Ferestrele de mansardă trebuie menținute corespunzător pentru a evita mucegaiul, scurgerile și alte probleme care apar pe timp de iarnă.

Mansarda este o suprastructură a etajului superior, sub acoperișul casei, care poate fi un dormitor sau un living.

Datorită particularităților locației sale, are o serie de caracteristici de design, care, la rândul lor, își lasă amprenta asupra proiectului general și decorațiunii ferestrelor.

Cum se pregătesc ferestrele pentru iarnă?

Cel mai important lucru este verificarea atât a ușilor, cât și a ferestrelor pentru scurgeri înainte de a intra în iarnă.

Trebuie verificate toate ferestrele și ușile, dacă există fâșii de sticlă spartă. Dacă sunt, atunci acestea ar trebui înlocuite, iar dacă există o deteriorare extinsă a putregaiului, trebuie înlocuită întreaga fereastră sau ușă.

În special, piesele de bază și mulurile de sticlă vor fi destul de des umede și, prin urmare, trebuie tratate corect și în timp util pentru a putea rezista la ploaie și umiditate.

Ferestrele trebuie să se închidă corect, mai ales toate zăvoarele trebuie sa fie încuiate. De asemenea, scurgerile la ferestre se vor verifica aprinzând o lumânare în interior și ținând-o lângă fereastră/uşă. Dacă flutură violent sau se stinge, este semn de curent.

Se vor verifica îmbinările din jurul ferestrelor și ușilor. Apa poate pătrunde în structuri dacă îmbinările prezintă scurgeri.

Dacă geamul are supape de aer proaspăt, se vor verifica dacă acestea sunt defecte sau trebuie curățate. Deșurubați-le și curățați-le sau înlocuiți-le dacă sunt deteriorate.

Toamna târziu este important de asigurat că jgheaburile și zona din jurul luminatoarelor sunt curățate. Pot exista frunze și alte resturi care ar trebui îndepărtate pentru a se asigura că apa de ploaie și apa de topire din zăpadă pot trece liber de pe fereastră când vine iarna, cu gheață și zăpada. 

Care sunt caracteristicile mansardei?

Situată sub acoperiș propriu-zis, mansarda are caracteristici ce afectează direct ferestrele, care au o rampă determinată de forma încăperii. Acoperișul, la rândul său, poate fi construit în formă unghiulară și frontonat cu prezența a doi pereți.

În acest caz, ferestrele sunt înclinate direct spre pantă (cu tavan înclinat) sau spre partea directă a încăperii (față), deși în cele mai multe cazuri au o formă neregulată, care nu poate decât să afecteze designul ferestrelor. Principal aici este forma neregulată a podului, pentru care formele clasice cu linii drepte nu sunt acceptabile. De obicei, ferestrele de lucarnă sunt decorate cu cornișe și diverse elemente suplimentare, despre care vom vorbi detaliat mai jos.

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?
Consultă-te cu specialiștii

Clasificarea tipurilor de luminatoare

Pe deoparte, forma neobișnuită a mansardei necesită o abordare specială, atât în ​​procesul de fabricație, cât și în instalarea ferestrelor. Pe de altă parte, există o oportunitate unică de a experimenta dimensiuni, forme și modificări. Într-adevăr, camerele permit crearea celor mai exclusive imagini, transformându-le la maximum. 

Dispunerea standard a ferestrelor este considerată a fi situată în planul acoperișului la un unghi față de perete, în timp ce înălțimea podelei poate fi absolut arbitrară, precum și numărul de ferestre. 

Forma ferestrelor poate fi, de asemenea, oricare, precum și modul de deschidere a ferestrei. Cu toate acestea, lucarnele sunt împărțite în mai multe tipuri: 

  • clasic – structura este montată direct pe rampă, amplasarea ferestrelor poate fi doar în unghi la orice înălțime a podelei, cu o structură și o zonă arbitrară;
  • verticală – structura este montată pe panta acoperișului, cu toate acestea, nu într-un unghi, ci vertical. Acest lucru se realizează cu un vizor care acoperă fereastra de acoperiș, ca și cum ar crește dintr-o pantă a acoperișului sub forma unei cutii pătrate. 

Ca urmare a faptului că fereastra interioară este adânc înclinată, se reduce cantitatea de lumină care trece prin fereastră, dar posibilitățile decorative cu această opțiune cresc și dimensiunile ferestrelor verticale pot fi oricare, cu posibilitatea de a se transforma într-un balcon;

  • fațadă (sau cornișă) – structura este instalată pe peretele sub tavan, situată în unghi drept și, de fapt, nu într-o mansardă, deoarece este asamblată după principiul unei ferestre clasice, este mai mult ca o panoramă fereastră, înălțimea acesteia poate începe de la podea; totuși, există același minus – fereastra de cornișă nu poate lăsa să pătrundă multă lumină datorită caracteristicilor sale de design, dar are un mare plus – ca și în cea clasică, se pot aranja flori; 
  • transformarea într-un balcon – un design foarte interesant și original, cu un sistem complicat de închidere și deschidere. Această opțiune pare foarte convenabilă, deoarece permite ajustarea mediului la diferite condiții climatice și sezoniere, de exemplu:
  • vara, ferestrele sunt transformate în balcoane, oferind cel mai mare flux de aer; 
  • iarna, întreaga structură este complet închisă, oferind izolație în acoperiș. Apropo, marele plus este că designul nu necesită încălzire pentru perioada de iarnă.
  • tunel de lumină – pentru acele cazuri în care nu este posibilă instalarea unei ferestre cu drepturi depline, deoarece structura acoperișului nu permite acest lucru (de exemplu, poate fi în prezența unui strat gros de spațiu tehnic sau a unor căpriori și tavane care nu pot fi demontate între învelișul acoperișului și tavanul mansardei), tunelul de lumină este un tub obișnuit, al cărui capăt merge spre acoperiș, iar celălalt către cameră. Pentru a crește fluxul de lumină, se recomandă utilizarea unui difuzor.

Lucarnele scad facturile la încălzire

O lucarnă în acoperiș oferă multă lumină pe tot parcursul anului și, în același timp, ajută la asigurarea unei bune circulații a aerului și, astfel, a unui climat interior bun.

Fereastra lucarnă poate fi completată cu o perdea opacă dacă intră prea mult soare în timpul verii. În plus, perdeaua poate ajuta la îmbunătățirea performanței de izolare pe timp de iarnă.

Dacă alegerea a căzut pe o lucarnă acționată electric, ferestrele se pot deschide și închide automat într-un interval de timp auto selectat. Folosind un semnal de la senzorul de ploaie al geamului, se închide la primele picături. 

Luminatoarele nu oferă aceeași senzație de spațiu suplimentar ca o lucarnă, nici nu permit pătrunderea aerului (doar lumină), dar sunt mai ușor și mai ieftin de instalat. În plus, Velux realizează balcoane pliante care, pe lângă faptul că oferă lumină bună de la podea până la tavan, fac posibilă și ieșirea pe un balcon mic.

Ar putea avea fereastra din tavan un efect asupra sumei de pe factura la încălzire? La urma urmei, încălzirea este un element de cheltuială care este deosebit de relevant pentru țara noastră în prezent.

Dacă există o asemenea inițiativă care poate fi bună nu numai pentru ochi, ci și ca un ajutor pentru a menține costurile fixe la încălzire, atunci cu siguranță nu va fi o greșeală.

Luminatoarele au oarecum același efect ca într-o seră. Când soarele strălucește prin fereastră, temperatura din cameră crește și se poate închide caloriferul în consecință. În Moldova, zilele de iarnă, deși sunt geroase, mai des sunt cu soare, iar unde soarele este sus pe cer la sigur va încălzi cu +5 – +7 grade încăperile de la mansardă. 

Zăpada a acoperit lucarna

Cu o mătură se va înlătura zăpada de pe luminatoare și de pe acoperișul din jurul ferestrelor. Acest lucru se poate face din interior prin deschiderea ferestrei, sau din balcon, cu ajutorul unei măture cu coadă lungă. Zăpada rămasă se poate topi apoi îngheța, iar gheața acumulată sub fereastră poate împiedica scurgerea apei topite de pe acoperiș. Prin urmare, măturatul zăpezii este un lucru foarte important în timpul iernii.

Luminatoarele trebuie să fie complet închise atunci când există zăpadă pe acoperiș și ferestre. Clapeta de ventilație trebuie, de asemenea, să fie închisă, astfel încât să nu intre  apa în interior. După înlăturarea zăpezii se poate ventila încăperea deschizând fereastra timp de 5-10 minute.

Chiar dacă acoperișul este înclinat, dar nu este destul de abrupt ca zăpada și gheața să alunece, tocmai atunci trebuie acordată o atenție sporită întreținerii zonei din jurul luminatoarelor dvs..

Dacă se vor urma aceste sfaturi simple, vă puteți bucura atât de aer proaspăt, cât și de lumina zilei prin luminatoarele dvs. toată iarna.