Tabla cutată este un material de construcție fabricat din tablă zincată sau/și vopsită, care a devenit foarte popular pentru orice lucrări de finisare pe exterior. În acest sens, după destinație, tabla cutată este împărțită în 3 mari categorii.
Mai jos am enumerat cele trei tipuri de tablă cutată, întâlnite în Moldova. Majoritatea lucrărilor cu tablă cutată pot fi executate de către montatori de acoperișuri sau fațade cu o experiență de 2-3 ani. Doar unele necesită asistență serioasă din partea unui arhitect sau inginer.
Tabla cutată pentru acoperiș
Acest tip de învelitoare este practic identic cu țigla metalică, fiind confecționat din același material, adică tabla zincată vopsită și protejată cu polimeri.
Diferența o constituie doar forma profilului, dacă țigla metalică este ștanțată și pe vertical, și pe orizontal, tabla cutată este îndoită doar într-o singură direcție și are canale pe verticală.
Avantajele tablei cutate pentru acoperiș
Tabla cutată are proprietăți excelente de exploatare și permite instalarea ei în calitate de învelitoare pe acoperișuri cu pante mici, de la 8 grade. Este un material relativ ușor, cântărește în jur de 5 kg/m2, dar foarte rezistent la sarcini de zăpadă și vănt.
Cum se produce tabla cutată
Acest material se produce prin metoda de laminare a tablelor subțiri folosind echipamente și tehnologii speciale. Din ruloul de tablă zincată obținem tabla cutată cu forma geometrică necesară. Fiecare profil de tablă cutată are propria lui grosime, în funcție de cerințele construcției.
Acest material, în calculele complexe la acoperișuri, iese și la preț foarte bun, datorită folosirii la maxim a capetelor care, odată fiind taiate, se pot refolosi pe altă pantă, diminuînd resturile tehnologice și nici nu se compară cu țigla metalică, unde pierderile de acest gen pot ajunge și la 30% din costul învelitorii.
Aplicarea acestui material
Acoperișul din tablă cutată este utilizat în construcții rezidențiale, industriale, comerciale. Este ideal pentru copertine și anexe, acoperișuri cu aproape orice unghi de înclinație, construirea de mici forme arhitecturale (chioșcuri, magazine mici, garaje) și construirea de obiecte de dimensiuni mari (clădiri modulare, centre comerciale, instalații agricole, hangare, stații de distribuție).
Placa ondulată poate fi utilizată și pentru lucrările de finisare, dacă este necesară o rigiditate mai mare a stratului de acoperire decât a unei placi profilate pe perete.
Tabla cutată pentru pereți
Același produs din tablă, doar că tipul de profilare presupune valuri mai puțin adânci și diversitate de culori mai mare, care permite utilizarea la fațadele cladirilor comerciale și industriale, la garduri cu imitație din piatră și cărămidă, la căptușirea streșinilor cu imitație din lemn.
Tabla profilată (profnastil) prezintă mai multe avantaje, în comparație cu materialele alternative utilizate pentru pereți și garduri. De exemplu, își păstrează atracția externă și este rezistent la coroziune nu mai rău decât un gard din beton sau din beton armat, dar este mult mai ieftin decât acesta. Panoul ondulat concurează bine și cu lemnul – gardul din acesta servește mai mult, deoarece este mai puțin influențat de factorii meteorologici.
Printre avantajele plăcii ondulate, care îl face un material universal pentru gard, putem distinge:
- Greutate redusă;
- Simplitatea și viteza de instalare (dacă există o structură gata făcută a fundației de-a lungul perimetrului zonei împrejmuite, se poate construi un gard de foi profilate într-o singură zi);
- O combinație de bună rezistență și rigiditate cu plasticitatea;
- Durabilitate: tabla cutată pentru gard rezista perfect coroziunii, schimbarilor de temperatura, razelor ultraviolete (ardere); durata de viață a gardurilor din profilul metalic poate atinge până la 50 de ani;
- Rezistență mare la foc și siguranță la foc;
- Economie și posibilitatea reutilizării gardului, de exemplu, după dezmembrarea acestuia;
- O varietate de tipuri de profil și culorile sale, inclusiv imitarea materialelor naturale (piatră, lemn);
- Costul scăzut al materialului însuși și instalarea acestuia;
- Convenabilitatea procesului de transportare;
- Posibilitatea reparării parțiale a gardului și a instalării acestuia, indiferent de sezon.
Tabla cutată pentru structuri portante
Acest tip de tablă cutată este unul mai deosebit decât cele care se folosesc la finisaje și se utilizează ca înlocuitor de planșee dintre etaje sau stratul suport pentru învelitoarea de pe acoperiș.
Mai exact, atunci când instalați diferite tipuri de acoperișuri – acest lucru este valabil mai ales în regiunile cu cantități mari de precipitații, inclusiv zăpadă;
Atunci când avem nevoie de o suprapunere între etaje (de exemplu, cu o distanță considerabilă între suporți, în structuri de mari dimensiuni) – în acest caz, tabla ondulată este utilizată pentru un cofraj fix pentru turnarea betonului ca armătură de tablă.
Se definește printr-o rigiditate sporită, care ajută la creșterea capacității portante. Are valurile mult mai adânci și este confecționată din tablă zincată, ca regula nevopsită, fiind întotdeauna acoperită cu alte straturi pe care le susține.
Tabla profilată este realizată din oțel galvanizat laminat cu o grosime de cel puțin 0,60 milimetri. Înălțimea “valului” sau a muchiei acestui profil este cuprinsă între 44 și 150 milimetri, iar dimensiunile (lungimea) profilului sunt de la unu până la doisprezece metri.
Marcarea plăcii ondulate, conform GOST, este desemnată de obicei prin litera H. Acest tip tabla cutată se referă la materiale care pot rezista la sarcini considerabile în orice moment al anului fără consolidare suplimentară.
Astfel, tabla cutată a ajuns să fie un material universal foarte căutat, pentru detalii depre caracteristici tehnice, domenii foarte înguste de utilizare și materiale disponibile în stoc, oricum consultați-vă cu specialiști cu experiență în domeniu.