În faza concepției proiectului pentru construcția unei case particulare noi, prezența mansardei, sau lipsa ei, este una dintre cele mai importante etape ale lucrării, nu doar pentru aspectul funcțional, ci și pentru funcția estetică pe care o oferă structura. Există mai multe modele de acoperișuri construite cu cele mai diverse materiale. Cunoașterea particularităților fiecăruia este importantă pentru a avea o casă modernă în interior, dar și în exterior, la urma urmei, un acoperiș neadecvat sau prost construit va condamna viitoarea casă la scurgeri și umiditate.

Mansarda este o zonă incredibilă care poate servi ca birou, atelier, dormitor, cameră TV sau cameră de joacă. Se află în partea superioară a casei, sub acoperiș. Pereții sunt mai joși decât în celelalte încăperi, iar tavanul este înclinat, urmând unghiul acoperișului. De aceea este o zonă asimetrică, iar provocările de decor sunt un pic diferite de cele comune.

În prezent, pe măsură ce spațiile pentru locuințe din marile orașe au devenit din ce în ce mai dificile, mansarda a revenit la modă, având o mie și una de utilizări.

acoperiș tip mansardă

Acoperiș cu mansardă

Alegerea unui acoperiș cu mansardă va afecta mai multe domenii, unde fiecare va avea avantajele și particularitățile sale care pot să nu se potrivească climatului, locului și gustului proprietarului. Important este, deci, ca aceasta să fie realizată în colaborare cu un profesionist calificat, unde să fii sigur de calitatea acoperișului, conform proiectului, dacă acesta este respectat.

Pe lângă importanța structurală, modelele de acoperiș pot adăuga stil și personalitate proiectului. Pentru aceasta, alegerea acestuia presupune ca arhitectul să realizeze un studiu privind clima, orientarea solară a terenului, pe lângă disponibilitatea proprietarului privind întreținerea viitoare.

Construim cu cele mai bune materiale

Prin pod sau acoperiș apar pierderi de căldură. Cu o izolare adecvată, se pot reduce pierderile nedorite de căldură, atât iarna, cât și vara.

Tipul de material care va fi folosit va depinde de utilizarea finală a spațiului și chiar de finisajele dorite astfel încât să se poată face o alegere corectă și nu prea costisitoare, pe termen scurt și mediu. Pe lângă reglarea temperaturii, izolația garantează eliminarea mucegaiului, acumulării de gheață și reducerea zgomotului. MONTACO poate propune învelitori pentru mansarde de o sumedenie de tipuri, pentru satisfacerea tuturor doleanțelor atât a arhitecților, cât și a proprietarilor. Astfel se poate conta pe:

Pentru construcția/reconstrucția unei mansarde, compania MONTACO poate oferi toate materialele necesare, inclusiv servicii, la prețuri accesibile și calitate superioară. E destul doar să consultați catalogul companiei și să contactați specialiștii noștri.

Izolație termică mansardă

Într-o fază inițială, vă recomandăm suport profesional pentru a fi siguri că instalația va fi bine executată și că nu veți avea probleme cu izolația, pe lângă recomandarea celui mai bun cost vs beneficiu adaptat nevoilor dvs.

Când podul este izolat, este important să se creeze bariere pentru căldura. Temperatura trebuie să scape afară și, în același timp, să se reducă schimbul de aer din exterior. Este important de reținut că în poduri tot aburul poate rămâne în interior, așa că dacă izolația nu este protejată corespunzător, va fi nevoie de o reparație.

Un alt punct important este alegerea grosimii corecte a izolării pentru a obține izolația termică dorită. Conductivitatea termică variază în funcție de grosimea, densitatea și forma produsului izolator. Plasarea unui strat prea gros poate fi foarte costisitoare, iar un strat prea subțire poate să nu îndeplinească cerințele termice dorite.

Ai nevoie de soluții pentru mai mult spațiu?
Ferestre VELUX cu montaj inclus

Cum să protejați izolația de vânt, ploaie și alți factori

La izolarea mansardei din interior spre exterior, este extrem de important să se ia în considerare o distanță între izolație și acoperișul existent astfel încât să aibă loc o ventilație  și condensul format să se poată evapora rapid în atmosferă. Dacă aburul găsește orice cavitate, va acumula condens și umiditate în locul dat, dăunând materialelor de izolație și chiar structurilor acoperișului.

De asemenea, pentru a proteja izolația de vânt și umiditate, membranele potrivite pot fi poroase, cu două straturi, superdifuzie sau perforate. Membranele de superdifuzie sunt excelente, dar pot fi mai scumpe.

În acest fel, foliile de protecție de pe ambele fețe ale izolatiei nu trebuie să aibă găuri și atenție la benzile suprapuse ale membranelor și calitatea materialelor. Acestea sunt fundamentale pentru a garanta calitatea și durabilitatea izolației.

Transformarea mansardei într-un spațiu funcțional

Pentru finisarea podului, există numeroase opțiuni, inclusiv combinația de gips-carton sau chiar pereți despărțitori din placaj sau lemn care se adaptează la stâlpii sau alte structuri ale acoperișului în sine.

Pentru că este o zonă în care pereții sunt de obicei joși și asimetrici, având în vedere panta tavanului, o mansardă bine amenajată și decorată poate deveni unul dintre locurile preferate din casă, făcându-l mai funcțional și plin de personalitate.

Însă, atenție, cu cât mansarda este mai mică, cu atât este mai mare creativitatea pentru a face ambientul plăcut și util. Mansarda poate deveni o zonă pentru întâlniri de familie, prieteni, utilă pentru studii și muncă, sau pur și simplu pentru odihnă. Iată câteva sugestii:

  • Tavanele înclinate cu căptușeală din lemn se combină foarte bine cu decorațiunile rustice. Lemnul devine elementul principal al acestui spațiu;
  • Mansarda poate deveni și o camera frumoasă a bebelusului sau un dormitor pentru cei mari;
  • Poate face loc unui salon frumos pentru a primi prieteni sau a degusta un vin bun;
  • Poate fi transformat într-un spațiu liniștit și rezervat pentru studii și muncă, chiar și o mică bibliotecă și un colț pentru lecturi;
  • Poate fi un studio de arte sau fotografie; transformarea mansardei într-un studio poate fi o sugestie bună pentru cei care lucrează de acasă;
  • Acest spațiu poate fi transformat și într-o bucătărie gourmet, cu un interior plăcut, o canapea joasă și măsuțe pentru farfurii și pahare;
  • O sală de jocuri pentru a vă relaxa cu prietenii;
  • Pe lângă o cameră relaxantă cu un pat confortabil, poate deveni și un budoar sau un dulap mare, în dependență de necesitățile cele mai mari.
mansardă

Multe zone de depozitare

Cum podul este o suprafață restrânsă, orice soluție de depozitare este binevenită. Dulapurile din podea până în tavan vor face camera să pară mai strânsă, așa că se pot folosi dulapuri joase, comode și paturi cu sertare. Pentru dulapurile încorporate, posibilele nișe formate de structura construcției în sine vor fi ca o mană cerească.

Pe pereții mai înalți se pot monta rafturi pentru a plasa cărți, ornamente și obiecte personale.

În ceea ce privește iluminatul, cu cât fereastra este mai mare, cu atât mai bine, dar dacă nu se poate face o fereastră mare, se pot folosi mai multe ferestre de acoperiș sau chiar un luminator.

Romantism

Mansarda este un spațiu natural intim, motiv pentru care este perfectă pentru instalarea unui dormitor dublu king sau pentru oaspeți. Astfel, poți nici să nu-ți dai seama că este o mansardă, pentru că proiectul a fost foarte bine realizat și decorat. Doar dacă privești pe fereastră și vezi acoperișurile vecine, atunci începi a fi sigur că este o cameră la mansardă.

O modalitate de a sublinia această atmosferă mai privată este adoptarea unui stil romantic în decorarea spațiului. Dacă există ferestre drepte, se poate profita de ocazia de a înmuia lumina, care se filtrează prin ele, cu perdele din țesături moi, translucide.

Așternuturile cu aplicații din dantelă sau croșetat pot da încăperii un aer delicat și artistic. Pernele în tonuri neutre sau pastelate iar noptierele laterale pot fi clasice și incununate cu abajururi discrete.

Un covor pufos va merge bine, la fel ca și fotoliile sau taburetele confortabile. Și florile… Ele au un loc special într-un spațiu romantic și ar trebui să fie lângă ferestre.

Iar toamna poate să arunce ploaia prin burlane și jgheaburi, prin tot sistemul de scurgere a apei, să bată vântul în alte acoperișuri, mansarda va rezista, deoarece gospodarul casei a profitat din vară de oferta de la MONTACO pe Ciupi și a avut grijă ca celor romantici să le fie cald și bine.

Ai nevoie de ajutor pentru construcția acoperișului?
Contactează-ne