Condensarea apare datorită diferenței de temperatură dintre materialul de acoperiș și aerul din interiorul încăperii. Cu alte cuvinte, atunci când materialul de acoperiș este rece și aerul este cald, se formează picături de apă pe el.

Condensul de pe acoperiș începe să picure în cantități mari pe izolație, reducând proprietățile sale de izolare termică sau formând pete umede pe tavan și pereți.

În cazul unui acoperiș, se poate forma condens datorită următorilor factori:

  • Acoperișul sau tavanul etajului superior nu sunt suficient de izolate.
  • Bariera de vapori de calitate slabă pe tavanul ultimului etaj sau absența acestuia.
  • Ventilația insuficientă a spațiului mansardei.
  • Ventilația insuficientă între materialul termoizolant și materialul acoperișului.
  • Materiale de calitate slabă sau încălcări grave în construcția acoperișului.

Acum să vedem modul în care fiecare factor afectează formarea condensului pe acoperiș și ce trebuie de făcut pentru a-l remedia.

proiect finisat montaco

Izolație insuficientă a acoperișului casei

Acesta este un fenomen foarte frecvent, în special în casele vechi, când acoperișul sau tavanul ultimului etaj sunt izolate fie cu un strat prea subțire de izolație, fie cu materiale de calitate slabă.

În sezonul rece, un astfel de acoperiș va lăsa căldura din încăpere să treacă în spațiul neîncălzit din pod, încălzindu-l astfel. Materialul pentru acoperiș, mai ales dacă este metalic, va rămâne rece și se va forma condens pe el.

Ce să faci în acest caz?

În primul rând, trebuie să determini de ce căldura intră în spațiul podului neîncălzit.

Dacă stratul de izolație nu este suficient de gros, atunci termoizolația suplimentară este unica soluție.

Dar există situații când căldura ajunge în podul casei prin anumite locuri. În unele cazuri, aceste locuri pot fi identificate iarna, când pe acoperiș este zăpadă. Acolo unde zăpada se va topi mai repede (nu din cauza soarelui), vor exista scurgeri de căldură.

Dacă nu este posibil să găsiți scurgerea în acest fel, atunci puteți recurge la utilizarea unui aparat de fotografiat termic. Acest procedeu nu este ieftin, dar uneori este mai bine să nu economisiți la izolație.

proiect finisat montaco

Barieră de vapori slabă a tavanului

Se întâmplă adesea ca bariera de vapori din tavanul etajului superior fie să nu fie de înaltă calitate, fie nu este deloc, acest lucru este foarte important în casele vechi, deoarece nu se gândiseră niciodată la astfel de materiale.

În acest caz, vaporii de apă generați în timpul locuirii în casă se ridică, formând condens pe acoperișul casei. Și vapori sunt ca regulă suficienti pentru ca condensul de pe acoperiș să devină o problemă uriașă.

Bariera de vapori incorectă sau absența acesteia reprezintă o problemă nu numai pentru acoperișul casei, ci și pentru cei care vor locui sub ea. În niciun caz nu trebuie lăsat așa cum este și este imperativ să remediem problema.

Este necesar să tratați stratul de termoizolatie cu mare responsabilitate, atât materialul, cât și tehnologia de montaj.

ventilator mansarda

Lipsa de ventilație în spațiul mansardei

Mulți oameni neglijează ventilația la mansardă, crezând că spațiile nerezidențiale nu au nevoie de un astfel de lux, dar aceasta este o greșeală foarte mare.

Ventilația de înaltă calitate în orice cameră oferă o protecție fiabilă împotriva condensului, protejând astfel atât acoperișul, cât și toți locuitorii care locuiesc sub acesta.

Astfel, ventilația trebuie să fie prezentă în orice cameră, mai ales dacă nu este încălzită. Acest lucru vă va proteja nu numai, ci și materialul din care este fabricat acoperișul, în special partea sa din lemn.

Pentru ca ventilația să fie de înaltă calitate, este necesar să se organizeze atât intrarea, cât și ieșirea aerului în spațiul de sub acoperiș, doar atunci podul va deveni uscat.

Ventilatie acoperis

Ventilația insuficientă între folia anticondens și materialul acoperișului în sine

Acest dezavantaj nu ar trebui să conducă la consecințe dezastruoase, deoarece condensul se va forma între folie și materialul de acoperiș, țiglă metalică, de exemplu. Dacă folia anticondens este așezată fără întreruperi, atunci tot condensul trebuie să se scurgă pe ea până în jgheab.

Uneori se întâmplă ca izolația să fie așezată foarte aproape de stratul de impermeabilizare fără spațiu. Din cauza condensului va suferi termoizolația, care, atunci când se umezește, pierde aproape jumătate din proprietățile sale de izolare termică.

Demontaj acoperis

Materiale de calitate slabă sau încălcări grave în construcția acoperișului

Dacă s-a folosit un material de calitate proastă în construcția acoperișului, atunci nimeni nu va garanta lipsa condensului, în plus, cu materiale necalitative, totul poate fi încă mai grav.

În ceea ce privește încălcările tehnologiei de construcție a acoperișului, în urma cărora apare condens, le-am luat în considerare aproape pe toate în paragrafele anterioare. Constructorii iresponsabili sau chiar mai rău, fara experientă fac adesea greșeli critice atunci când construiesc un acoperiș, care afectează ulterior confortul într-o casă.

Deci, ce ar trebui să faceți dacă, după construcție, observați condens pe acoperiș?

În primul rând, încercați să găsiți acei constructori și impuneti-i să o rezolve. Dar dacă conexiunea cu ei se pierde, atunci va trebui să vă bazați doar pe forțe proprii.

Cum să scapi de condens la acoperiș cu costuri reduse

Se întâmplă așa că pot exista mai multe cauze pentru formarea condensului; acest fenomen se întâlnește adesea în casele vechi, unde poate fi necesar să refaceți întregul acoperiș. Aceasta este o plăcere destul de costisitoare.

Puteți încerca să reduceți costurile utilizând o izolație reflectorizantă, care va reflecta căldura în interiorul casei. În acest fel, vom rezolva 2 propleme, în primul rând, vom reduce semnificativ formarea condensului pe acoperișul casei și, în al doilea rând, vom face casa puțin mai caldă.

În cazul în care mansarda este un spațiu nerezidențial, atunci ar fi mai bine să folosiți izolație care reflectă căldura în tavanul etajului superior. Dacă mansarda dvs. este încălzită, atunci izolarea termică trebuie utilizată sub materialul de acoperiș.

O altă modalitate de a scăpa de condensul de pe acoperiș este utilizarea unei bariere împotriva vaporilor între căpriori, o astfel de peliculă nu va permite aerului umed să intre în contact cu metalul rece, care la rândul său va reduce ușor formarea condensului.

Trebuie de amintit că toate aceste soluții sunt jumătăți de măsură care pot ajuta, dar nu 100%. Pentru a scăpa complet de apariția condensului pe acoperiș, este necesar să corectați radical defectele din acoperiș, dar acest lucru necesită, de regulă, costuri financiare semnificative.

Consultați Specialisti cu experiență
Contacte