Experiența arată că un acoperiș nu constă doar din structura din lemn și învelitoare. Câte odată, accesoriile pot depași jumatatea costului acoperișului de bază. Sistemele de scurgere au o pondere substanțială în accesorizarea acoperișului, mai ales că ele nu pot fi neglijate ca necesitate. Mai devreme sau mai târziu, drenarea apei de pe acoperișul casei trebuie bine organizată, altfel supunem riscurilor deteriorării și căptușirea streșinii, și fațada casei, și trotuarele.

Ce prezintă sistemele de scurgere metalice?

Experiența arată că un acoperiș nu constă doar din structura din lemn și învelitoare. Câte odată, accesoriile pot depași jumatatea costului acoperișului de bază. Sistemele de scurgere au o pondere substanțială în accesorizarea acoperișului, mai ales că ele nu pot fi neglijate ca necesitate. Mai devreme sau mai târziu, drenarea apei de pe acoperișul casei trebuie bine organizată, altfel supunem riscurilor deteriorării și căptușirea streșinii, și fațada casei, și trotuarele.

Sistemele de jgheaburi metalice au apărut cu foarte mult timp în urmă. Inițial, materialul principal pentru organizarea scurgerii apei de pe acoperiș a fost cuprul, fiind simplu în procesare și durabil. De-a lungul timpului, acesta a fost înlocuit cu oțel galvanizat mai accesibil la preț, care, pe măsură ce s-a dezvoltat tehnologia, a obținut și un înveliș polimeric  decorativ și de protecție.

Sistemele moderne de drenare a apei din metal sunt extrem de tehnologice. Fiecare element din sistemul de scurgere, fie că este un jgheab, o țeavă sau brățări și capace suplimentare, este realizat prin formare la rece pe echipamente speciale complet automat sau semi-automat. Acum, calitatea și performanța întregului sistem nu depinde de calificarea de meșterului tinichigiu,  dar de performanța echipamentului și calitatea materiei prime – foilor din oțel galvanizat cu o protecție polimerică, analogice celor folosite în producția de țiglă metalică și tablă cutată.

Atunci când alegeți un producător de sisteme de jgheaburi metalice, va fi mai corect să aflați cine livrează oțelul, care este grosimea tablei, dacă se face pasivarea, care este grosimea stratului de zinc și tipul de acoperire cu polimer. Desigur, pe piață există branduri bine-cunoscute, însă, cu aceleași caracteristici, prețurile sunt, de obicei, ușor peste medie.

Cauți sisteme de scurgere pentru acoperișul tău?

Caracteristicile sistemelor de scurgere din plastic

Sistem de scurgere din plastic PVC

Sistemele de scurgere din plastic sunt fabricate din PVC. Acest material este mult mai critic la nerespectarea tehnologiei de producție. Astfel de produse sunt fabricate în principal prin extrudare la cald și turnare, motiv pentru care există un risc potențial ca plasticul să-și piardă ireversibil proprietățile în procesul de producție, în cazul unei încălcări a tehnologiei.

Sortimentul de produse de drenare din plastic este similar cu sistemele metalice: există, de asemenea, jgheaburi și burlane, precum și pâlnii, capace și cârlige. Ca și în cazul metalului, sistemul este produs de forma semicirculară și dreptunghiulară. De asemenea, ambele sisteme sunt disponibile în diferite dimensiuni, în conformitate cu capacitatea de drenare necesară a sistemului.

Se poate argumenta că din punct de vedere al facilității la montaj, plasticul nu este aproape deloc inferior metalului: instalarea ambelor sisteme se realizează în mod similar, toate elementele se potrivesc perfect împreună, în timpul funcționării ambele materiale demonstrează o performanță la fel de ridicată.

Cu toate acestea, alegerea unui sistem de scurgere din plastic ar trebui efectuată cu mai mare atenție. Dacă metalul cu gradul adecvat de protecție își păstrează proprietățile sale neschimbate zeci de ani, materialul plastic este mai sensibil la influența negativă a schimbărilor de temperatură și în special la lumina soarelui cu radiații ultraviolete crescute în regiunile sudice precum Moldova. În general, pentru fiabilitate și durabilitate, sistemul de scurgere din plastic este inferior metalului la un nivel comparabil de calitate. Totodată PVC-ul este aproape întotdeauna mai ieftin. În plus, observăm că alegerea jgheaburilor de plastic necesită un grad de încredere în producător mult mai mare. De regulă, bine-cunoscutele branduri oferă o stabilitate mult mai mare a calității produselor.

Sistem de instalare și accesorii

Sistem de scurgere

Cauți prețuri la sisteme de scurgere?

Fiabilitatea funcționării jgheaburilor nu este determinată numai de materialul însuși, dar și de geometria gândită a jgheaburilor, de varietatea elementelor de îmbinare și a sistemului de fixare. Desigur, diferite tipuri de sisteme de fixare au propriile lor diferențe caracteristice.

Când vorbim despre sisteme de scurgere metalice, de regulă, acestea sunt proiectate pe baza plasticității metalului și a ușurinței cu care este prelucrat local. Mulți producători asigură fixarea jgheaburilor  prin îndoirea limbilor, prevăzute pe cârlig. La jgheabul de formă dreptunghiulară cu picurător, tiranții rigizi de fixare sunt prinși din partea de sus, pe nituri.

Când analizăm sisteme de scurgere din plastic, observăm că acestea au, în principal, o clemă de tip clic, iar adezivul este utilizat  pentru anumite îmbinări. Dacă în primul caz calculele sunt făcute pentru o rezistență sporită la sarcini și în caz de impact tabla o sa se deformeze, la plastic, îmbinarea se va deschide pur și simplu fără deteriorări grave.

Accesoriile și elementele de fixare sunt de obicei jumătate sau mai mult din costul total al sistemului de jgheaburi și burlane, care face ca diferența dintre costurile sistemului metalic și cel din plastic să fie încă mai vizibilă.

Este important ca orice sistem de scurgere să aibă soluții de conectare: colțare la jgheaburi si coturi la burlane, cel mai bine în cazul în care aceste elemente oferă diferite unghiuri de conexiune. Utilizarea unor astfel de produse poate fi necesară în cazul în care pantele acoperișului se întâlnesc sub diferite înclinații sau la ocolirile estetice ale elementelor arhitecturale ale clădirii. Sistemele de scurgere din plastic oferă în acest sens mai puțină libertate, în timp ce elementele metalice neordinare pot fi făcute la comandă.

De asemenea, întărirea sistemului de scurgere trebuie să fie bine gândită. Optimal, sortimentul producătorului conține cârlige pentru fixarea atât pe scândura frontală de la pazie, cât și pe astereala de sub învelitoare, deoarece condițiile de instalare pentru diferite proiecte sunt diferite. Brățările pentru fixarea țevilor ar trebui să ofere o ajustare a distanței de la un perete care să ajute la ocolirea elementelor arhitecturale mici și a comunicațiilor fără folosirea coturilor. Atragem atenția asupra faptului că nu are sens să folosim cîrlige de altă marcă și mai ales de producție no-name. Numai produsele de marcă sunt capabile să garanteze sisteme de scurgere stabile la sarcini mari.

Nu în ultimul rând, trebuie să evaluăm sistemul de etanșare. Jgheabul metalic este, de obicei, sigilat cu silicon sau cu mastic bituminos, care degradează adesea după câțiva ani de funcționare, deci trebuie ales un silicon bun. Alternative sunt oferite de producătorii de jgheaburi din plastic, care folosesc pentru sigilare garniturile din cauciuc EPDM. Anume elementele precum garniturile, sistemul de fixare și conectarea elementelor de scurgere determină confortul instalării și durabilitatea, iar soluțiile reușite se găsesc atât în ​​sistemele metalice, cât și în cele din plastic.

Caracterul practic de funcționare și aspectul

Burlane patrate pe fatada din caramida v2

Cauți sisteme de scurgere pentru acoperișul tău?

Ambele tipuri de jgheaburi se comportă diferit în timpul funcționării, ceea ce se explică prin diferențele în proprietățile fizico-mecanice ale materialelor. Ar părea că PVC-ul nu este supus deloc la coroziune, însă practica arată că sunt sisteme de scurgere metalice care funcționează pe o perioada foarte lungă, în timp ce majoritatea celor din plastic vor deveni inutilizabile mult mai devreme.

Pe de o parte, acest lucru poate fi rezultatul erorilor de instalare. Jgheaburile și țevile din plastic au un coeficient semnificativ de dilatare la temperatură, astfel încât, dacă nu există destule rosturi de dilatare în procesul de asamblare, vor apărea tensiuni. Nu mai puțin important este calitatea PVC-ului însuși, care poate fi supus degradării sub influența ultravioletelor sau a fluctuațiilor de temperatură. De asemenea, materialul plastic arde adesea în bătaia soarelui și își schimbă neregulat culoarea, acoperindu-se cu pete, chiar dacă este colorat în masă.

La rândul lor, jgheaburile metalice sunt lipsite de aceste defecte, deși tot au neajunsuri. Jgheaburile din oțel necesită transport și manipulare atentă în timpul instalării, deoarece riscul de deteriorare a stratului de protecție sau deformarea ireversibilă a produsului este suficient de mare. O trăsătură caracteristică a metalului este considerat a fi incapacitatea sa de a recupera forma: jgheabul se poate deforma destul de ușor la sprijinirea unei scări, deformări ireversibile pot apărea la acumularea gheții în jgheab. Acoperirea interioară a canalului de scurgere nu este la fel de netedă ca la sistemele din PVC, din cauza căreia probabilitatea blocajelor cu frunze și gunoi este ceva mai mare. În cele din urmă, nu trebuie să uităm de zgomotul metalului pe acoperiș, care, pe timp de ploaie, se transformă într-o sursă de zgomot major.

Branduri Sisteme de Scurgere

Este foarte important să procurăm un sistem bun de scurgere. Dar produsele căror mărci au un raport adecvat de cost și calitate?

Sistemele din plastic sunt reprezentate pe piața moldovenească în principal de companii străine. Cele mai cunoscute sisteme de scurgere de acest gen sunt Döcke, Firstplast și Hunter.

Producătorii de sisteme de drenaj metalice care oferă calitate premium sunt Zambelli (Germania), Lindab (Suedia), BudMat (Polonia) și Tresoldi Metalli (Italia). Aceste sisteme de scurgere pot fi procurate în Moldova doar din import și nu dau nici un motiv de îndoială la capitolul calitate (și în cazul metalului utilizat sau a straturilor de protecție). Pentru acești producători se caracterizează o listă extinsă de componente suplimentare, ca de exemplu scări cu auto-curățare, revizii și o listă impresionantă de elemente de fixare.

Dintre opțiunile mai accesibile pot fi recomandate producătorii autohtoni Roofart și Lider. Aceste companii sunt implicate în producția integrată de materiale de acoperire din metal, asigurând astfel potrivirea completă a culorilor sistemului de jgheaburi și a acoperișurilor.

Dacă ai nevoie de ajutor mai detaliat în alegerea sistemului de scurgere potrivit pentru proiectul tău, nu ezita să ne contactezi mai jos.