Cum să calculezi consumul de materiale pentru acoperiș?

Acoperișul este un component important de structură al casei tale. Un acoperiș nou sau schimbarea acoperișului vechi necesită investiții serioase de timp și bani.

Dacă ai decis să montezi singur acoperișul, îți recomandăm să te conduci de ghidul de mai jos pentru determinarea cantității materialelor, să descarci instrucțiunile de montaj aferente tipului tău de șindrile și cerințele pentru ventilația acoperișului.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Contacte

Estimarea acoperișului

Ca să estimezi de cât material o să ai nevoie, trebuie să cunoști suprafața totală reală a acoperișului în metri pătrați. Calcează această suprafață:

  • În caz că nu ai nici măcar o schiță de proiect, măsoară lungimea și lățimea fizică a fiecărei pante și, înmulțindu-le între ele, adună pantele. Astfel obții suprafața totală (S).
  • În caz că ai proiect sau desenezi o schiță cu dimensiunile pe gabarituri ale acoperișului – află suprafața fiecărei pante în plan orizontal, apoi le înmulțești la un coeficient de înclinație, care rezultă din tabelul 1:
casa md

De exemplu acest acoperiș are doar o singură pantă. Înmulțește lungimea (A) cu lățimea (B). De ex: A x B = 12 m x 10 m = 120 m² și obții suprafața totală a acoperișului.

casa md

Acest acoperiș are două pante. Înmulțește lungimea cu lățimea fiecărei pante:

Panta 1 (A x B) = 12 x 6 = 72 m²

Panta 2 (A x C) = 12 x 6 =72 m²

Apoi adună-le și obții suprafața totală a acoperișului:

Panta 1 + Panta 2 = 144 m².

Asta ar însemna că vei avea nevoie de cel puțin 144 m² de șindrile ca să acoperi toată suprafața acoperișului tău. Dacă presupunem că un pachet de șindrilă bituminoasă are 3 m², vei avea nevoie de 48 de pachete. Plus consumul pentru primul rând și coame.

La montarea șindrilelor, primul rând se dublează și duce la un consum de materiale care se calculează după formula Q = A / 7 m² de șindrile, adică în cazul nostru 12 / 7 + 12 / 7 = 3.43 m².

Coamele se decupează din aceeași șindrilă și se calculează după formula Q = A / 3 m² de șindrile. În cazul nostru 12 / 3 = 4 m².

Rotunjind cantitatea la ultimul pachet întreg, în cazul nostru vom avea nevoie de 48 + 3 = 51 pachete de șindrile în cazul când sunt ambalate câte 3mp.

Pentru acoperiș, înainte de montarea șindrilelor, vei mai avea nevoie de o membrană protectoare pe armătură de poliester care se montează pe OSB. La cantitatea necesară adaugi cca 10% extra consum pentru tăieturi și suprapuneri. De obicei sulurile de membrană au 25 m², deci dacă aplicăm membrana pe toată suprafața, rotunjim la suluri întregi: 144 + 10% = 158.4 m² ~ 175 m².

În multe cazuri, tehnologiile de montaj permit să montăm membrana de protecție doar pe marginea de jos a pantei, cu lățime de cel puțin 1 m pentru protecție împotriva acumulării gheții și zăpezii și riscului de infiltrare când acestea se topesc. De asemenea se mai montează  în jurul coșurilor de fum, închiderilor la atic și altor locuri cu risc sporit. În cazul nostru asta înseamnă 12 m² + 12 m² = 24 m² ~ 25 m² ar fi suficient, cu condiția ca lungimea pantei să nu depășească 6 m și înclinația acoperișului să nu fie mai mică de 30º.

Dacă condițiile specificate mai sus nu se respectă, NU RISCA, consultă un specialist cu experiență!

De exemplu sub înclinația de 15º, tehnologia se modifică radical, montarea se produce la flacără, fără folosirea cuielor zincate. Aici vei avea nevoie de o altă membrană bituminoasă pe armătură de poliester.

Specific se procedează și la pante cu lungimea de peste 7 m. Marginea de jos a acoperișului se protejează cu membrană obligatoriu la tot ce depășește acești 7 m. De exemplu, dacă panta are lungimea de 11 m, cel puțin 4 m de la faldă se acoperă cu membrană pentru evitarea riscurilor.

Nemaivorbind de alte elemente mai complicate ca, de exemplu, doliile, trecerile de nivel și schimbările de înclinație, ferestrele de mansardă, ieșirile pe acoperiș, trecerile pentru ventilație, aeratoarele, elementele stop nea și gardurile de protecție. Ar fi bine să excluzi riscurile, mai ales că majoritatea companiilor specializate oferă consultații la obiect.

Cum determinăm înclinația acoperișului?

casa md

Pentru asta ia un nivel (instrument) de 1 m (100 cm) lungime și fixează-l strict orizontal cu un capăt într-un punct al pantei pe acoperiș sau sub acoperiș daca e mai comod.

De la celălalt capăt măsoară diferența de nivel pe verticală până la acoperiș. Această distanță în centimetri va reprezenta unghiul de înclinație în procente.

De exemplu dacă diferența de nivel este 70 cm, avem 70 / 100 cm = 70%. În tabelul de mai jos găsim corespondența dintre unghiul în procente și unghiul în grade.

Și dacă avem un acoperiș vechi foarte abrupt?

Ca să măsurăm un acoperiș abrupt, putem folosi metode alternative:

  • Măsoară lungimea pereților casei paralel cu coama și adaugă streșinile. Aruncă o sfoară peste acoperiș și marchează marginile acoperișului pe sfoară. Asta îți va da lățimea reală a acoperișului. Procedura trebuie repetată la toate secțiunile acoperișului care conțin coamă orizontală. 
  • Determină aria acoperișului folosind o formulă matematică simplă care conține lungimea și lățimea proiecțiilor în plan ale pantelor acoperișului și unghiul de înclinație al pantelor:
  • Determină aria acoperișului folosind un instrument special de măsurare a înclinației sau un program de smartphone de măsurat unghiurile, disponibil în App Store și Google Play.
  • Măsoară lungimea acoperișului, incluzând și streașina.
  • Măsoară lățimea pe gabarit-uri, incluzând și streașina.
  • Înmulțește lungimea cu lățimea. Rezultatul va fi suprafața în plan a acoperișului. 
  • Calculează aria totală – aria în plan x coeficientul de înclinație = Aria acoperișului.
  • Utilizează coeficientul corespunzător din tabelul de mai jos pentru aria totală și învață câteva corespondențe dintre grade și procente. E foarte util în șantier, unde nu porți acest tabel.

Coeficient de înclinație

PantaUnghiul acoperișuluiCoeficient de pantă
Înclinația în procenteUnghiul în gradeÎnmulțește cu dimensiunile din proiect
17.63%10°1.015
21.26%12°1.022
26.80%15°1.035
32.49%18°1.051
36.40%20°1.064
40.40%22°1.079
46.63%25°1.103
57.74%30°1.155
70.02%35°1.221
83.91%40°1.305
100%45°1.414
119.18%50°1.556
142.81%55°1.743
173.21%60°2.000
Vezi aici imaginea.

Consumul de cuie zincate la montarea șindrilei bituminoase

În general se folosesc 4 cuie la fiecare șindrilă bituminoasă în planul acoperișului, 5 cuie pentru rândul de început și 6 cuie la pante mai mari de 50°.

Într-un metru pătrat sunt 7 șindrile, deci consumul per m² în plan este de 7 × 4 = 28 cuie, minim. Pentru acoperișul nostru de 120 m² avem nevoie de 3360 cuie / 400 cuie/kg = 8.4 kg.

Plus, pentru primul rând 24 × 5 = 120 cuie = 0.3 kg și pentru coame 7 buc. x 12 m x 2 cuie = 168 cuie = 0.42 kg.

Total – maxim 10 kg de cuie zincate, striate, cu diametrul capului de cel puțin 8mm.

Acestea sunt doar câteva sfaturi utile. În caz că vrei să-ți schimbi cu forțe proprii acoperișul vechi. Teoretic este posibil să reușești cu broșura de instrucțiuni de montaj la îndemână și un prieten care să te ajute.

Odată ce nu poți evita greșelile în timpul montajului, noi recomandăm să angajezi o echipă de profesioniști. Apelează la echipa MONTACO și nu vei regreta.