De multe ori ne dăm seama că avem nevoie de mai mult spațiu. Motivele bineînțeles variază. Dar de obicei un motiv de bază este cantitatea de lucruri care se adună într-o casă și care nu mai încap prin dulapuri: haine, încălțăminte, jucării, etc. Ne putem extinde procurând un spațiu mai mare, sau după posibilitate, construind un spațiu adițional deasupra casei — o mansardă. Azi o să analizăm ce înseamnă construcția unei mansarde în Moldova, ce materiale folosim și analizăm care sunt costurile implicate.

Având o casa la care podul nu este folosit deloc sau este utilizat doar pentru depozitare de durată lungă, ar fi păcat să nu știi măcar ce costuri ar avea transformarea podului în spațiu locativ util și adaptat complet pentru dormitor cu baie sau pentru camera de copii. Majoritatea caselor din țară nu sunt construite recent, ci au peste 25-30 de ani și anume pentru astea o să facem o estimare de costuri.

Mansardă sau casă nouă?

Ideea principală este să obținem un spațiu locativ la cheie în aceeași casă cu costuri mult mai reduse decât media prețurilor de pe piață la un imobil din aceeași zonă. Experiența arată că prețul unui metru pătrat de pod transformat în mansardă iese cam de trei ori (!) mai ieftin decât un metru pătrat de locuință cumpărată de pe piața imobiliară.

Pentru a înțelege cât costă o mansardă, trebuie să analizăm toate etapele reconstrucției. Le enumerăm aici pe tipuri de lucrări:

  1. Reproiectarea casei cu design nou adaptat la condiții locative.
  2. Demontarea acoperișului vechi incluzând învelitoarea și structura din lemn.
  3. Crearea infrastructurii noi – aducerea rețelelor la nivelul mansardei.
  4. Întărirea structurii existente cu brâuri și coloane din beton.
  5. Zidărie frontoane și pereți.
  6. Montajul structurii acoperișului și a învelitorii din șindrilă bituminoasă, țiglă ceramică sau țiglă metalică.
  7. Instalarea ferestrelor în lucarne sau a ferestrelor de mansardă în acoperiș, montarea trecerilor pentru ventilație.
  8. Termoizolarea mansardei cu vată minerală și protejarea cu folii anticondens.
  9. Căptușirea tavanului și pereților cu gips-carton sau lambriu din lemn.
  10. Finisarea pereților, podelelor, rețelelor de ventilație, electricitate, apă și canalizare.

Transformă podul în mansardă

Desigur, nu este posibil să oferim prețuri pentru fiecare lucrare în parte fără cel puțin o discuție mai detaliată despre necesitățile și dorințele Dvs. Dar putem estima că, per proiect total, prețul pe piață oscilează în jurul sumei de 250 Euro per metru pătrat locativ. Din ce se compune această cifră?

O descifrare a costurilor

Când descifrăm cât costă o mansardă, de obicei acoperișurile termoizolate de mansardă cu ferestre variază între 40 și 60 euro/m2 în dependență de complexitatea acoperișului și de materialele alese. Dacă îl proiectăm pe suprafața locativă, avem deja cifra de 100 euro/m2. Cu tot cu brâuri din beton și pereți, costurile se ridică la 120-130 euro/m2.

Velux fereastra de mansarda in dormitor si living

Mai departe, trebuie să angajăm un designer (prețurile variază între 5-15 euro/m2), și ajungem la 140 euro/m2.

Finisajele de interior la cheie cu materiale din categoria Standard costă minim 50 euro/m2 pentru manoperă + minim 50 euro/m2 pentru materiale. Evident, trebuie să fim realiști referitor la calitatea lucrărilor și a materialelor. Alegerile din categoria Premium sau Lux pot dubla, tripla, sau chiar înzeci cifra respectivă.

Și totuși, cât costă o mansardă?

Dacă facem totalul, 250 euro/m2 este cifra la care ar trebui să te orientezi când vrei să transformi podul în dormitoare luminoase și confortabile (dar nu luxoase!). Când casa are amprenta la sol de 10m x 10m = 100m2, toată investiția nu ar trebui să depășească 25000 euro. Pare un preț relativ mare, care mai este amplificat și de faptul că trebuie să faci față cheltuielilor consistente într-o perioadă foarte scurtă, practic pe durată a lucrărilor (până la 2 luni de zile).

Totodată, raportat la prețurile imobilelor de pe piață cu finisaje la cheie, adică la 650 – 1000 euro/m2 în Chișinău, vedem că prețul mansardei este de trei ori mai mic. Chiar și în localitățile unde prețurile imobilelor este mult mai mic, investiția în mansardă este maximum echivalentă cu prețul de piață.

În orice împrejurimi, o construcție nouă de tip anexă, la care trebuie să aduci infrastructură, să faci fundație, să o legi de clădirea existentă ș.a. este mult mai costisitoare decât calculul cât costă o mansardă. Aceasta până la urmă reprezintă și o investiție rațională în lărgirea spațiului locativ, care mărește valoarea întregului imobil cu cel puțin 15%. Având casa în proprietate, poți accesa un credit imobiliar sau pentru reparații relativ ușor. Mai multe bănci acordă prioritar împrumuturi pentru investiții în imobile.

Teoretic, în termen de 2 luni, casa ta poate fi transformată radical astfel, încât să te poți bucura imediat după finalizarea lucrărilor de spațiul luminos nou obținut.

Dacă aveți vreo întrebare sau un comentariu, nu ezitați să ne contactați aici.