Pentru durabilitatea acoperișului, specialiștii recomandă folosirea membranelor de acoperiș, care sunt de mai multe tipuri, cu diferite funcții de protecție, produse prin diverse tehnologii.

În trecut, când spațiile de sub acoperiș nu erau locuite, problema existenței găurilor prin care intra apa era ignorată. Însă cu timpul, a fost inventat un material ce ajută la prevenirea apei de ploaie în interiorul casei.

În prezent, majoritatea acoperișurilor sunt inițial acoperite cu o peliculă foarte permeabilă la vapori, cunoscută și sub numele de membrană de acoperiș. Apoi, obligatoriu, direct sub țiglă se va așterne o peliculă anticondens. Chiar și în podurile caselor fără mansarde, se va ține cont, pe deoparte, de etanșarea acoperișului și pe de altă parte, de ventilarea eficientă a spațiului de sub acoperiș.

Membrana pentru acoperiș

O tehnologie nouă

Problema acoperișurilor cu scurgeri a apărut atunci când mansardele au fost transformate în spații locuibile. Pentru a putea locui sub acoperiș, acesta trebuia izolat, iar izolația trebuia protejată suplimentar împotriva scurgerilor de pe acoperiș, care nu era complet etanș (ermetic). Astfel, a apărut necesitatea unei foi speciale pentru acoperirea inițială a acoperișului. 

Membranele de acoperire au apărut aproximativ 40 de ani în urmă. Ele au devenit rapid cunoscute în toată lumea datorită protecției excepționale împotriva apei de ploaie. Foliile puse inițial în loc de hârtie bituminoasă sau pâslă de acoperiș au devenit mai ieftine, mai ușor de realizat o izolare termică și mai ales, nu au cauzat probleme de funcționare.

Cum funcționează pelicula

Foliile de acoperire pentru casă îmbină următoarele funcții: 

  • protecția structurii acoperișului;
  • izolația acoperișului împotriva apei de ploaie;
  • eliminarea vaporilor de apă din interiorul casei, prevenind condensul acestora. 

Aceste proprietăți se datorează structurii moderne de pelicule (pentru a le diferenția de cele mai vechi, se numesc membrane), ele sunt realizate din fibre de polietilenă împletite, formând o rețea de canale. Vaporii de apă trec ușor prin ele, iar apa este prinsă pe suprafața lor și aruncată ulterior în jgheaburi. 

Membranele moderne sunt foarte permeabile la vapori, eliminând vaporii de apă în exterior mult mai eficient și mai rapid. Acestea pot fi amplasate direct pe izolație, fără goluri, ceea ce simplifică construcția acoperișului. 

În prezent, pentru acoperirea inițială a mansardelor sunt recomandate doar membrane de difuzie. Acestea au o structură poroasă, ce permite trecerea apei de jos în sus, și niciodată de sus în jos. Foliile cu permeabilitate scăzută la vapori (barieră de vapori) pot fi folosite pe acoperișuri cu pod nelocuit (neîncălzit).

Ai nevoie de ajutor pentru construcția acoperișului?
Consultă-te cu specialiștii

Cum să alegi folia

Pelicule permeabile la vapori sunt îmbunătățite în mod constant. Nu numai că sunt din ce în ce mai etanșe la apă și permeabile la vapori, dar au și o serie de alte proprietăți care sporește funcționalitatea acoperișului și confortul tâmplăriilor. De exemplu, pe piață există membrane foarte rezistente împotriva rupturilor, altele au un strat antireflex care facilitează respingerea termică. 

Atunci când alegeți o peliculă, există mai mulți parametri de luat în considerare:

  • Permeabilitatea la vapori (g / m2 / 24h) – cantitatea de vapori de apă pe care membrana este capabilă să o treacă printr-un m2 din suprafața sa pe zi. Acest parametru determină clasificarea foii (permeabilitate scăzută sau mare la vapori) și, prin urmare, metoda de fixare a acesteia pe acoperiș (cu sau fără spațiu de ventilație). Foliile foarte permeabile la vapori includ acele pelicule care lasă peste 700g de vapori de apă să treacă într-o zi pe 1 m2 de suprafață (700g/m2 / 24h). Cele mai moderne membrane au o permeabilitate la vapori de 1800-4000 g/m2/24h.
  • Rezistență la difuzia vaporilor de apă – indicatorul Sd (m). Majoritatea producătorilor oferă membrane cu un Sd = 0.02. Aceasta înseamnă că rezistă la vapori de apă la fel de mult ca unui strat de aer de 2 cm. Această valoare este echivalentă cu permeabilitatea la vapori în intervalul 1800-3000g / m2 / 24h.

Greutatea foliei

Greutatea este marcată prin (g/m2). Folia ideală – este o membrana cu o greutate de 100-140 g/m2, datorită raportului dintre greutate, rezistență și permeabilitate la vapori.

Rezistența la razele ultraviolete – acest parametru determină cât timp folia poate rămâne pe acoperiș fără a fi acoperită. Producătorii permit ca această perioadă să fie de la 2 la 6 luni. 

Etanșeitatea foii depinde de rezistența la rupere. Cu cât foaia este mai puternică, cu atât va fi mai ușor să o fixați pe pantă fără a o deteriora.

Rezistență la temperatură – intervalul de temperatură pe care îl poate rezista membrana; producătorii indică în cele mai dese cazuri de la – 40°C  până la + 90 °C. Dacă spațiul de sub învelitoare este bine ventilat, nu există riscul ca limita superioară să fie depășită.

Montare fără greșeli

Montarea membranei

Se începe instalarea foliei de la streașină, derulând-o perpendicular pe căpriori (partea cu imprimeu trebuie întotdeauna orientată spre exterior). Se așează marginea inferioară a foliei paralel cu streașina și se lipește cu o bandă dublu adeziv. Ca rezultat, apa de ploaie și umiditatea de condens se pot scurge liber prin peliculă direct în jgheab.

Următorul pas este fixarea foii ușor întinse de căpriori cu ajutorul clemelor. În continuare, se fixează contrasipcile de căpriori – datorită acestora se va crea un spațiu de câțiva centimetri între tablă și șipci, permițând aerisirea acoperișului. Următoarele fâșii de folie se vor pune paralel cu cele anterioare, conectându-le cu o suprapunere de 15 cm. Majoritatea producătorilor marchează lățimea suprapunerii pe foi. Văile acoperișului, acolo unde se formează unghiuri, sunt deosebit de predispuse la scurgeri, așa că trebuie să puneți un strat dublu de foiță pe ele. Fâșiile de tablă ale fiecărei pante trebuie să se suprapună pe panta adiacentă cu cel puțin 25 cm. Toate conexiunile se vor sigila cu benzi dublu adezive. Folia din jurul coșurilor de fum trebuie tăiate și fixate corespunzător. Mai întâi, folia este tăiată în cruce, îndoită peste coș, apoi tăiată și lipită cu bandă adezivă. Pentru a preveni umezirea coșului de fum cu apa care iese de pe acoperiș, deasupra acestuia se realizează o protecție suplimentară – un jgheab realizat dintr-o bucată de tablă, care va direcționa apa astfel încât să curgă în jurul coșului de fum. În mod similar, o tabla va fi așezată în jurul altor elemente care trec prin suprafata acoperisului (ex. șeminee pentru aerisirea sau ventilarea sistemului sanitar).

Ferestrele de acoperiș trebuie să fie ferm conectate cu învelitoarea. Pentru aceasta se vor înfășura cu folie în jurul cadrului și se vor fixa cu bandă dublu adezivă. Colțurile trebuie lipite cu bandă de mascare suplimentară, iar folia în exces trebuie tăiată. Ferestrele vin adesea cu flanșă de etanșare care facilitează instalarea lor și asigură drenarea adecvată a apei de ploaie – deci nu este nevoie să se facă jgheaburi metalice în jurul ferestrelor. 

Toate informațiile despre folii necesare pentru a le compara parametrii se găsesc pe etichetele acestora. Merită să ne amintim că aceste valori tind să scadă în timp, sub influența apei, a temperaturii și a radiațiilor ultraviolete. 

O companie de profil, care zi de zi are obiecte de construcție a acoperișurilor, precum MONTACO, ar fi soluția cea mai reușită de a comanda o lucrare de acest gen, iar o consultație gratuită nu ar strica nimănui. Deci, dacă există posibilitatea de a alege, atunci să alegem ce e mai bun.