Zilele se scurtează și temperatura scade considerabil: vine iarna. Cu toții petrecem din nou mai mult timp în casele noastre calde. Dar este casa noastră deja pregătită pentru frigul, zăpada și gheața de iarnă? Cu lista de verificare de la MONTACO.md se poate pregăti casa pentru cea mai rece perioadă a anului.

Vremea afectează acoperișul

Un acoperiș este întotdeauna afară. Un acoperiș oferă protecție la tot ce se află sub acest acoperiș, dar el însuși suferă destul de mult. Este expus la toate influențele imaginabile din natură și climă:

 • Radiația UV este parțial reflectată de majoritatea materialelor de acoperiș, dar această radiație provoacă „îmbătrânirea” acoperișului;
 • Înghețul afectează stratul de protecție al învelitorilor de acoperiș;
 • Furtunile pot determina mișcarea acoperișului sau obiectele (grele) pot ateriza neintenționat pe acoperiș, provocând daune;
 • Ploaia și umiditatea au un efect distructiv asupra acoperisului atât în ​​condiții reci, cât și în condiții calde. Dacă pe acoperiș rămâne umezeală, aceasta poate duce la creșterea mușchilor, a vegetației ce va face iminentă apariția scurgerilor din acoperiș.

De obicei, toate aceste influențe ale vremii se perindă pe parcursul unui an și toate au propriul efect asupra acoperișului. Putem spune că un acoperiș trebuie să suporte cele mai extreme influențe meteorologice în timpul iernii. Prin urmare, este bine să fie verificat complet acoperișul înainte de fiecare iarnă ca mai apoi să fie pregătit pentru a ierna.

Zăpada și țurțurii de pe acoperiș

Un alt lucru foarte important și destul de simplu de verificat în toamnă înainte de prima zăpadă este siguranța că nu există crenguțe uscate, grămezi de frunze sau alte resturi pe acoperiș.

Este deosebit de importantă îndepărtarea oricăror obiecte metalice, cum ar fi șuruburi sau altceva. Mormanele de resturi permit umezelii să prindă și îngreunează uscarea corectă a acoperișului. Un acoperiș curat este, de asemenea, mai ușor de curățat iarna.

Acoperișul se va verifica de către un profesionist din domeniul acoperișurilor, pentru a detecta țigle deteriorate, suflate sau ridicate de vânt și alte materiale de acoperiș. O modalitate concretă de a vă pregăti pentru iarnă este să obțineți o protecție împotriva căderii zăpezii, care este montată pe acoperiș și împiedică căderea maselor de zăpadă și gheață și, eventual, deteriorarea oamenilor sau a lucrurilor de pe sol. Deteriorarea acoperișului poate cauza scurgeri.

Jgheaburile

Este important să fie păstrate jgheaburile curate toamna și iarna. Apa de ploaie sau topirea zăpezii se poate scurge apoi bine. Se vor verifica jgheaburile pentru murdărie, frunze uscate și se vor repara în caz de deteriorare.

Curățarea coșurilor de fum

Dacă aveți un coș de fum, curățați și verificați cel puțin o dată pe an. Faceți acest lucru înainte de iarnă, pentru că atunci utilizați de obicei șemineul. Un cuib de pasăre sau rezidurile de funingine pot duce la un incendiu de coș.

Verificarea fațadei

 • Verificați fațada pentru găuri sau crăpături
 • Reparați daunele de pe fațadă

Există crăpături și găuri pe fațadă? Apoi apa poate intra aici, iar paraziții se pot stabili aici iarna. Prin urmare, verificați fațadele casei dvs. pentru găuri sau crăpături și reparați-le. Acest lucru previne neplăcerile cauzate de paraziți sau daune de apă în pod sau în alt loc din casă în timpul lunilor de iarnă. 

Ai nevoie de soluții profesionale pentru acoperișul tău?
Consultă-te cu specialiștii

Izolarea casei

În lunile de iarnă vrei să păstrezi frigul afară și căldura în casă. Prin urmare, se va asigura o izolare excelentă a casei. Casa va rămâne caldă și, ca un plus, se pot economisi sute sau chiar mii de lei pe an. Ai de gând să-ți izolezi casa? Gândiți-vă și la o bună ventilație.

Înlocuirea ferestrelor din acoperiș

Geamurile din acoperiș sunt învechite și lasă să intre frigul. Atunci ar fi timpul ca ferestrele să fie înlocuite. Cu VELUX te inarmezi împotriva frigului iernii. Aceste geamuri oferă o izolare ideală și sunt rezistente la influențele vremii de iarnă.

Chiar înainte de căderea primei zăpezi, se poate preveni și pregăti pentru sezonul de iarnă. Regula de bază este că, cu cât pregătirea este mai bună, cu atât mai puțin timp va trebui mai târziu pentru deszăpezirea și măsurile de panică. Marea majoritate a caselor din țara noastră au acoperișuri care sunt construite pentru a rezista la cantități normale de zăpadă. Dar pentru a fi protejați împotriva cantităților neobișnuit de mari de zăpadă, trebuie verificată starea acoperișului înainte de fiecare iarnă. Atunci există șansa de a descoperi și alte erori pe acoperiș care ar trebui remediate.

Cel mai bun mod de pregătire către iarnă a acoperișului

Se poate externaliza pregătirea pentru iarnă a acoperișului dvs., dar se pot face multe lucruri și de sine stătător. Acest lucru scutește de costurile unei companii externe și este, de asemenea, bine să fii conștient de starea acoperișului tău. Noi, cei de la MONTACO.md suntem bucuroși să vă oferim un plan pas cu pas pentru a vă pregăti acoperișul de iarnă:

 • Verificați dacă toate țiglele de acoperiș și de coamă încă se potrivesc corect împreună și dacă sunt la locul potrivit. Furtunile și rafalele de vânt pot determina mutarea acestora, iar o mică deplasare poate provoca deja o scurgere în acoperișul dumneavoastră. Verificați dacă învelișul acoperișului nu este deteriorat sau uzat.
 • Se verifică toate încheieturile de pe acoperiș; la luminatoare, lucarne și horn. Pe măsură ce chitul se învechește/uzează, se formează puncte slabe, care pot duce în cele din urmă la scurgeri.
 • Se curăță întregul acoperiș de alge, mușchi și frunze. Acest lucru este important atât pentru un acoperiș plat, cât și pentru un acoperiș înclinat și, cu siguranță, și pentru un acoperiș din țiglă. Algele și mușchiul de pe țigle rețin umiditatea. Această umiditate îngheață în timpul iernii, determinând desfacerea stratului superior al plăcilor de acoperiș sau al coamelor. Acest lucru poate duce în cele din urmă la ruperea și scurgerea țiglelor de acoperiș.
 • Se curăță toate jgheaburile și grătarele de resturi, cum ar fi mușchi, frunze și ramuri. În acest fel, apa de ploaie de pe acoperiș păstrează o trecere liberă și poate părăsi acoperișul tău cât mai repede posibil. Acest lucru previne ca apa să rămână pe acoperiș, care, la rândul său, se poate scurge în casă. Curățarea jgheaburilor este recomandată mai des decât o dată pe an, deoarece frunzele se acumulează rapid, mai ales toamna.
 • Se vor verifica toate jgheaburile și burlanele pentru orice găuri sau fisuri. Este vreo scurgere undeva? Se vor repara imediat pentru a preveni daune mai grave. 

La ce ar trebui să fim atenți din exterior?

 • Schimbările de culoare sau prezența mușchiului pe acoperiș. Acestea sunt semne de îmbătrânire;
 • Se verifică acoperișul pentru daune vizibile care necesită reparații, în special în jurul coșurilor de fum sau a altor elemente atașate, cum ar fi antene sau panouri solare;
 • Se verifică dacă pereții casei sunt umezi, este importantă depistarea problemei și imediat de reparat; 
 • Se verifică elementele de sudură și de legătură ale jgheaburilor și burlanelor și se desfundă în cazul când sunt înfundate; 
 • Se verifică dacă streșinile sunt bine fixate, deoarece sunt expuse vântului puternic;
 • Se verifică parazăpezii dacă sunt fixați bine. De ei depinde deseori siguranța sănătății noastre. 

La ce ar trebui să fim atenți din interior?

 • Se va inspecta acoperișul la semne vizibile de urme uscate de apă;
 • Se vor căuta bălți uscate, în special sub depresiuni, creastă și elemente atașate (cum ar fi o antenă satelit). Ele pot indica o scurgere;
 • Se va verifica asta din nou în timpul unei ploi puternice;
 • Se va inspecta podeaua dacă este praf sau material erodat. Materialele de construcție vechi, cum ar fi țiglele ceramice, devin mai poroase și mai fragile pe măsură ce îmbătrânesc.  

La MONTACO.md veți găsi toate informațiile potrivite pentru a face aceste lucruri de unul singur. De asemenea, oferim o gamă largă de servicii cu materiale pentru acoperișuri care sunt oferite la un raport bun preț/calitate. Vă putem asista pe deplin cu mulți ani de experiență. Fie că este vorba de un mic șopron de grădină sau de un acoperiș mare. Angajații noștri sunt bucuroși să vă ofere sfaturi utile și sfaturi de specialitate. 

Cu MONTACO funcționează întotdeauna!