Ce material de învelitoare este cel mai bun pentru acoperișul casei?

Aceasta este întrebarea care persistă în mintea gospodarilor când vine vorba de alegerea finală a tipului și formei acoperișului. Unuia îi place cum se prezintă țigla metalică la formă și culoare, altul este atras de siluetele complicate cu turnulețe ascuțite, suprafețele sferice și cilindrice, care pot fi acoperite doar cu șindrilă bituminoasă. Ambele tabere au dreptate și argumentele lor merită luate în considerație, însă decizia se face în dependență de complexitatea proiectului, de sezonul în care va fi montat acoperișul și, desigur, de gustul proprietarului.

Deci, dacă ești adeptul acoperișurilor ondulate, care imită țigla ceramică tradițională și-ți mai place ca acoperișul să lucească în bătaia razelor soarelui în culori foarte vii, atunci alege țigla metalică.

Dacă-ți plac culorile mate și blânde pe acoperiș, formele cu zeci de elemente complicate sau netradiționale, alege curajos șindrila bituminoasă.

Sigur că există contraargumente la oricare din ele, însă, înarmați cu tehnologii de montaj corecte și accesorii alese corect, și țigla metalică, și țigla bituminoasă va avea un termen de exploatare de până la 50 de ani.

Cum să evităm riscurile dacă vrem țiglă metalică pe acoperiș?

Condensul excesiv, care se formează la un acoperiș din țiglă metalică poate fi ușor evacuat în afara încăperii, până în jgheab cu ajutorul foliei anticondens montate corect sub contrașipcă.

Organizarea corectă a termoizolației va produce efecte fonoizolante și va diminua sunetele deranjante produse de ploaie.

Riscul de coroziune a metalului se exclude prin alegerea din start a tablei cu o cantitate de zinc mărită și o protecție polimerică de calitate. Aceasta din urmă din păcate nu o găsești la produsele din gama Econom, ci doar la cele din categoria Standard sau Premium. Închiderea rosturilor, retușarea cu un spray sau o pensulă a micilor zgârieturi și măturarea suprafeței acoperișului de așchii metalice pot mări longevitatea acoperișului cu țiglă metalică cu zeci de ani chiar.

tigla metalica

Cum să evităm riscurile dacă vrem șindrilă bituminoasă pe acoperiș?

Trebuie să evităm montajul acesteia sub zero grade. Șindrila bituminoasă trebuie să se lipească total în primele 2 săptămâni după montaj, altfel putem avea surprize ca praful nimerit între șindrile care să le separe, pot apărea diferite umflături între șindrile de la dilatare la încălzirea vremii, coama are tendința de a crăpa deoarece este foarte greu de îndoit pe timp rece, masticul bituminos este prea vâscos și nu se lipește bine, etc. Merită să aștepți până se mai încălzește sau să angajezi montatori cu experiență care costă mai scump decât alții.

sindrile bituminoase

La înclinații foarte mici ale pantelor, mare atenție la tehnologie! Ea se schimbă de la aplicarea șindrilelor fără membrane de protecție suplimentare sau doar pe marginea de jos a acoperișului până la suprapunerea de 50% a straturilor și aplicarea la flacără a membranei plus șindrilei fără fixare în cuie.

Acoperișurile din șindrilă bituminoasă, chiar montate corect, pot da mari bătăi de cap, dacă nu se respectă tehnologia de termoizolare și ventilare a mansardei sau podului. Ca regulă ele devin etanșe, iar pentru evacuarea condensului pe timp rece și aerului fierbinte pe timp de caniculă, se montează aeratoare – 1 buc. la 20-25m2 de acoperiș ventilat.

În cazul termoizolării, mai ales la pante mici, grosimea camerei de ventilare, suprafețele de intrare și evacuare ale aerului se aleg conform tabelelor specializate, clasicul canal de 50mm nu mai este suficient.

Dacă vrei ca acoperișul din șindrilă să ajungă la 30 sau 50 de ani, alege cel puțin din gama Standard sau Premium de la orice producător prezent pe piață. Nu alege materiale ieftine de la producători vestiți.

În concluzie, alege acoperișul după plac, deoarece îl vei vedea încă cel puțin 30 de ani. Ar fi păcat ca, peste ani, să îți pară rău că ai economisit 200€ și pe o culoare a șindrilei care nu îți place. La fel și cu calitatea produsului. Tehnologiile avansate, materialele durabile și montajul calitativ pot elimina toate riscurile și îți vor permite să savurezi mult timp cum arată casa ta renovată!