Cum să calculezi consumul de materiale pentru acoperiș?

Acoperișul este un component important de structura al casei Dvs. Un acoperiș nou sau schimbarea acoperișului vechi necesită investiții serioase de timp și bani.

Dacă ați decis să montați singur acoperișul, Vă recomandăm să Vă conduceți de ghidul de mai jos pentru determinarea cantității materialelor, să descărcați instrucțiunile de montaj aferente tipului Dvs. de șindrile și cerințele pentru ventilația acoperișului.

Ai nevoie de acoperiș nou?

Sună acum: 0 (60) 805 000

Sau îndeplinește formularul aici

Estimare

Ca să estimați de cât material o să aveți nevoie, Dvs. trebuie să cunoașteți suprafața totală reală a acoperișului în m2. Calculați acestă suprafață:

  • În caz că nu aveți nici măcar o schiță de proiect, măsurați lungimea și lățimea fizică a fiecărei pante și înmulțindu-le între ele, adunați pantele, astfel obțineți S total
  • În caz că aveți proiect sau Vă desenați o schiță cu dimensiunile pe gabarituri ale acoperișului – aflați suprafața fiecărei pante în plan orizontal, apoi le înmulțiți la un coeficient de înclinație, care rezultă din tabelul 1

De exemplu acest acoperiș are doar o singură pantă. Înmulțiți lungimea (A) cu lățimea (B): A x B=12 x 10=120mp și obțineți suprafața totală a acoperișului.

 Acest acoperiș are două pante. Înmulțiți lungimea cu lățimea fiecărei pante:

Panta 1 (A x B)=12 x 6=72mp,

Panta 2 (A x C)=12 x 6=72mp,

apoi adunați-le și obțineți suprafața totală a acoperișului:

Panta 1 + Panta 2 = 144mp

Asta ar însemna că veți avea nevoie de cel puțin 144 mp de șindrile ca să acoperiți toată suprafața. Dacă presupunem că un pachet are 3mp, veți avea nevoie de 48 de pachete. Plus consumul pentru primul rînd și coame.

Ai nevoie de acoperiș nou?

Sună acum: 0 (60) 805 000

Sau îndeplinește formularul aici

La montarea șindrilelor, primul rând se dublează și duce la un consum de materiale care se calculează după formula Q= A/7mp de șindrile, adică în cazul nostru 12/7 + 12/7 = 3,43mp.

Coamele se decupează din aceeași șindrilă și se calculează după formula Q = A/3mp de șindrile, în cazul nostru 12/3 = 4mp.

Rotunjind cantitatea la ultimul pachet întreg, în cazul nostru vom avea nevoie de 48 + 3 = 51 pachete de șindrile în cazul când sunt ambalate câte 3mp.

Pentru acoperiș înainte de montarea șindrilelor, veți mai avea nevoie de o membrană protectoare pe armătură de poliester care se montează pe OSB. La cantitatea necesară adăugați cca 10% extra consum pentru tăieturi și suprapuneri. De obicei sulurile de membrană au 25 mp, deci dacă aplicăm membrana pe toată suprafața, rotunjim la suluri întregi: 144 + 10% = 158,4mp ~ 175mp.

În multe cazuri tehnologiile de montaj permit să montăm membrana de protecție doar pe marginea de jos a pantei, cu lățime de cel puțin de 1m pentru protecție împotriva acumulării gheții și zăpezii și riscului de infiltrare când acestea se topesc. De asemenea se mai montează  în jurul coșurilor de fum, închiderilor la atic și altor locuri cu risc sporit. În cazul nostru 12mp + 12mp = 24mp~25mp ar fi suficient, cu condiția ca lungimea pantei să nu depășească 6m și înclinația acoperișului să nu fie mai mică de 30º.

Dacă condițiile specificate mai sus nu se respectă, NU RISCAȚI, consultați un specialist cu experiență!

De exemplu sub înclinația de 15º, tehnologia se modifică radical, montarea se produce la flacără, fără folosirea cuielor zincate, aici veți avea nevoie de o alta membrană bituminoasă pe armătură de poliester.

Specific se procedează și la pante cu lungimea de peste 7m, marginea de jos a acoperișului se protejează cu membrană obligatoriu tot ce depășește acești 7m. De exemplu, dacă panta are lungimea de 11m, cel puțin 4m de la faldă se acoperă cu membrană pentru evitarea riscurilor

Nemaivorbind de alte elemente mai complicate ca, de exemplu doliile, trecerile de nivel și schimbările de înclinație, ferestrele de mansardă, ieșirile pe acoperiș, trecerile pentru  ventilație, aeratoarele, elementele stop nea și gardurile de protecție. Ar fi bine să excludeți riscurile, mai ales că la majoritatea companiilor specializate toate consultațiile sunt gratuite.

Cum determinăm înclinația acoperișului?

 

Pentru asta luați un nivel (instrument) de 1m (100cm) lungime si îl fixați strict orizontal cu un capăt într-un punct al pantei pe acoperiș sau sub acoperiș daca e mai comod.

Ai nevoie de acoperiș nou?

Sună acum: 0 (60) 805 000

Sau îndeplinește formularul aici

De la celălalt capăt măsurați diferența de nivel pe verticală până la acoperiș. Această distanță în centimetri va reprezenta unghiul de înclinație in procente.

De exemplu dacă diferența de nivel este 70cm, avem 70/100cm = 70%. În tabelul de mai jos găsim corespondența dintre unghiul în procente și unghiul în grade. 

Și dacă avem un acoperiș foarte abrupt?

Ca să măsurăm un acoperiș abrupt, putem folosi metode alternative:

  • Măsurați lungimea pereților casei paralel cu coama și adăugați streșinile. Aruncați o sfoară peste acoperiș și marcați marginile acoperișului pe sfoară. Asta vă va da lățimea reală a acoperișului. Procedura trebuie repetată la toate secțiunile acoperișului care conțin coamă orizontală. 
  • Determinați aria acoperișului folosind o formulă matematică simpla care conține lungimea și lățimea proiecțiilor în plan ale pantelor acoperișului și unghiul de înclinație al pantelor:
  • Determinați aria acoperișului folosind un instrument special de măsurare a înclinației sau un program de smartphone de măsurat unghiurile, disponibil în Appstore și Google Play
  • Măsurați lungimea acoperișului, includeți și streașina. 
  • Măsurați lățimea pe gabarit-uri incluzând și streașina. 
  • Înmulțiți lungimea cu lățimea. Rezultatul va fi suprafața in plan a acoperișului.  
  • Calculați aria totală – Aria în plan x Coeficientul de înclinație = Aria Acoperișului
  • Utilizați coeficientul corespunzător din tabelul de mai jos pentru aria totală și învățați câteva corespondențe dintre grade și procente, e foarte util în șantier, unde nu porți acest tabel.

Consumul de cuie zincate la montarea șindrilei bituminoase.
În general se folosesc 4 cuie la fiecare șindrilă în planul acoperișului, 5 cuie pentru rândul de început și 6 cuie la pante mai mari de 50°.

Într-un metru pătrat sunt 7 șindrile, deci consumul per m2 în plan este 7×4=28 cuie minim. Pentru acoperisul nostru de 120mp avem nevoie de 3360 cuie / 400 cuie/kg = 8,4 kg.

Plus, pentru primul rând 24×5=120 cuie = 0,3kg și pentru coame 7buc. x 12m x 2cuie = 168cuie = 0,42kg.

Total – maxim 10kg de cuie zincate, striate, cu diametrul capului de cel puțin 8mm.

Acestea sunt doar câteva sfaturi utile, în caz că vrei să-ți faci cu forțe proprii acoperișul. Teoretic este posibil să reușiți cu broșura de instrucțiuni de montaj la îndemână și un prieten care să vă ajute.

Odată ce nu puteți evita greșelile în timpul montajului, noi Vă recomandăm să angajați o echipă de profesioniști. Serviciul nostru Vă poate ajuta să localizați și să contactați profesioniști cu experiență de peste 10 ani în acoperișuri.

Ai nevoie de acoperiș nou?

Sună acum: 0 (60) 805 000

Sau îndeplinește formularul aici