Cea mai recentă tendință în construcția de locuințe private este țigla metalică modulară, optimă pentru acoperirea unui acoperiș complex. Are toate calitățile pozitive ale materialelor pentru acoperișuri metalice, cum ar fi greutatea redusă, stabilitatea la coroziune și rezistența ridicată, dar este de asemenea foarte estetică și convenabilă pentru instalare. În acest articol vom lua în considerare toate avantajele și dezavantajele țiglelor metalice modulare, în special tehnologia instalării și funcționării sale.

  • Ce este țigla metalică modulară?
  • Caracteristici
  • Avantajele materialului
  • Neajunsurile materialului
  • Instalare
  • Instrucțiuni

Ce este țigla metalică modulară?

montaco

Țigla metalică modulară este un material de acoperiș modern care seamănă vizual cu țiglă obișnuită din metal.  Diferența este că este produsă nu sub formă de foi mari, ci sub formă de module mici care se pot atașa ușor unele de altele, folosind șuruburi autofiletante în timpul instalării.

Profilul unei țigle metalice modulare este ondulat, poate avea o formă și înălțime diferită, ceea ce determină aspectul produsului.  Învelitorile de acoperiș pot avea o culoare diferită a acoperirii exterioare.  Începând de la maro, terminând cu albastru sau roșu.

Structura plăcilor metalice modulare este multistrat, este alcătuită din mai multe componente: o bază de aliaj din oțel cu rezistență crescută la coroziune, un grund și un înveliș polimeric extern care protejează de deteriorarea mecanică și dă un aspect estetic.

Un primer anticoroziv este aplicat pe partea inferioară a acoperirii, care protejează, de asemenea, împotriva distrugerii metalului sub influența umidității.  O astfel de structură face ca țiglele metalice modulare să fie unul dintre cele mai populare materiale pentru acoperișuri care pot fi montate cu propriile mâini.

Important!

O caracteristică distinctivă a acestui material este versatilitatea elementelor de acoperiș. Foile de material pot fi ușor unite între ele și, de asemenea, pot fi fixate de la dreapta la stânga și invers.

Caracteristici principale la țigla metalică modulară

Dimensiuni tigla metalica modulara

Acoperisul metalic modular este o acoperire rezistentă, etanșă, rezistentă, care depășește semnificativ materialele de construcție din generația anterioară, datorită caracteristicilor sale operaționale.

Această acoperire este folosită pentru o suprafață mică de acoperiș, al cărei design este complicat de un număr mare de versanți, turnuri, dormitoare, coșuri de fum și alte detalii arhitecturale.  Țigla metalică are următoarele caracteristici:

Înălțimea profilului modulului de acoperiș al țiglei metalice este de 40-60 mm.  Cu cât este mai mare înălțimea valurilor acoperișului, cu atât este mai puternică și cu atât elimină mai bine umiditatea atmosferică.  Pe de altă parte, înălțimea profilului afectează suprafața utilizabilă a foii.

Lungimea modulului este de 700 mm.

Lățimea utilă a foii este de 1100-1150 mm.

Suprafața totală a unui modul de acoperire este de 0,86 metri pătrați.  Suprafața utilă a suprapunerii, ținând cont de suprapunere, este puțin mai mică, are doar 0,78 metri pătrați.

Modulele cântăresc în medie 3,5-4 kg, în funcție de lățimea și grosimea tablei de oțel și a acoperirii polimerice.

Rețineți că dimensiunea foii unei țigle metalice modulare este optimă pentru montarea acoperișurilor mici cu o formă complexă.  Un bonus suplimentar pentru cei care se gândesc să aleagă acest strat de acoperire este acela că producătorii îi oferă o garanție pentru o perioadă de 30-50 de ani, în funcție de calitatea și costul produselor lor.

Avantajele țiglei metalice modulare

Mulți proprietari de case instalează din ce în ce mai mult plăci metalice modulare, evitând materialele mai ieftine.  Principalul avantaj al acestui produs tehnologic este pur și simplu pentru a facilita montajul acoperișului cu propriile mâini. Punctele forte ale profilului metalic modular sunt:

Greutate ușoară.  Țigla metalică modulară este un material de acoperiș mai ușor.  Greutatea unui element nu depășește 4 kg, astfel încât instalarea sa nu necesită întărirea sistemului de căpriori și a asterialei.

Dimensiunea optimă.  Dimensiunile reduse ale plăcilor metalice simplifică calcularea învelitorii și, de asemenea, reduce cantitatea de tăieturi și resturi, ceea ce în final are un efect pozitiv asupra consumului de materiale pentru acoperiș.

Simplitatea tehnologiei de montaj.  Montarea acoperișului nu este o sarcină ușoară, de obicei sunt implicați  meșteri experimentați în astfel de lucrări, precum și echipamente speciale, este instalată schela.  Dimensiunea mică și greutatea ușoară a modulului vă permite să montați acoperișul aproape singur.

Dezavantajele țiglei metalice modulare

Deoarece acoperișurile modulare sunt destul de costisitoare, meșterii profesioniști au studiat cu atenție caracteristicile sale înainte de a le recomanda clienților lor. Potrivit profesioniștilor, dezavantajele acestui material pentru acoperișuri sunt mult mai mici decât avantajele. Acestea includ:

Prețul ridicat. Prețul țiglelor de acoperiș German Symetryc și Talia de tip modular este mai mare decât al țiglelor metalice obișnuite.

Modelele Tysenia, Janosik costă mai mult datorită unei tehnologii de producție mai complexe și precise, precum și datorită costului ridicat al materiilor prime de înaltă calitate.

Modelele Metrobond, Metroshake și Metroroman sunt acoperite cu bazalt, iar asta duce la scumpirea esențială a produselor.

Mai nou, au aparut diferite modele de panouri solare integrate în modulele metalice, corespunzător prețul crește, însă proporțional cu longevitatea produselor.

Un număr mare de îmbinări. Deoarece suprafața modulului este mai mică de 1 metru pătrat, ca urmare, acoperirea are un număr mare de îmbinări orizontale și verticale. Cu toate acestea, datorită designului special, foile se potrivesc perfect, creând un strat etanș.

Montajul țiglei metalice modulare

Montaj structură țiglă metalică

Pentru a evita dificultățile de instalare, instrucțiunile producătorului descriu fiecare etapă a tehnologiei de instalare, răspunzând care este cea mai bună izolare pentru a alege, care este impermeabilizarea și bariera de vapori de utilizat.

Lucrările se desfășoară în ordinea următoare:

  • În primul rând, o peliculă anticondens este așezată direct deasupra căpriorilor. Se rulează pe orizontală, în benzi cu o suprapunere de 15-20 cm. Pentru o mai bună impermeabilizare, îmbinările pot fi lipite.
  • Peste folie, de-a lungul căpriorilor, se montează o riglă 30x50mm pentru canalul de ventilație.
  • Perpendicular pe căpriori, sunt instalate rigle 50×50. Prima riglă se instalează cu 3-5 cm mai sus, astfel încât să fie închisă de marginea exterioară a modulului.
  • Mai întâi, este fixat modulul de pornire, apoi următorul din partea stângă a acestuia. În continuare, o foaie este plasată deasupra celei de început, după care se trece la al patrulea element situat deasupra celui de-al doilea. Aceeași procedură se aplică și la montajul de la stânga la dreapta.
Montaj module dreapta-stanga

În ultima perioadă, țigla metalică modulară, cu toate că este un pic mai scumpă decât cea tredițională din fâșii lungi, începe să ocupe tot mai multă cotă de piață în Moldova și țările învecinate. Fiind produse calitative, care nu se pot produce/imita de micii producători locali, au viitor frumos, iar proprietarii unui asemenea acoperiș o să se bucure foarte mult timp de rezultat, mai ales că garanția pentru țigla metalică modulară reprezintă 30 de ani și mai mult.