Când vine vorba despre montarea acoperișului, nu poți neglija materialul care stă la baza oricărei învelitori—lemn pentru acoperiș. În această postare vă ajutăm să alegeți lemn pentru acoperiș din toate punctele de vedere: structură, dimensiuni, proprietăți specifice și aplicații.

Structuri de lemn pentru acoperiș

Acoperișurile în Moldova nu se deosebesc foarte mult de acoperișurile din alte țări și regiuni. Totuși, au câteva nuanțe specifice, care se referă mai mult la structură decât la învelitoare.

Totul începe de la standardele care sunt aplicate în proiectele caselor de către proiectanți și continuă cu partea economică, care se crede că poate aduce economii substanțiale în bugetele proprietarilor caselor.

Structura din lemn pentru acoperișul unei case începe cu cosoroaba care se montează pe perimetrul casei, direct pe brâul din beton, aceasta fiind primul pas în construcția celei mai complexe structuri din lemn.

lemn acoperis moldova

Dimensiuni căutate pentru fiecare tip de învelitoare

Dimensiunile cele mai căutate sunt: pentru țigla ceramică 200x200mm și 150x150mm; pentru șindrila bituminoasă și țigla metalică—150x150mm și 120x120mm. Mărimea 100x100mm poate fi utilizată la construcția acoperișurilor mai mici, cu lungimi de căpriori ce nu depășesc 4m. Cosoroaba se instalează în ancorele îngropate prealabil în beton sau în dibluri speciale cu șaibă mărită și prindere ranforsată. Aceasta este obligatoriu separată de beton printr-o membrană hidroizolantă, care poate fi foarte economă—din carton asfaltat—sau o membrană mai solidă cu armătura din fibră de sticlă sau poliester. Funcția acestei membrane este de rupere a capilarității și umezirii lemnului de la beton.

Lemn

Cel mai mare consum de materiale lemnoase îl constituie Căpriorii. Aceștia sunt elementele de bază în structura unui acoperiș care sunt plasate în plan înclinat, ei redau forma acoperișului și definesc rezistența lui. Pentru acoperișurile din țigla ceramică, cea mai populară secțiune a căpriorului este 180x60mm, iar pentru șindrila bituminoasă și țigla metalică – 150×60. Acestea sunt dimensiuni standardizate, care se găsesc practic la orice vânzător de lemn din Moldova.

Acoperis pe casa
Ai nevoie de acoperiș nou?
Vezi oferte

Astereala deplină a unui acoperiș în Moldova, ca regulă, se face obligatoriu doar pentru acoperișurile din șindrilă bituminoasă și constă dintr-o rețea de rigle (leațuri) 50x50mm sau scândură 30x100mm amplasate la distanță de cca. 400mm și OSB de 10-12mm înșurubat pe ele cu rosturi de 3mm între plăci.

Pentru celelalte tipuri de învelitori, ca țigla ceramică și cea metalică, pentru azbociment și policarbonat, se montează doar rețeaua de șipci (leațuri), în cazul termoizolației sau protecției cu membrane de difuzie și anticondens se mai instalează și contrașipca pentru ventilație.

montaco detaliu

La noi tradiția de a monta scândura pe toată suprafața acoperișului nu s-a implementat decât în rare cazuri, când beneficiarul vrea cu tot înadins-ul să respecte o tehnologie importată din alte țări.

montaco detaliu
Ai nevoie de acoperiș nou?
Vezi oferte

Elemente de sprijin

montaco detaliu

Foarte importante sunt și elementele din lemn pentru acoperiș care au funcție de sprijin și ranforsare a căpriorilor (stâlpii sau popii, grinzile orizontale, coamele). Nu este deloc de neglijat cantitatea acestora, mai ales la acoperișurile tensionate de greutatea țiglei ceramice, de exemplu, când sub fiecare pereche de căpriori se mai adaugă câte un pop. La supraetajarea edificiilor și construcția mansardelor deseori se folosesc doar construcții din lemn. În acest caz pereții la fel sunt montați din lemn tip căprior, adică, în afară de stâlpii de 150X150mm, se utilizează secțiunea populară de 150X60mm și 180X60mm.

Elemente cu specific decorativ

Elementele din lemn cu funcție decorativă (elementele vopsite, aparente la streașina acoperișului) se recomandă să se producă din lemn uscat de secțiuni mai mici decât căpriorii din structura de bază, adică 120x50mm sau 100x50mm. În caz că lemnul este uscat, la vopsire se pot folosi și lacuri care dau luciu elementelor. În cazul lemnului cu conținut de umiditate mai mare de 10%, se recomandă folosirea baițului care se absoarbe în suprafața, nu astupă porii și nu formează pojghița. Astfel, vopseaua nu formează bule și nu se dezlipește cu timpul de pe lemn.

montaco detaliu

Lambriul din lemn (вагонка) este un alt element indispensabil la decorarea streșinilor și frontoanelor, cu toate că ultimul timp pierde teren în fața materialelor din tablă cutată și plastic rezistent, care imită foarte bine lemnul. Ca regulă, companiile care vând lemn, comercializează și lambriu din brad de 12mm grosime și 100mm sau 70mm lățime de diferite clase: A, B, C și intermediare, acestea definind calitatea produsului. Prețul lambriului din brad este cel mai accesibil. Lambriurile cu altă destinație decât căptușirea streșinii acoperișului, din alte tipuri de lemn, de alte forme, grosimi și factură se pot găsi în magazine specializate și pot costa dublu, triplu și chiar de zece ori mai scump.

lemn pentru acoperis
Ai nevoie de acoperiș nou?
Vezi oferte

Cea mai mare densitate de elemente decorative este la foișoare, terase, copertine deasupra ușilor, ferestrelor și balcoanelor. Aici se recomandă din start să utilizăm lemn uscat stratificat. Este mai scump decât lemnul tăiat pentru construcții, dar excluderea riscurilor apariției crăpăturilor și torsionării stâlpilor sau grinzilor merită toți banii. Elementele decorative pot fi fabricate în ateliere specializate sau în șantier de către meșteri. În condițiile când lemnul este bun, nu prea există diferențe pentru produsul finit. În plus, vopseaua pe un lemn uscat stratificat (încleiat) este garantat longevivă și nu presupune împrospătarea ei an de an.

acoperis lemn

Prețurile lemnului pentru acoperiș în Moldova diferă de la un comerciant la altul atât de puțin, încât, pentru 6-7m3, cât se consumă la un acoperiș nou mediu de 200 m2, se poate neglija diferența. În schimb, căutați lemn mai drept, mai uscat, mai dens, mai lung, mai lat, cu mai putine cioturi, coajă, măduva. Dacă structura acoperișului  este bună, sunt dovezi că acoperișul poate rezista peste 100 de ani.