Prieteni, recunoașteți că cel puțin 3 din ele au ajuns la urechile voastre! Aici ne permitem să ne dăm cu parerea, fiindcă vindem sindrila bituminoasă din 1999. Când încercați să căutați un expert independent în șindrile bituminoase, oricum dai de unul din echipa noastră. Și am operat cu produsele a 6 branduri cu renume mondial. La toate, întrebările sunt similare:

1. “Nu pun eu ruberoid pe casă! Și dacă se aprinde?”

Da de câte ori ați văzut asfaltul să ardă? În engleză șindrilele bituminoase sunt numite Asphalt Shingles. “Ruberoid-ul” sau cartonul asfaltat, folosit in construcții la lucrări provizorii,  este o membrana bituminoasă din carton impregnat cu bitum și presărat cu nisip ca sa nu sa se lipească straturile in sul. Șindrila bituminoasă este constituită din armătură din fibra de sticlă (nu arde și nu putrezește) cu granule de bazalt sau granit, are rezistență la foc foarte înaltă. Bitumul conținut in ele este materialul hidroizolant si de legătura. Din contra, dacă se aprinde structura din lemn, ea împiedică răspândirea focului, tăind accesul oxigenului.

2. “Cu banii ăștia pun țiglă ceramică pe casă!”

Experiența noastră de peste 18 ani în acoperișuri, și este vorba de mii de oferte pe an și sute de clienți, zice următoarele: în proiecte uzuale, dacă luăm pentru comparație aceeași categorie de preț de la 3 tipuri de baza de învelitori, prețul Per total proiect iese cel mai scump pentru țigla ceramică, pe locul 2 este șindrila bituminoasă și pe locul 3 – țigla metalică. Diferențele de preț constituie 10-15%. Aici orice vânzător de materiale de acoperiș poate sa ne contrazică, aducând argumente pentru materialul preferat de el. Asta și este măiestria, să vinzi materiale cu performanțe mai înalte, cu accesorizare completă și corectă, să incluzi în bugetul acoperișului transportul, manipularea, demontarea, montajul, structurile și lucrările suplimentare (coșuri de fum și ventilație, cabluri, antene, paratrăsnete, giruete, decorațiuni).  Adunându-le, ele pot dubla bugetul acoperisului chiar cu cea mai ieftină învelitoare pusă in calcul. Sfatul este sa comparați cheltuielile finale pe proiect.

3. “Nu vreau să-mi schimb acoperișul peste 2-3 ani! Se topește la soare, crapă la ger, se decolorează, se șterg granulele.”

Temperaturile extreme la care rezistă șindrilele bituminoase ajung de la -70 la +120 grade Toate marile producții de șindrile bituminoase sunt dotate cu laboratoare, astea fiind mândria lor.  Testările de performanță a materialelor se produc la fiecare partidă de marfă. Granulele din bazalt, stratul protector al șindrilelor, sunt colorate cu pigmenți anorganici la temperaturi de peste 600 grade și mai sunt învelite cu un strat microscopic de siliciu (sticlă). Decolorarea acestor granule nu depășește 10% în 10 ani. Pierderea granulelor de pe suprafața șindrilelor este evaluată în simularea a 50 de ani de comportament al vremii în așa-numitul “brush-test” din laborator. Este un test la perierea granulelor, care nu permite pierderea a mai mult se 5% din ele.

4. “Nu este ecologică, este radioactivă/cancerigenă.”

Standardele de conformitate ecologică ISO14001 presupun că tot ciclu de producție, inclusiv instalațiile de purificare a apei și aerului folosite in procesele tehnologice, sunt controlate și corespund celor mai severe norme. Șindrilele bituminoase in țara noastră, ca regulă sunt de import. Procedura de import presupune obținerea certificatelor sanitare și de conformitate de la Centrul de Medicină Preventivă și Moldova Standard, care sunt emise după testări riguroase de laborator. Un material cancerigen sau radioactiv n-ar intra niciodată în țară pe căi legale.

    Catalog.pdf

    5. “Șindrila bituminoasă de la un anumit producător este de zeci de ori ‘mai bună’ decât de la alți producători europeni / americani / rusești.”

    Orice rezultat al procesului de producție depinde in mare parte de calitatea și cantitatea ingredientelor din rețetele tehnologice și nu contează unde este produs. La șindrila bituminoasă sunt 3 componente de bază: bitumul, fibra de sticlă și granulele de bazalt, granit sau ardezie. Fiecare din aceste componente poate fi substituit cu altul mai ieftin, ca sa se obțină un preț competitiv pe piața, iar cumpărătorul de rând nici sa nu observe vreo diferența. Mai toți producătorii au 3 categorii de șindrile: econom, standard și premium. Câțiva au segmentul low cost și exclusiv. Deci, unele materiale pot fi mai bune decât altele, cu prețurile aferente, desigur. Asta nu ține de geografie sau naționalitate, însă, ci de cantitatea și calitatea ingredientelor. Descrierea amănunțită a celor 3 componente o găsiți in materialele de specialitate sau cel mai simplu să programați o consultație gratuită la MONTACO.