Funcționarea ventilației prin uscare a acoperișului se bazează pe fluxul de aer între straturi specifice ale acoperișului, destinate aerisirii. Acest flux de aer poate apărea prin spații mai mari sau prin deschideri înguste. Indiferent de dimensiunea spațiului, este foarte important ca aerul să circule lin și fără obstacole.
Ce este o ventilare corectă a acoperișului
Ventilația de pe acoperiș – ca și cea a casei – nu va funcționa corect dacă nu există alimentare și evacuare a aerului. Prin urmare, este nevoie de o intrare în punctul cel mai de jos al acoperișului, cel mai adesea la streașină, pe unde intră 50 % de aer și de o ieșire la creastă sau într-un colț, pe unde iese tot 50% de aer. Secțiunea transversală a deschiderilor trebuie să fie nu mai puțin de 0,2% din suprafața ventilată a acoperișului.
De asemenea, sunt necesare goluri de ieșire la creastă, în vecinătatea coamei. Circulația adecvată a aerului va fi asigurată printr-o deschidere cu o secțiune transversală de 0,05% din suprafața acoperișului ventilat, iar pentru acoperișurile cu fronton acest lucru se aplică pentru fiecare pantă separat. De exemplu, pe un acoperiș cu frontoane pe o pantă de 1 m lățime și 10 m lungime, secțiunea transversală efectivă a deschiderilor de ieșire trebuie să fie de cel puțin 50 cm2. Acestea sunt suprafețe mici, așa că adesea pe acoperișuri cu o lungime a grinzii de până la 10 m, se folosește o secțiune transversală de 50 cm2 (după ce se depăşeşte 10 m se măreşte proporţional).
Atenție! Intrarea și evacuarea aerului trebuie protejate de păsările și insectele care cuibăresc.
Câte goluri ar trebui să aibă un acoperiș
În prezent, membranele polimerice sunt utilizate ca izolant și ca acoperire inițială. Acestea permit trecerea unei cantități mari de vapori de apă și pot fi amplasate direct pe izolația termică. Cu toate acestea, pentru ca acestea să funcționeze bine, adică pentru a elibera vaporii din structură și izolarea termică a acoperișului, este necesar să se garanteze captarea constantă a acestor vapori din spațiul de deasupra membranei.
Purtătorul de vapori naturali, care este destinat pentru îndepărtarea permanentă a acestuia de pe acoperiș, este aerul atmosferic care circulă de-a lungul suprafeței membranei. Prin urmare, între capacul principal și membrană rămâne un spațiu de ventilație și este liber pe toată lungimea sa. Aceste structuri sunt excelente în ceea ce privește costurile de construcție și operare. Iar în final vor influența asupra eficienței energetice, atât iarna pentru încălzit, cât și vara pentru răcorit. Un gol sub acoperiș, format din șipci bătute în cuie de-a lungul căpriorilor (perpendicular de streașină), este soluția cea mai simplă în construcția acoperișurilor pentru mansardă rezidențială cu pante multiple.
Ventilarea naturală
Ventilarea naturală a acoperișului funcționează pe toată perioada anului, indiferent de zonele geografice și de condițiile meteo. Doar se cere respectarea legilor fizicii. Se știe că aerul cald se ridică, iar cel rece coboară. De obicei sub acoperiș se acumulează un aer mai cald decât cel de afară, de aceea tendința aerului cald va fi spre gura de evacuare, iar alt aer, proaspăt, și puțin mai rece, îl va împinge firesc de sub streașină. Dacă se respectă aceste principii, iar construcția este adecvată, nu vor fi probleme nici pentru izolația termică, nici pentru structura acoperișului.
Inamicul numărul unu al unui acoperiș este condensul. Anume condensul va duce la putrezirea structurii de lemn, la apariția mucegaiului, care va afecta întreaga izolație și va face imposibilă posibilitatea de a locui sub un asemenea acoperiș. O ventilare ineficientă va va face ca vaporii de apă să se rețină sub acoperiș și să fie captivi. Acumularea acestor vapori va duce în final la condensare.
Aerul dintr-un acoperiș neventilat are o temperatură superioară celui din exterior. Venind în contact cu țigla sau șindrila, în special pe timpul iernii, inevitabil va duce la condensarea vaporilor și la formarea umezelii. Acumularea căldurii excesive și a condensului în acoperișuri sunt semnele unor probleme grave de proiectare sau construcție.
Montarea unor fante de ventilație în acoperiș au fost și mai sunt o soluție. Este de pe vremea când stratul inițial de acoperire era sigilat cu materiale impermeabile la vapori de apă (pâslă sau vată minerală). Prin urmare, trebuie create două goluri de ventilație dacă alegem acest tip tradițional de acoperire sau dacă folosim o folie de acoperire cu permeabilitate scăzută la vapori. Spațiul superior de sub acoperișul principal va ventila acoperișul în sine, șipcile și contrașipcile. Iar sub stratul de acoperire inițial (sub membrană), celălalt spațiu liber va aerisi izolația termică și cadrul acoperișului. Ambele ar trebui să aibă o intrare la streașină și o ieșire pe sub plăcile de coamă, cu o înălțime de la 4 la 6 cm. Acest lucru este posibil numai dacă stratul preliminar nu acoperă creasta.
Există însă unele dezavantaje ale acestui sistem: două căi de ventilare ocupă mai mult spațiu și sunt mai greu de realizat pe acoperișuri de forme complexe. Cu toate astea, metoda de ventilație descrisă mai sus, este cea mai bună pentru acoperișuri cu forme simple (fără lucarne) și unghiuri mari de pantă.
Sfaturi de la parteneri
Cea mai bună modalitate de a păstra un acoperiș este construcția unui acoperiș bine ventilat, care asigură fluxul continuu de aer. Doar astfel se va împiedica acumularea călduriii și a condensului sub acoperiș.
Partenerii noștri, IKO, pe pagina lor oficială ne pun la dispoziție un exemplu de calcul al suprafeței totale necesare deschiderii aerisirii:
Suprafața “caldă” a acoperișului (tavanul) = 120 m²
– Panta acoperișului = 35°
– Suprafața totală liberă necesară a deschiderii aerisirii (NFA) = 120m²/300 = 0.4 m²
– 50% admisie aer & 50% evacuare aer => 0.2 m² admisie aer & 0.2 m² evacuare aer.
Alte îndrumări importante de la IKO:
- Ventilarea eficientă a acoperișului previne acumularea căldurii și umezelii;
- Ventilarea eficientă a acoperișului previne formarea mucegaiului sau a igrasiei ce crează prejudicii majore confortului și sănătății locatarilor;
- Pentru formare și creștere sporii de mucegai au nevoie de de hrană (lemn), de căldură și umiditate. Atunci când se constată apariția mucegaiului sau apare miros la nivelul acoperișului sau în spațiile locuite, trebuie luate măsuri urgente și radicale;
- Toți producătorii de învelitori anulează garanția în cazurile nerespectării cerințelor privitoare ventilării eficiente a acoperișului și a învelitorii;
- Pentru a beneficia de garanție trebuie respectate recomandările producătorilor privitoare montajului și ventilării eficiente;
- Codurile în construcții, companiile de utilități, companiile specializate în încălzirea, ventilarea și condiționarea aerului (HVAC = Heat, Ventilation and Air Conditioning), producătorii de învelitori, materiale termoizolante, gips carton, vopsele, pardoseli și mobilă, uși și ferestre, insistă pe importanța ventilării eficiente a construcțiilor.
De ce ventilare
Ventilația este necesară pentru a menține un climat interior satisfăcător atât din punct de vedere termic, cât și atmosferic. În case, ventilația este, de asemenea, esențială îndepărtați umiditatea zilnică de la oameni, rufe, baie, gătit etc.
Într-o casă unifamilială cu patru locuitori, producția de umiditate va fi de aprox. 10 litri de apă pe zi. Dacă umiditatea în aer nu este îndepărtată, există un risc crescut să se facă condens pe suprafețele reci, care în scurt timp pot provoca dezvoltarea mucegaiului. Pentru a elimina eficient umezeala, un sistem de ventilație ar trebui permanent să asigure circulația aerului din spațiile de locuit precum camere de zi, încăperile cele mai încărcate de umiditate, cum ar fi baia, toaleta și bucătăria.
În special după renovarea caselor unifamiliale, după înlocuirea ferestrelor și ușilor, casa va deveni mai izolată, iar ventilația mai redusă. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de umiditate din casă și poate crește riscul de apariție a mucegaiului. Prin urmare, în legătură cu renovarea, trebuie să vă asigurați întotdeauna că ventilația casei în general și a acoperișului în special, nu este afectată. Pentru asta există specialiștii de la MONTACO.
În mod corespunzător vor examina existența ventilației de bază și la nevoie vor propune soluții eficiente, cum ar fi completarea cu cupole de acoperiș, care pot ventila aerul cald în zilele toride de vară. Ventilația poate funcționa eficient dacă se poate realiza
o ventilație prin întreg acoperișul, astfel încât influența vântului va conducă fluxul de aer.