Deși o scurgere de acoperiș apare de obicei din mai multe motive, aceasta poate duce la daune semnificative, dacă nu este reparată imediat
Acoperișul are menirea de a proteja casa/blocul de apă de ploaie sau de apa obținută în urma topirii gheții și a zăpezii. Anume acoperișului îi revine sarcina de primă barieră în calea apei, ce cade direct pe el. Însă se poate întâmpla ca unele defecțiuni de acoperire să permită infiltrarea apei.
O scurgere de acoperiș este una dintre acele probleme care nu pot fi ignorate niciodată. Deși o scurgere de acoperiș apare de obicei din mai multe motive, aceasta poate duce la daune semnificative, dacă nu este reparată imediat. Din păcate, o scurgere de acoperiș nu este atât de ușor de observat, mai ales în acele locuri care sunt mai greu de văzut. Cu toate acestea, este importantă verificarea șindrilei slăbite și inspectarea vârfului casei, pentru a evita reparațiile costisitoare ce ar putea duce chiar la înlocuirea întregului acoperiș.
Ce e de făcut (sau nu de făcut), atunci când vine vorba de remedierea problemei? Care sunt cauzele principale ale scurgerilor de acoperiș?
Acoperiș cu înclinare scăzută
Panta acoperișului este scăzută. Fiecare tip de acoperiș are o pantă adecvată, astfel încât curgerea apei să aibă loc în mod corect. Ceea ce se întâmplă adesea este că în momentul proiectării sau construcției, această înclinare este făcută greșit, lăsând acoperișul cu o înclinare mică.
Aceasta înseamnă că apa nu are o cale ușor de scurs. Sau și mai rău. Se acumulează pe acoperiș în timpul unei zile de iarnă cu temperaturi pozitive, iar noapte când se lasă gerul îngheață! Rezultatul? Temutul acoperiș curge. Pentru că în ziua următoare se va dezgheța și va ajunge să se întoarcă între plăci. Intrată sub plăci, apa își va croi drumul spre ieșire. Și cel mai des va ieși în locuri unde nimeni nu se așteaptă.
Materialul sau tipul de acoperiș
Unele tipuri de acoperiș ar avea o rezistență mai mică la apă. În special vorbim de țigle ieftine și necalitative. În unele cazuri, țiglele se deteriorează (spre exemplu corozia la metalice sau fisurile la ceramice). După mai multe zile de ploaie, asta poate însemna că acoperișul nu va putea reține apa afară și nu va mai face față provocărilor naturale.
Prin urmare, este important de făcut o alegere care să se potrivească condițiilor de mediu, cum ar fi cantitatea de ploaie, ger, vânt și alte condiții meteorologice care pot apărea în localitatea imobilului.
Plăci sparte sau deplasate greșit
Chiar și dacă alegerea a fost făcută în direcția materialelor de calitate, sau premium, oricum acțiunea vântului foarte puternic sau a ploii poate ajunge să provoace unele daune acoperișului, fie prin spargerea unor țigle, fie deplasându-le și lăsându-le prost poziționate.
În acest fel apa trece ușor prin fisurile lăsate de montarea plăcilor, atunci când acestea nu sunt așezate în mod corespunzător; sau prin punctele în care plăcile sunt sparte.
Același lucru se întâmplă și la acoperișurile care sunt fixate cu șuruburi, cum ar fi țiglele metalice, de exemplu. Deși materialul este foarte rezistent, dar dacă șuruburile nu sunt fixate corect, apa va trece prin aceste puncte, provocând infiltrații și compromițând întregul proiect.
Hidroizolarea acoperișului
Printre cele mai potrivite metode de a pune capăt scurgerilor, investiția în hidroizolație este cea mai practică și de durată. Dar trebuie să fii conștient, deoarece există diferite sisteme de hidroizolație pe piață, iar rezultatul final va depinde de calitatea produsului utilizat și de modul în care va fi efectuată aplicarea.
O tehnologie care are un raport mare cost-beneficiu este membrana lichidă. Indicată pentru diferite tipuri de suprafețe, este o soluție care reunește caracteristici importante, precum: aplicare ușoară, rezistență mare, durabilitate și ușurința întreținerii. Se poate folosi pe toata suprafața, în cazurile în care acoperisul este realizat dintr-un material puțin rezistent la apă, sau dacă este foarte uzat. Și poate fi folosit și în cazurile în care scurgerile apar numai în puncte critice, cum ar fi șuruburile de fixare și montarea plăcilor. În acest caz, este posibilă impermeabilizarea ocazională, creând o barieră de apă doar în punctele care suferă de infiltrare.
Membranele lichide pot fi folosite pe acoperișuri ceramice, metalice, precum și pe alte suprafețe precum plăci, garaje, piscine, fațade, etc.
Avarie la acoperiș sau la mansardă
Atunci când casa are mansardă, scurgerile vor afecta mai întâi spațiul de sub acoperiș împreună cu tot ce este depozitat acolo. Dacă locuința nu are mansardă iar scurgerea a devenit suficient de mare, poate începe să deterioreze tavanele. De multe ori rezultă pete întunecate pe tavan, vopsea deteriorată și tencuială de tavan care începe să se extindă.
Repararea acoperișului
De multe ori scurgerile sunt ușor de reparat. Cu toate acestea, dacă casa este deja veche și scurgerile de acoperiș sunt mai grave, de obicei este momentul potrivit pentru a lua în considerare o înlocuire a acoperișului. Când luați decizia de a investi în servicii de acoperiș de calitate, aveți garanția că noul dvs. acoperiș vă va păstra casa protejată ani de zile în viitor și atunci trebuie de apelat la o companie profesionistă și de încredere specializată în acoperișuri.
Reparare țigle
Această problemă este mai ușor de găsit, deoarece șindrila alcătuiește stratul exterior al acoperișului. Este ușor de observat țigle lipsă sau sparte. Acest lucru apare de obicei din cauza ploilor abundente și a vântului puternic.
Se va folosi o bară de levier pentru a aluneca sub cuie, dezlipind șindrila deteriorată de o șindrilă de sub ea. Se va scoate șindrila veche și se va înlocui cu șindrila nouă de aceeași culoare, fiind fixată cu cuie noi.
Văile nu sunt sigilate corespunzător
Văile acoperișului sunt acele unghiuri sau acel spațiu în care se întâlnesc 2 planuri ale acoperișului. Deoarece acest spațiu de pe acoperiș este de obicei înclinat, atunci când văile nu sunt etanșate corespunzător, apa de ploaie începe să între înainte de a începe să curgă pe acoperiș. Această scurgere este ușor de observat atunci când apar pete umede ce curg de-a lungul cusăturilor acoperișului.
Scurgerile acestea se pot întâmpla din cauza unei varietăți de factori, cum ar fi atunci când sigiliul nu a fost făcut corect sau s-a spart când a fost călcat. Alte cauze includ de obicei elemente precum gheața și excesul de ploaie care provoacă erodarea sigiliului.
Dar cel mai indicat lucru ar fi ca această sarcină să fie lăsată în seama antreprenorilor profesioniști de acoperișuri, de preferință o companie cu reputație bună, cu experiență bogată și cu specialiști în domeniu. Meșterii tăi de încredere vor remedia o astfel de problemă prin așezarea unei noi bariere de scurgeri, care va trece de-a lungul șindrilei și, bineînțeles, a văii.
Mucegai sau miros de putrefacție
O consecință mai gravă a neglijării unui acoperiș cu scurgeri este apariția mucegaiului, a mirosului de putrefacție sau ambele. Mucegaiul nu numai că vă va ataca podelele, pereții, plăcile de tavan și ramele din lemn, dar poate duce și la o serie de probleme de sănătate.
Mucegaiul este asociat cu cauza reacțiilor alergice, a problemelor respiratorii, iar la copiii mici și la vârstnici poate duce la o serie de alte probleme grave de sănătate.
Sfaturi utile
Cel mai important sfat de la experții în construcții de acoperiș este să faceți alegerea corectă la începuturi. Încă de la instalarea acoperișului trebuie de mizat pe o companie cu experiență bogată și cu reputație impecabilă în domeniu. Sunt multe firme apărute peste noapte, fără un portofoliu de lucrări. Acestea de obicei sunt dispărute și reapărute din diverse motive: fie au făcut un lucru foarte prost, fie au prejudiciat prin înșelăciune clienții onești, care au sperat că au dat peste ceva bun și ieftin.
Dar dacă deja s-a întâmplat nu trebuie de ezitat și de adresat la companiile serioase, pentru a repara ce se mai poate reparat.
Alt sfat este să nu începeți reparația de sine stătător, dacă nu aveți habar cum se face munca pe acoperiș. Este și periculos pentru sănătate, dar și vă va costa mult mai mult, luând în calcul și refacerea sănătății dvs.
Articole similare: