Astereala acoperișului cu OSB este varianta cea mai optimă pentru construcția unui imobil. OSB este cel mai convenabil material pentru acoperișuri, fie că acoperișul are structura (căpriori) din beton, metal sau din lemn.
Din momentul descoperii, plăcile de OSB au căpătat tot mai mult teren în fața materialelor folosite anterior (scandura, placaj structural – faneră, ș.a.), prin calitate, rezistență la intemperii, la greutate, etc., dar și preț.
Datorită faptului că la moment, plăcile de OSB sunt mai ieftine (decât lemnul spre ex.), astereala cu acest tip de plăci este frecvent întâlnită pentru acoperișurile învelite cu șindrilă bituminoasă, iar dacă sub acoperiș este proiectată o mansardă, atunci plăcile de OSB vor fi instalate și sub țiglele metalice sau ceramice.
De ce astereală cu OSB?
Astereala, sau căptușeala de sub învelitoare din plăci OSB, în primul rând va întări structura șarpantei și va rigidiza întreg acoperișul.
În al doilea rând va servi ca material izolator suplimentar, atât fonic, cât și termic. Și nu în ultimul rând un acoperiș cu o asemenea astereală va rezista mai mult în timp, deoarece nu va permite infiltrațiile de apă în pod sau la mansardă.
Structura plăcilor OSB
OSB (Oriented Strand Board,în traducere ar fi plăci de lemn cu așchii orientate) este cea mai importantă descoperire tehnologică din ultimii ani în industria lemnului. Caracteristicile excelente ale OSB-ului rezultă direct din specificul procesului său de fabricație. Odată acoperite cu lipici, particulele de lemn sunt stratificate, iar fiecare strat este orientat diferit pentru a maximiza rezistența și stabilitatea placajului. Această „saltea” este apoi supusă unor condiții de presiune și temperatură foarte ridicate, creând un panou structural dens, foarte rezistent, stabil dimensional și foarte durabil. Sunt cunoscute și pentru că sunt mai accesibile ca preț, Iar faptul că au la bază 95% lemn, și doar 5% rășini le face atractive din punct de vedere ecologic.
OSB are câteva funcții în sistemul de construcție:
- Așezat pe acoperișuri, contribuie la formarea unei diafragme rigide în structură, care este extrem de importantă pentru fixarea vârfului structurii și ajută și la combaterea sarcinilor vântului.
- Ajută și la performanțele termice și acustice ale imobilului. Este agil și eficient.
- Deoarece are o structură uscată, OSB nu va genera înmulțirea diverselor termite.
OSB pentru astereală – ce grosime se recomandă?
La modul general, plăcile OSB sunt utilizate atât în mediul umed (zone cu climat umed), cât și în mediul uscat. Totodată sunt plăci destinate construcțiilor din exteriorul și din interiorul unui imobil.
Datorită caracteristicilor tehnice diferite ale plăcilor OSB, grosimile acestora sunt la fel foarte diferite. Mai întâi trebuie știut că există patru clase a plăcilor OSB:
- OSB 1, destinat lucrărilor de interior, cu o structură moale, ușor în manipulații de diverse structuri. Se mai folosește la construcția mobilei;
- OSB 2, destinat lucrărilor de interior, particularitati tehnice ridicate, rigiditate medie;
- OSB 3, destinat lucrărilor atât de interior cât și de exterior, în condițiile de risc cu umiditate mărită (cel mai des utilizat pentru astereală);
- OSB 4, destinat lucrărilor atât de interior cât și de exterior, cu o duritate mare, aceste plăci sunt cele mai rezistente la diverse riscuri.
Este evident că la închiderea acoperișului se va opta pentru materialul din clasa trei sau patru, cu grosimea minimă de 12-32 mm, oportun fiind grosimea de 22 mm.
OSB este cel mai folosit material la astereală
OSB acceptă practic toate tipurile de acoperiș, inclusiv șindrile, țigle metalice și țigle ceramice. Combinat cu lemn masiv pentru a forma îmbinări în L, face construcția mai economică și mai simplă. Cum ar fi plăcile EGGER OSB 3 cu nut și feder, care sunt soluția tip recomandată pentru o gamă largă de aplicații.
În afară de caracteristicile dictate de clasamentul OSB-ului, mai există o mulțime de factori de care trebuie să se țină cont la alegerea grosimii plăcilor OSB. Așa dar plăcile OSB trebuie să fie suficient de rezistente la:
- greutatea muncitorului care se va monta astereala și învelitoarea (în jur de 100 kg);
- greutatea zăpezii iarna;
- greutatea învelitorii;
- rezistență la furtuni;
- unghiul de înclinare al acoperișului. Dacă este mai mic de 45 grade iar lungimea nu depășește 7 m, zăpada se va reține mai mult timp pe suprafața acoperișului, iar un mp de zăpadă poate să cântărească și la 200 kg.
Există o părere că este suficient ca placa de OSB să aibă o grosime de 9-12 mm grosime. În acest caz există riscul de deformare al acoperișului din diferite motive de rezistență. Sau ca alternativă va fi nevoie de dublarea șepcilor, iar asta înseamnă o mai mare cantitate de cuie și mai multe accesorii. Pentru orientare se poate consulta un specialist cu experiență. În tot cazul riscul nu se merită.
Beneficiile unui acoperiș cu astereală din OSB
Atunci când se face calcularea acoperisului, una din întrebările frecvente este – “Ce grosime ar trebui să aibă plăcile OSB?”
În fond calitatea structurilor acoperișului s-a îmbunătățit cu mult, apelându-se la tehnologiile moderne, însă oricum acoperișul are o durată de viață mai scurtă decât zidurile imobilului. Iată câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru:
- proiectarea incorectă a cadrului acoperișului;
- condiții meteorologice extreme;
- materiale de construcție de proastă calitate;
- lipsa întreținerii la timp pe toată durata de viață
Odată cu utilizarea plăcilor OSB 3, grosimea 22mm, se pot obține următoarele avantaje:
- Rezistență mecanică ridicată, comparabilă cu valorile placajului și altor panouri structurale de o clasă echivalentă;
- Rigiditate mare și rezistentă la deformare, rupere si delaminare;
- Raport excelent rezistență la greutate;
- Durabilitate mare: este un panou stabil dimensional, care își menține intacte nivelurile de performanță pe tot parcursul ciclului său de viață (cu condiția sa fie folosit în conformitate cu recomandările de utilizare respective);
- Performanțe precise și bine definite: panouri pentru scopuri structurale cu caracteristici fizice și mecanice perfect definite, cu respectarea absolută a cerințelor de proiectare și a regulilor de construcție, în mediu uscat sau umed;
- Ușor de utilizat: OSB poate fi ușor tăiat, găurit, rindeluit, frezat sau șlefuit. Poate fi bătut în cuie, sertizat sau înșurubat pe margine fără crăpare. De asemenea, este ușor de lipit, vopsit sau tencuit;
- Fără defecte structurale, fără noduri, pori, crăpături sau fisuri;
- Disponibil în mai multe clase de rezistență mecanică și într-o gamă largă de dimensiuni, cu suprafață șlefuită sau neșlefuită, și finisare cu colțuri drepte sau cu sistem de nut și feder;
- Impact redus asupra mediului: nu se folosesc copaci maturi la fabricarea OSB. Materia sa primă constă exclusiv din lemn la scară mică, provenit din păduri gestionate durabil. În plus, OSB este complet reciclabil.
O șarpantă cu astereala din plăci OSB este alegerea cea mai fericită pentru fiecare buzunar
Spre deosebire de o acoperire cu scândură sau placaj de lemn, plăcile OSB au o relație mai prietenoasă cu mediul ambiant. OSB, spre deosebire de lemn are prețuri mult mai atractive, asigurând o protecție termică și fonică, dar și o hidroizolație adecvată, apărând locuința de insecte, mucegai și ciupercă. Acoperișul cu astereala OSB, pe termen lung, va face o mare economie la energia termică, cheltuielile la căldură reducându-se considerabil.
Alte avantaje ale plăcilor OSB:
- Plăcile sunt ușor de aplicat.
- Poate fi folosit în situații diferite.
- Plăcile OSB sunt mai rezistente decât altele care circulă pe piața de inginerie deoarece au componente
- Durabilitate extinsă și eficientă.
La MONTACO vei găsi toate tipurile de plăci OSB, atât pentru interior cât și pentru exterior. MONTACO oferă servicii de construcții la toate nivelurile, inclusiv reconstrucția imobilului cu modificarea pereților interiori. Iar dacă arhitectul va recomanda construcții din beton armat sau metal, echipele noastre vor executa întocmai cerințele tehnice, dar și dorințele proprietarului.
Alegeți echipa MONTACO, puteți uza de oferta verii de la Ciupi & MONTACO.