Având de a face cu acoperișurile de foarte mult timp, vrei nu vrei devii expert și consultanța în acest domeniu devine parte din viața ta. Zilele trecute discutam cu un alt specialist în acoperișuri despre care elemente se elimină cel mai des dintr-un proiect de către proprietarii casei cu scop de a economisi, când de fapt ele sunt vitale pentru păstrarea îndelungată a unui acoperiș sănătos. Răspunsul? Folia de protecție pentru acoperiș. Vă prezint sfatul meu pentru fiecare proprietar când vine vorba despre folia de protecție, precum și argumentele mele de ce montatorii ar trebui ei înșiși să sugereze o folie bună și să folosească contrașipca în structura acoperișului.

Răspunsul scurt: Pentru a vă economisi din timp, vă prezint pozele cu acoperișuri montate eronat și cât costă reparația ulterioară a fiecăruia (învățăm din greșelile altora):

Tigla metalica

Desigur, de cele mai multe ori când apare problema că picură de undeva, nu fiecare montator are acces în casa omului sa facă poze. De obicei la etapa asta sunt invitați doar cei care cunosc tehnologiile. Dar este important să ținem cont că un specialist bun va face mereu recomandarea corectă înainte de a purcede la construcția acoperișului. Utilizarea foliei corecte pentru acoperiș este un pas extrem de important pentru păstrarea lui îndelungată.

Cum arată un acoperiș unde nu s-a instalat folia anticondens din start?

Recent am fost provocați să oferim o soluție la acoperișul casei din imagini.

Acoperișul din țiglă metalică arată bine și după 15 ani.

La începutul anilor 2000 în Moldova nu se vindeau materialele proaste pe care le găsești astăzi la prețuri de sub 5€/m2.

Ceea ce am găsit sub acoperiș a fost totuși marea surpriză anti-tehnologică: în loc de folia anticondens a fost montată o barieră de vapori fără contrașipcă.

O folie de 70g/m2 cu destinația de a proteja vata minerală dedesubt împotriva penetrării vaporilor din interiorul încăperii nu face față la căldura care se acumulează într-o zi de vară sub țigla metalică. Corespunzător, după 15 ani, mai ales în părțile expuse la soare, folia respectivă a degradat complet. Orice picătură de condens creată pe interiorul țiglei metalice acum cade jos pe podea și se infiltrează în casă sau se îmbibă în lemn, fără să mai fie evacuată spre streașină de către folie și nici evaporată de curenții ascendenți de aer.

Pentru cei care nu cunosc ce înseamnă asta pentru acoperiș, avem nevoie de o mică introducere tehnologică.

Care sunt tipurile de folii de protecție pentru acoperiș?

Ofer următoarea definiție a celor 3 tipuri de folie de protecție pentru acoperișuri pe înțelesul tuturor:

  1. Folia anticondens – peliculă din polipropilenă prin care nu trece apa nici de sus în jos, nici vaporii de jos în sus. Partea ei inferioară este rugoasă și dă senzația că are “pufuleț.” Aici se rețin vaporii care se ridică spre învelitoarea din țiglă metalică și care mai apoi se evaporă, neformând picături mari. În structura acoperișului termoizolat se separă de acoperiș și de vata minerală prin straturi de aer, numite și camere de ventilație.
  2. Folia de difuzie – membrană din polipropilenă cu structură poroasă, prin care nu trece apa de sus în jos, în schimb vaporii  trec foarte ușor de jos în sus. Așa dar, orice picătură de apă din infiltrările de pe acoperiș sau din condensarea vaporilor pe interiorul acoperișului, alunecă pe folia de difuzie spre marginea acoperișului, iar vaporii trec ușor prin folie și sunt evaporați în camera de ventilație dintre folie și învelitoarea acoperișului. În structura acoperișului termoizolat se separă de acoperiș prin camera de ventilație. Vata minerală poate fi montată chiar nedistanțată de la ea.
  3. Bariera de vapori – folie din polipropilenă armată sau nearmată, aluminizată sau nu, care îndeplinește doar funcția de protecție a stratului de termoizolație al acoperișului împotriva presiunii vaporilor de jos în sus, deci se folosește doar la acoperișurile termoizolate.

Cum să asigurați o viață îndelungată a acoperișului de la bun început?

Pentru a avea un acoperiș sănătos timp îndelungat, trebuie să știm pe care elemente nu se merită să economisim cheltuielile sunt mult mai mici decât un acoperiș care trebuie reparat în câțiva ani. Iată 5 reguli de respectat:

  1. Folosiți contrașipca pentru fixarea foliei superioare pe căpriori. Este doar o riglă din lemn, costă foarte puțin, însă este absolut necesară în toate cazurile. Ea creează canalul de evacuare a apei din infiltrații și canalul de ventilație pentru vapori.
  2. Procurați folii cu gramaj mai mare pe m2 (densitate). Diferențele de preț nu sunt mari, durata de viață a foliei, însă, poate fi dublă sau chiar mai mare.
  3. Utilizați bariere de vapori aluminizate sau chiar din aluminiu. Acestea sunt practic impenetrabile la vapori și reflectă căldura iarna înapoi în încăpere, reducând pierderile.
  4. Nu expuneți foliile la soare pe mult timp. Razele ultraviolete le vor distruge și funcția lor de baza va fi compromisă. Expusă 30 de zile la soare, orice folie își pierde garanția producătorului și nu veți mai putea cere despăgubiri când acestea vor fi deteriorate.
  5. Nu lipiți stratul termoizolant de folia anticondens. Acesta își va pierde funcționalitatea, condensul va umezi vata minerală și va contribui la degradarea structurii din lemn.

Un sfat pe care îl ofer tuturor întotdeauna este să apelați la serviciile specialiștilor când vine vorba despre acoperișul casei dumneavoastră. Pentru mai multe detalii, puteți apela la o consultație fără obligații accesând butonul de mai jos.