3 Tipuri de Hidroizolație la un Acoperiș
Dacă ai un acoperiș plat pe o casă nouă sau o construcție existentă, neapărat ajungi la etapa când trebuie să faci hidroizolație. Dacă în unele țări din Africa hidroizolația este una opțională datorită cantității de precipitații foarte reduse ca frecvență și cantitate, în Moldova acest privilegiu nu există. Cum procedăm?
Deci, avem un planșeu (termoizolat sau nu), peste care este turnată o șapă netedă din beton – de la asta pornesc majoritatea sau asta ar trebui să fie etapa premergătoare hidroizolației. Excluzând metodele exotice, care au și ele dreptul la viață, avem de ales între 3 sisteme de hidroizolații, care au deja zeci de ani de când au fost inventate. Fiind modificate continuu, au reușit să se îmbunătățească pe parcurs în așa fel, încât garanția totală să nu fie mai mică de 10 ani.
1. Hidroizolație cu membrane bituminoase
Metoda clasică de hidroizolare cu membrane bituminoasă este cea mai veche dintre toate, dezvoltată continuu de mii de producători din toată lumea și cea mai accesibilă la preț. Membranele bituminoase reprezintă niște materiale strânse în suluri de 10-15 m2, compuse din 2 componente de bază: Armătura din mijloc din fibră de sticlă sau poliester și bitumul propriu-zis, care poate fi oxidat sau modificat cu polimeri pentru îmbunătățirea caracteristicilor pentru aplicații specifice.
Se montează pe suprafața din beton la flacără, cu ajutorul unui arzător cu gaz, care încălzește membrana până o topește și ea se vulcanizează de suprafața betonului tratat preventiv cu o așa numită amorsă bituminoasă, care-i mărește capacitatea de adeziune. Peste primul strat lipit, în cazul când știm că suprafața acoperișului n-o să ma fie protejată de altceva, sau n-o să amenajăm o terasă exploatabilă, se mai lipește un strat de membrană bituminoasă cu protecție din granule de ardezie pe ea. Aceasta îi conferă o rezistență mecanică ridicată (adică nu e simplu s-o spargi călcând pe ea), și o rezistență mare la acțiunea razelor ultraviolete, care distrug orice material de proveniență organică (bitumul este un produs extras din petrol și, nefiind protejat, degradează repede fiind expus la soare).
Cauți Specialiști în Hidroizolație?
2. Hidroizolație cu membrane sintetice din PVC sau TPO
Hidroizolarea cu membrane sintetice este sistem cu montare ultrarapidă dezvoltat mai ales pentru clădirile modulare comerciale cu suprafețe impunătoare și cu puține elemente care ies din suprafața acoperișului.
Membranele din PVC sunt niște rulouri de lățime 1-3m de culoare albă sau gri care sunt compuse dintr-un material sintetic PVC sau TPO armate parțial sau total cu fibră de sticlă sau fibre din polipropilenă și care se montează pe suprafață mecanic cu niște dibluri speciale chiar și direct peste vata minerală sau polistirenul extrudat, apoi se sudează rosturile cu o suflantă puternică cu aer cald. Aceste rosturi, ca regulă se fac cu sudură dublă, apoi se verifică etanșeitatea pompând aer în canalul dintre suduri.
3. Hidroizolația cu membrane lichide
Acest sistem de hidroizolație se caracterizează prin aplicarea pe suprafața acoperișului a unor paste cu conținut de poliuretan, ca regulă, cu ajutorul periilor sau rulourilor și este în mare avantaj față de alte tipuri de hidroizolații atunci când acoperișul este intersectat de multe elemente cu detalii mici.
Aceste paste pot fi monocomponente sau bicomponente, ca și la membranele bituminoase, se poate aplica o amorsă, care mărește adeziunea cu betonul. Se aplică primul strat de bază, apoi se armează cu un geotextil din polipropilenă sau poliester, apoi se aplică al doilea strat de membrană. Locurile și detaliile complicate se prelucrează preventiv cu o pastă similară dar cu fibre amestecate prin ea. Armarea se produce în același moment cu aplicarea, iar golurile se umplu cu o altă pastă împinsă din tub cu un pistol pentru silicon. În cazul teraselor circulabile, membrana de baza se protejează cu un nisip, acoperit cu o substanță transparentă ce nu-i diminuează culoarea lui naturală și-l protejează de eroziune.
Toate metodele au dreptul la viață, fiecare din ele are adepți și dușmani înverșunați, alegerea oricum se face în dependență de proiectul în derulare. Se pun pe cântar toate argumentele: buget, rapiditate, calitate și garanție. Este important ca decizia să fie asistată de specialiști tehnici, aici criteriul de alegere după culoare, design, frumusețe este secundar. Când mergeți la negocieri, luați și un inginer cu voi.