Ați decis să înlocuiți acoperisul din ardezie cu un material modern mai ușor? Nu vă grăbiți să angajați specialiști profesioniști scumpi. În acest articol, MONTACO vă spune cum să faceți toate lucrările de acoperiș pe cont propriu.

Lucrări de dezasamblare

Pentru a construi ceva nou, mai întâi trebuie să eliminăm tot ce ne împiedică din construcția veche. Adică, începem demontarea. Și se începe demontajul, desigur, cu … prognoza meteo. Înainte de a începe lucrările de acoperiș, ar trebui să aflați dacă meteorologii ne promit ploi lungi și prelungite. La urma urmei, acoperim spațiul de locuit, cu toată investiția din încăperi, astfel încât pătrunderea precipitațiilor în interior este total nedorită.

Demontaj acoperis

Este important! Chiar dacă sinopticienii au dat undă verde, oricum faceți rost de peliculă, prelata sau de alte impermeabilizări.

Pentru dezasamblare avem nevoie de o rangă, o bucată de lemn, frânghie și o pereche de cârlige groase cât cuiele de ardezie, precum și două grinzi de ghidare, care va servi pentru ridicarea în condiții de siguranță și de coborâre de materiale pentru acoperișuri.

Începeți dezasamblarea în ordine inversă față de instalare, adică mai întâi scoateți creasta, apoi rândul superior de ardezie, și așa mai departe până la  riglele din lemn. Scoatem cuiele cu ajutorul unei răngi, punând o bară de lemn la sprijin. Placile de azbociment ar trebui să fie coborâte de-a lungul șinelor de lemn, prinzându-le cu cârlige de găurile făcute anterior cu un cui . Nu este sigur să coborâți ardezia doar cu  frânghia

Nu încercați să dezmembrați ardezia de pe întregul acoperiș dintr-o dată, dacă brigada este mică și nu aveți timp să închideți acoperișul într-o singură zi, înlocuiți-o în etape, reparați mai întâi o pantă, apoi următoarea.

După demontajul ardeziei, dezmembrăm astereala veche, lăsând în plan doar sistemul de căpriori.

Repararea sistemului de căpriori

montaco

Deoarece cerințele de plan pentru ardezie și tablă cutată sunt diferite (pentru instalarea de tablă cutată este necesară o suprafață perfect plată ), vom construi acest plan. Mai întâi trebuie să acordăm atenție la starea grinzilor de la capetele acoperișului și la prezența planului ca un tot întreg. Pentru a face acest lucru, în toate cele patru colțuri ale pantei, care urmează să fie reparată de către noi, fixăm șuruburi pe căpriori, astfel încât toate cele 4 pălării să nu fie răsucite câte 3 cm până la lemn. De la colț până la colț în diagonală, precum și de-a lungul căpriorilor, întindem șnururile. Verificând astfel dacă planul este drept și dacă nu există denivelări pe structura din lemn. Pe diagonală, firele ar trebui să se atingă abia la intersecție. Dacă planul lipsește, construiți-l, dezrăsuciți (dar nu răsuciți) șuruburile necesare.

Mai departe, fiind ghidați de planul construit de noi, aliniem capriorii cu scândură tivită, care se îmbină de căprior cu bulon.

Acum, folosind căpriori de la extreme ca semnalizatoare, tragem între ei sfori cu pasul de 1,5-2 m și verificăm restul sistemului de căpriori.

Dacă este necesar, vom face alinierea căpriorilor cu scândură tivita, iar în caz de deteriorare gravă a lemnului înlocuim căpriorul complet. În orice caz, 2 persoane pot face față acestui tip de muncă fără prea mult efort, pur și simplu dacă au abilități de muncă cu instrumentele de construcție, în timp ce construcția unui nou sistem de căpriori, necesită forța unei echipe întregi de  profesioniști adevărati în domeniul acoperișurilor.

Montarea șipcilor

Următoarea etapă este instalarea unei membrane de impermeabilizare. Ea se fixează pe orizontală, pe căpriori, începând de la partea de jos și până la creastă. Membrana ar trebui să se suprapună, astfel încât apa să curgă de-a lungul acesteia. Pelicula în scoabe pe căpriorii folosind un capsator.

montaco

În paralel cu membrana se montează contrașipca și șipca. Dacă acest lucru nu se face, atunci vor apărea probleme în a ajunge la planul sistemului de căpriori, fără a deteriora membrana de impermeabilizare..

Instalarea riglelor începe cu instalarea contrașipcii (50×40 mm), care se montează pe partea superioară a membranei de impermeabilizare de-a lungul întregii lungimi a căpriorilor. Pentru montarea șipcii folosiți șuruburi auto-filetante 4,2×75. Pasul de instalare este de 35-40 cm. Nu este necesar să se folosească o bară lungă pentru toată lungimea căpriorului, fiind potrivite bucăți de 1-1,5 m.

Pentru șipca transversală, merge un leaț 50x50mm sau o scândură 30x100mm. Instalarea începe cu streașinile și se termină cu creasta. Prima și ultima șipcă ar trebui să fie montată chiar la marginea margini căpriorilor, iar restul plasat cu pasul de 450 mm, adică, între șipci ar trebui să fie plasat un șablon de 30cm ( daca este proiectat pentru tabla cutata clasa C20, pentru alte modele, pasul asterealei va fi diferit). Când astereala este terminată, mergeți la cea de-a doua pantă. De asemenea, repetăm toate operațiile de mai sus. Diferența constă doar în instalarea ultimei șipci de creastă. Acesta ar trebui să acopere șipca corespunzătoare de pe versantul opus, în acest scop acesta este geluit cu ajutorul unui gealău electric. Ambele scânduri se protejate cu o bucată de membrană de impermeabilizare, fixându-o cu un capsator.

Instalarea tablei cutate

Când lucrarea cu lemnul este finalizată, puteți trece direct la instalarea tablei cutate. Ar fi bine să o cumpărați din start pe dimensiunea egală cu lungimea pantei. Aceasta este distanța de la creasta până la capătul căpriorilor, plus încă 5-8 cm.

Foile din tabla cutata sunt scoase cu grijă din ambalaj și sunt ridicate pe acoperiș cu ajutorul a doua scânduri înclinate, iar pentru comoditate, în acea parte a foii care va fi acoperită cu coama, în valul exterior puteți face câteva găuri pentru cârlige.

Este important! Foile profilate trebuie să fie anume ridicate din ambalaj, dar nu târâte. Acoperirea din polimeri este foarte ușor de zgâriat.

Prima foaie este așezată foarte atent. De ea va depinde cum se va așeza restul tablei. Pentru a face acest lucru, fixați repere pe căpriori, niște lamele mici din lemn cu lungimea de 20-30 cm, care sunt instalate în același plan cu sistemul de căpriori și se fixează 10-15 cm deasupra lor. La o distanță de 5-8 centimetri de streașină, se înșurubează un șurub strict perpendicular, astfel încât capul său să fie deasupra înălțimii valului ondulat. Mai departe, între cele două repere extreme la înălțimea valului foii de metal, întindeți șnururile.  După sfoară, tabla cutata este mult mai ușor de montat corect.

samorez

Este important! Orice decupare a foilor profilate ar trebui să se efectueze din partea crestei, din partea streșinii ar trebui să existe doar tăietura din fabrică.

Tabla profilată este montată pe astereală cu șuruburi cu șaibe din cauciuc, la o rată de 6-8 buc / m2. Este util să calculați și să fixați punctele de prindere încă de jos.

Este important! Șuruburile nu se răsucesc până la capăt, șaiba trebuie să fie presată, dar să nu se deformează prea mult.

Se montează profilele laterale și coama. Este mult mai ușor de efectuat acest lucru dintr-o dată, decât să te urci apoi pe tabla alunecoasă, cu riscul de vânătăi sau zgârieturi. Pentru a fixa coama, se folosesc burghie lungi, capabile sa perforeze grosimea foii si sa se fixeze in lemn. Instalarea se face în partea de sus a valului.

montaj profnastil

Este important! Toate lucrările la înălțime sunt produse numai cu asigurare și starea de săsnătate bună a meșterului. Încălcarea acestor reguli simple poate duce la consecințe tragice.