloasă cu un luciu caracteristic. Culoarea țiglei glazurate depinde de ionii metalici din glazură. Avantajele plăcilor glazurate sunt o protecție mare împotriva pătrunderii umidității în pori, după ploaie acoperișul acoperit cu astfel de plăci arata ca noi – apa îndepărtează orice murdărie, returnând strălucirea naturală pe suprafața acoperișului.

montaco detaliu
Vezi sortimentul nostru de țiglă ceramică
Vezi Brandurile

Pe lângă proprietăți decorative angobarea și glazurarea țiglei conferă un strat rezistent și dens pe suprafața sa, reducând și mai mult porozitatea. De fapt, în timpul arderii țiglelor ceramice, impuritățile prezente în compoziția argilei, chiar și în cantități mici, ard, formând cavități cu un volum diferit, reducând rezistența la îngheț și rezistența la apă a acestui material de acoperiș.

Țigla trece prin trei etape de ardere în cuptoarele tip tunel:

  • încălzirea până la 120 ° C, în timp ce umezeala fizic este îndepărtată din plăcile crude, materialul lor își pierde plasticitatea;
  • arderea cu o creștere treptată a temperaturii la 1000 ° C. Atunci când se ajunge în plăcile de argilă la 450-600 ° C, se produce evaporarea umezelii legate chimic, mineralele din argilă sunt distruse și țigla obține rigiditate inițială. O creștere suplimentară a temperaturii duce la arderea impurităților organice, plasticitatea ceramicii este complet pierdută. Temperatura atinge 800 ° C, ca urmare a impactului, rezistența suprafeței plăcilor ceramice crește. Atunci când temperatura în cuptor crește la 1000 ° C și mai mare, mineralele fuzibile și compușii din topitura de lut, care înfășoară și constrâng particulele ce nu se topesc, ceea ce duce la contracția și compactarea țiglelor ceramice;
  • răcirea treptată a țiglelor ceramice, la sfârșitul căreia acest material de acoperiș obține rezistență și rezistență la apă.
creaton rapido

După ce au trecut toate etapele de producție, țiglele ceramice finite sunt sortate, marcate și furnizate depozitelor de produse finite. Principalul criteriu pentru calitatea plăcilor ceramice, pe lângă absența celor mai mici defecte vizuale, a rămas neschimbat timp de mai multe secole – când este lovit cu un obiect metalic, face un sunet clar și rezonant.

montaco

Scopul final al fiecărei producții este de a satisface cerințele clienților, iar acestea sunt, ca regulă, să arate pe acoperiș impecabil și să reziste zeci de ani, dacă nu chiar sute.

Ai nevoie de acoperiș din țiglă ceramică?
Contacte