O etapa esențială pentru construirea unei case este alegerea și montarea acoperișului. Rezistența acestuia este datorat materialelor utilizate și instalarea corectă. De la paie, stuf, șindrilă lemnoasă, țiglă de lut, oamenii au dezvoltat tehnologii noi, ajungând la tablă, șindrilă bituminoasă, țiglă metalică, șindrilă de beton, ceramică, etc. Omenirea a transformat acoperișurile caselor în obiective artistice, creativitatea și măiestria lor fiind puse alături de cele mai importante opere de artă arhitecturală.
Un acoperiș construit greșit implică adesea costuri considerabile. Pentru a evita intervenții multiple de repararea a acoperișului, am elaborat o listă de cele mai des întâlnite greșeli care trebuie evitate.
Știm din experiență că majoritatea problemelor sunt cauzate de materiale mai puțin calitative, proiect realizat incorect, sau ezitarea în alegerea serviciilor profesionale de montaj. Instalarea incorectă a acoperișului poate cauza scurgeri și duce la deteriorarea a acoperișului dumneavoastră.
Ce este un proiect de acoperiș?
Proiectul acoperișului este un element cheie, fără de care construcția corectă a acoperișului se face imposibilă. În proiect sunt calculate și luate în considerare toate încărcăturile, inclusiv calculul pentru lemn – popi, capriori, astereală, etc. Proiectul include datele pentru diagramele tuturor nodurilor, locațiile de fixare a penelor, locul unde se vor prinde popii, apoi cum vor fi montați căpriorii și astereala. Mai simplu spus, proiectul este o instrucțiune pentru instalarea acoperișului.
Estimarea corectă a bugetului pentru acoperiș
O greșeală mare este estimarea incorectă a bugetului unui acoperiș. Dacă vi se va propune un buget mult mai mic decât cel de piață, atunci sigur sunteți pe mâinile escrocilor. În aceste cazuri riscați să rămâneți și fără bani și cu casa descoperită.
Alegerea specialiștilor pentru montare
Montajul acoperișului presupune multă experiență care se obține într-o perioadă îndelungată, pentru ca acoperișul dvs. să fie rezistent și construit calitativ, este necesar să angajați o echipă profesionistă în domeniu. Orice detaliu contează în realizarea proiectului de construcție a acoperișului. De el depinde diminuarea distrugerii elementelor structurale și durata de viață în condiții climatice severe.
Un aspect important sunt calculele inginerești a diferitelor elemente de construcție, care trebuie efectuate profesional. Acestea sunt o condiție pentru stabilitatea statică și siguranța clădirii. Chiar la începutul construcției și, bineînțeles, în timpul construcției în sine, trebuie să avem grijă ca implementarea să fie cât mai precisă și în concordanță cu documentele de proiectare, astfel încât în final să se realizeze stabilitatea și etanșeitatea clădirii, precum și izolarea ei termică.
Tipuri de acoperiș
În partea de est a Europei, ce cuprinde și țara noastră, casele private au două tipuri de acoperiș – plat și în pantă.
Acoperișul plat mai poate fi utilizat și ca terasă. Acoperișurile în pantă pot avea una, două, patru sau mai multe ape (pante) și de obicei nu depășesc 45° unghi de înclinație. În unele cazuri unghiul de înclinație poate atinge 60-75°, de obicei la construcția unei mansarde. Noi vom examina erorile acoperișurilor în pantă.
Greșeli la nivel de structură
Construcția acoperișului (scheletul) are sarcina de a pune toată greutatea acoperișului pe structurile de bază ale casei. Importanța sistemului de ferme este cunoscută de orice meșter, din acest motiv greșeli catastrofale în construcția acoperișului se întâlnesc mai rar. Însă defectele mai puțin vizibile care nu duc la prăbușirea imediată a acoperișului, îl vor distruge sistematic și sunt întâlnite mai frecvent. Partea complicată este că astfel de defecte sunt greu de eliminat în timp și sunt foarte costisitoare.
Greșeală ar fi și neglijența în alegerea materialului lemnos pentru șarpantă sau astereală. Lemnul Ieftin, necurățat și neprelucrat (antiincendiu și anti-insecte) poate duce în timp la pericol de prăbușire, deteriorare și incendiu.
Neglijență este și nerespectarea normelor expuse în proiect, unii dintre specialiști bazându-se mai mult pe experiența personală, montând căpriorii direct pe zid, fără o cosoroabă, care este o bază solidă pentru acoperiș și protejează pereții casei. O problemă ar fi și mărirea dimensiunilor dintre căpriori, pentru a face o economie, învelitoarea casei fiind prea grea, se poate prăbuși în timp.
Greșeli la izolarea termică
Pentru majoritatea învelitorilor de acoperiș, izolarea termică nu-și schimbă esențial structura și componentele. Pentru ca un acoperiș să corespundă standardelor moderne, obligatoriu se va monta o barieră antivapori și o peliculă anticondens.
O greșeală mai des întâlnită este confundarea acestor materiale, nu doar schimbându-le cu locurile, dar și pe față-verso. Această greșeală va duce la umezirea materialului izolant, care nu va mai avea efectul necesar, apoi va duce la apariția de mucegai și putregai în structura acoperișului. Pelicula antivapori trebuie să fie întreagă, fără găuri și marginile unde se unesc obligatoriu de lipit cu scotch armat, pentru a obține o izolare efectivă.
Greșeli la montarea învelitorii
După alegerea materialelor de învelire – fie țiglă, tablă, șindrilă, sau plăci, se va ține cont de particularitățile acestora și regulile de montare pentru fiecare dintre ele. Astfel montarea sepcilor, contra sepcilor și asterelei pentru țiglă, tablă, șindrilă lemnoasă, la montarea OSB-ului pentru șindrila bituminoasă, tablă sau țigle metalice și plăci.
Eroare mare poate fi din cauza instalării necorespunzătoare a materialelor izolante. Plăcile de vată minerală nu sunt așezate plat și uniform. Între izolație și căpriori apare un gol neprotejat de termoizolație, prin care scapă căldura. Izolația este așezată numai între căpriori, astfel căpriorii în sine joacă rolul de transfer de căldură, care este mult mai mare decât cel al izolației din jur. Grosimea izolantului, fixată în proiect, la fel trebuie respectată, deoarece un izolant mai subțire decât cel recomandat la fel este o greșeală enormă. Desigur lipsa unei ventilații corespunzătoare a acoperișului va duce la degradarea lui.
Dacă în montarea asterialei s-au comis câteva erori, cum ar fi ondulațiile de nivel sau necorespunderea mărimilor, atunci aceste defecțiuni trebuie înlăturate la acest moment. Greșit ar fi dacă s-ar neglija aceste nereguli, pentru că mai târziu, chiar în momentul montării învelitorii, acestea vor apărea pe suprafața acoperișului.
Alte neglijențe la acest nivel ar fi:
- tăierea tablei, țiglei cu mașini și scule neconforme;
- lăsat, uitat pe suprafața acoperișului sau sub învelitori diferite cuie, șuruburi, scule;
- prinderea țiglei metalice, tablei cu șuruburi neconforme sau cu cuie;
- montarea necorespunzătoare a învelitorii;
- montarea învelitorii „la ochi”, fără marcaje.
Greșeli la montarea sistemului pluvial
Atunci când se observă scurgeri de apă pe pereții casei, sau și mai rău când nici nu se văd infiltrațiile de apă în ziduri, atunci este deja prea târziu pentru a corecta greșelile unui sistem pluvial defectuos. Un sistem se compune din burlane și jgheaburi și trebuie să fie unul pe potrivă.
Greșeală este să economisim pe burlane, jgheaburi și să nu respectăm întocmai recomandările specialiștilor, care au calculat cantitatea și suprafața de scurgere a apei. Nu se neglijează nici cu unghiurile de evacuare a apei. Un sistem pluvial, care deseori este montat după placul meșterilor sau a gospodinelor poate ataca durabilitatea întregii case.
În timpul construcției acoperișului unei case, pot fi făcute greșeli în fiecare etapă. În același timp, cele mai critice defecte sunt cauzate de:
- absența unui proiect sau efectuarea lucrărilor fără a ține cont de cerințele acestuia;
- ignorarea codurilor inginerești și de construcție la instalarea acoperișului;
- echipă de constructori necalificată și iresponsabilă.
Prin urmare, pentru a evita majoritatea greșelilor, trebuie să alegem cu atenție o echipă de specialiști, cu experiență în domeniu și să monitorizați în mod constant calitatea lucrărilor. În același timp, proiectul poate fi atât unic, cât și tipic – doar profesionalismul contează.