Sistemul de scurgere a apei și drenaj trebuie selectat în faza de proiectare a casei. Acest lucru va permite efectuarea calculelor pentru toate detaliile și va ajuta la alegerea corectă a designului potrivit. Rolul principal al sistemului de drenaj este de a acumula și a îndrepta apa în sistemele de canalizare, protejând astfel: trotuarele, zidurile, fundațiile și subsolul casei de distrugere.
Este foarte important să se identifice corect acele jgheaburi din care se realizează drenajul. Durata medie de viață a unui sistem de drenaj este de la 5 până la 100 de ani. Cu toate acestea, dacă nu este instalat corect, se poate defecta mult mai repede.
Sarcini de proiectare a jgheaburilor
Pentru a calcula corect cantitatea necesară de materiale pentru sistemul de drenaj, se va ține cont de punctele de proiectare și de bază ale structurii. În special, suprafața totală a viitorului acoperiș și fiecare dintre pantele sale sunt calculate separat. Datele obținute determină permeabilitatea necesară a sistemului de drenaj al acoperișului, diametrul conductelor de canalizare și dimensiunea jgheabului.
Componentele sistemului de drenaj
Următorul pas va fi pregătirea unui plan preliminar de amenajare pentru elementele de drenaj, care va determina succesiunea lucrărilor, numărul estimat de componente și amplasarea aproximativă a acestora. De asemenea, este importantă alegerea materialului potrivit din care sunt realizate jgheaburile. Alegerea nu este ușoară din cauza numeroaselor opțiuni. Într-o măsură mai mare, depinde de aspectul general al casei și de ideile estetice ale proprietarului acesteia. În ceea ce privește durata de viață, jgheaburile din plastic ieftine sunt practic inferioare jgheaburilor metalice. Cu toate acestea, este puțin probabil să arăte armonios cu țigle ceramice sau acoperișuri din metale, cum ar fi cel din cupru.
Printre multiplele piese, numite accesorii putem enumera:
- Conector burlan;
- Suport pentru perete – Bucsa cu filet M10;
- Cârlige;
- Colțare;
- Capace;
- Jgheaburi semirotunde;
- Coturi de evacuare;
- Ramificație burlan;
- Brățară de burlan;
- Șurub M10;
- Clapeta pentru apa;
- Colector de apa.
Cu ajutorul acestor componente, jgheaburile sunt atașate de acoperiș. Ele vin într-o varietate foarte bogată de forme și materiale, iar culorile se potrivesc cu întregul sistem de drenaj.
În funcție de formă, acestea pot fi instalate în mai multe moduri:
- Cea mai simplă și cea mai des folosită metodă este atașarea suportului la panoul frontal al plafonului. Astfel, jgheabul poate fi instalat cu ușurință pe acoperișul finit. Practic, sistemele din PVC au astfel de suporturi. Datorită marginilor verticale foarte dezvoltate, pot rezista la sarcini grele.
- În construcțiile metalice, acest tip de suporturi de montare sunt scurte. Dacă nu există placa frontală, suporturile combinate vor fi, de asemenea, potrivite. Au prelungiri din oțel cu care sunt atașate direct de piciorul capriorilor. Când accesul la căpriori nu este posibil, pe perete sunt montate cârje metalice speciale, iar un jgheab este deja atașat de acestea cu ajutorul unor știfturi.
- Jgheabul este instalat înainte de așezarea acoperișului. Jgheabul este atașat de piciorul căpriorului. Această metodă este rațională pentru acoperișurile cu o suprafață mare unde se utilizează acoperișuri grele. Pentru o montare sigură, pasul dintre căpriori nu trebuie să depășească 600 mm. Această opțiune este optimă pentru acoperișuri unde distanța dintre căpriori depășește 600 mm. În cele mai multe cazuri, acestea sunt acoperișuri acoperite cu metal sau ondulină. Această metodă implică utilizarea unor suporturi combinate sau cârlige lungi atașate la prima punte sau la marginea inferioară a punții (dacă se folosesc plăci). Numai respectând regulile și procedurile de instalare a cârligelor se va asigura fiabilitatea și durabilitatea construcției.
Jgheaburile de scurgere sunt atașate cu o ușoară pantă spre pâlniile de colectare. Unghiul de înclinare se va fixa în așa fel ca apa să nu se rețină în nici un caz.
Este important ca jgheaburile și cârligele să fie de aceeași formă și din același sistem.
Un jgheab simetric este considerat universal, ceea ce nu va fi dificil de a alege elementele de finisare. Acest lucru va simplifica munca chiar și în faza de proiectare și va calcula numărul necesar de componente ale sistemului. În plus, se remarcă modul în care sunt conectate la suport. Cel mai rapid mod de asamblare este un sistem simplu de prindere. Are zăvoare pivotante, care facilitează demontarea unei părți a jgheabului pentru reparare sau înlocuire. Pentru a proteja jgheaburile de înghețare, acestea sunt izolate sau prevăzute cu un sistem de cablu electric de încălzire.
Materiale pentru sistemul de drenaj
Prețul jgheaburilor de acoperiș depinde în primul rând de materialul din care sunt fabricate. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Să luăm în considerare fiecare tip mai detaliat.
Plastic
Este un material modern, durabil, ușor și ușor de manevrat. Vopseaua folosită în producția sa menține saturația culorii pe toată durata de viață specificată de producător, adică aproximativ 20-40 de ani. În plus, are un preț mic. Jgheaburile din plastic sunt rezistente la deteriorări mecanice și la razele ultraviolete. Nu sunt susceptibile la coroziune și nu necesită întreținere.
Cupru
Cel mai scump, dar și cel mai durabil și frumos material. Multe dintre marile Biserici ale Europei medievale au acoperișuri executate din acest material. În Germania unele dintre învelișurile de aramă ale Bisericii din secolul al XVI-lea au mai rămas și azi intacte. Tehnicile și sistemele de prindere folosite plasează cuprul ca material fără probleme în acoperișuri și finisaje, precum și la captarea și conducerea apelor pluviale.
Pentru a preveni formarea vaporilor electrolitici care descompun cuprul, toate componentele trebuie să fie realizate din același material. Este deosebit de periculos să intre în contact cu zinc-titan sau oțel galvanizat. În timp, cuprul își schimbă culoarea în verde, ceea ce nu îi afectează în niciun caz performanța.
Tabla zincată
Acest material a fost ca o alternativă a cuprului, doar că mult mai economă. Poate fi vopsită în diferite culori și este foarte rezistentă în timp.
Zinc-titan
Acest aliaj ușor are o suprafață strălucitoare. Este foarte durabil și poate fi folosit în regiuni cu condiții meteorologice extreme. Cu toate acestea, va trebui să urmați câteva reguli atunci când lucrați cu el. Zinc-titanul nu trebuie să intre în contact cu PVC-ul, membranele de barieră de vapori și pâsla de acoperiș. Este interzis să lucrați cu acesta când temperatura metalului este mai mică de + 10 ° С. Este un material foarte scump, așa că toate lucrările trebuie făcute de profesioniști.
Calculul cantității necesare de jgheaburi și materiale adiacente
Odată ce materialul a fost selectat, se calculează cantitatea de material necesară. Acest lucru trebuie încredințat unei echipe de profesioniști, care vând sisteme de jgheaburi, sunt o firmă de acoperisuri care face lucrări de montaj.
În primul rând, se va calcula numărul de jgheaburi. Lungimea lor totală corespunde cu lungimea tuturor pantelor acoperișului de pe care va fi colectată apa. Cunoscând lungimea pantelor, nu este dificil să se calculeze numărul necesar de jgheaburi. În medie, se instalează unul la fiecare 10 metri. Terminalele și consolele sunt foarte ușor de calculat. Veți avea nevoie de un suport pentru fiecare metru de jgheab. Numărul de terminale depinde de înălțimea clădirii, regula de bază este ca fiecare parte individuală a conductei să fie fixată cu cel puțin o clemă.
Jgheaburi de calitate – o investiție ce protejează întreaga construcție
O investiție în sistemul de drenaj poate proteja nu doar construcția, dar și pe noi înșine. Mai nou au apărut tehnologii, care cu ajutorul unui sistem de încălzire, va topi iarna, zăpada și gheața de pe acoperiș, transformându-le în apă.
Avantajele acestor sisteme sunt incontestabile, deoarece cu ajutorul lor se exclude:
- posibilitatea formării de gheață pe acoperiș;
- formarea și căderea avalanșelor de zăpadă;
- blocaj de burlane și jgheaburi cu zăpadă sau gheață.
În cele din urmă, investiția în noile tehnologii vor fi mai puțin costisitoare, decât reparațiile pentru posibilele daune în urma deteriorării sistemului de drenaj. Jgheaburile și burlanele de pe acoperișul unei case nu sunt altceva decât o construcție discretă, dar estetică și durabilă.
Una dintre cele mai bune soluții este apelarea la specialiști în domeniu pentru a instala sistemul de scurgere a apei și drenajul corect, în funcție de materialul selectat și design. MONTACO îți asigură nu doar calitate, dar și prețul cel mai bun de pe piață.