Revenim cu un subiect foarte actual, cum se calculează un acoperiș cu toate materialele, accesoriile și montajul fără ajutorul specialiștilor sau vânzătorilor din firmele specializate în acoperișuri. 

Calculele n-o să fie exacte, decât în cazul când aveți și o schița de proiect cu specificația materialelor. Dar, oricum o sa aveți cifre foarte apropiate de adevăr, iar acestea pot fi suficiente pentru bugetarea cheltuielilor la reconstrucția casei tale. 

Cu ce începem?

În primul rând, noi, cei de la MONTACO, calificăm lucrarea după tip, adică, o plasăm în una din categorii:

 1. Înlocuirea învelitorii
 2. Acoperiș nou pe construcție nouă
 3. Acoperiș nou pe construcție existentă
 4. Reconstrucție totală
 5. Mansardă

Fiecare tip conține un set optim de materiale de bază și accesorii, schele și mecanisme, transport și montaj. Cazurile ultra specifice nu le discutăm, restul, însă, sunt foarte asemănătoare după metoda de calcul. 

Într-al doilea rând determinăm tipul învelitorii pe care o includem în calcul:

 1. Șindrilă bituminoasă
 2. Țiglă metalică
 3. Țiglă ceramică
 4. Stuf, policarbonat, plastic, membrane, prelate, șindrile din lemn, textile, panouri solare, alte învelitori exotice și nepopulare în Moldova, fie din cauza prețurilor (foto-voltaice Tesla), fie din cauza non-funcționalității și lipsei garanției. 

Într-al treilea rând definim ce sisteme și module adăugăm la acoperișul de bază:

 1. Sistem de scurgere
 2. Termoizolație 
 3. Ferestre de mansardă
 4. Căptușiri de streșini, terase acoperite și copertine. 
 5. Ferestre și uși termopan la încăperile noi construite/reconstruite
 6. Brâuri și coloane din beton în cazul reconstrucțiilor. 

Cauți Oferte cu Materiale și Montaj Inclus?

Vezi Preț

Mai departe trebuie să facem un studiu de caz real și o să luăm unul mai complex:

Reconstrucția completa a unui acoperiș cu lucrari de betonare si zidarie. 

Atenție! Acest tip de lucrare NU SE REALIZEAZĂ FĂRĂ PROIECT!

Determinăm rapid modulele de care o să avem nevoie pentru calcul:

 1. Demontare învelitoare și structură acoperiș vechi
 2. Montarea brâului din beton pentru ranforsarea pereților și repartizarea sarcinilor
 3. Structura nouă din lemn a acoperișului 
 4. Termoizolația cu componentele sale
 5. Învelitoare din șindrila bituminoasă (posibil oricare alta)
 6. Sistem de scurgere și profile de închidere
 7. Elemente decorative și căptușire streașină
 8. Ferestre de mansardă

Cauți Materiale de Acoperiș?

Vezi Materiale

Începem calculul acoperișului cu desfășurarea acestor module în seturi de materiale și accesorii, la care se adaugă montajul, mecanismele și transportul.  

 1. Demontajul acoperișului presupune ca montatorii sa fie echipați cu scule simple, mănuși și măști, care nu costa scump. Procesul este spectaculos de rapid, în câteva ore casa pierde pălăria, materialele sunt depozitate sau încărcate în remorcă pentru a fi transportate la gunoi sau la altă destinație. Durează maxim o zi și costă 100-300€
 2. Brâul de beton constă din următoarele componente: Armătura, inele, sârmă, cofraje, beton transportat, pompa, montaj. Durează 1-2 zile și costă 18-25€/m.l. de brâu cu materiale și montaj. 
 3. Structura din lemn constă din câteva secțiuni, gândite de proiectant ca să reziste la toate sarcinile. Ca regula, pentru un acoperiș din șindrila bituminoasă (cazul nostru) merg următoarele secțiuni: cosoroaba și stâlpi 150×150, căprior 60×150, chingi și stabilizatoare 50×150, elemente decorative 50×120 și 120×120, leațuri 50×50 sau scândura 30×100 pentru astereală. La lemn se mai adaugă piesele de fixare căpriori de cosoroaba, tija filetată cu șaibe și piulițe, șuruburi cu filet special și cap decorativ, cuie simple sau zincate. Nu uităm de soluția antiseptică și ignifugă în cazul prelucrării lemnului în șantier. Costurile încep de la 15€/m2 cu montaj, iar procesul de ridicare a structurii din lemn la un acoperiș de 200m2 durează de la 3 zile la 2 săptămâni în dependență de proiect. Unele proiecte nu permit salturi peste etape, de exemplu, când se face streașina în stil tradițional, cu elemente șlefuite și vopsite, cu lambriuri in același stil. 
 4. Termoizolația unui acoperiș îl transformă pe acesta într-o mansarda locativă. Componentele termoizolației sunt acestea: vata minerală, bariera de vapori dedesubt și folia de difuzie deasupra. Pentru clima noastră se recomandă minim 150mm de vata minerală cu densitatea de cca 30kg/m3, noi recomandăm 200mm sau chiar 250mm sau echivalentul. Grоsimile materialului termoizolant de peste 150mm presupun o structură suplimentară din rigle de lemn 50x50mm. Imperativ este canalul (camera) de ventilație de minim 50mm, înălțare, care se face încă la nivel de structura cu o contrașipca. Per total, costurile cu montaj și accesorii încep de la 10€/m2 și pot ajunge la 20€/m2 în combinație cu materiale inovative ca Thermoreflex. Suprafața termoizolată constituie cam 2/3 din suprafața acoperișului, spune experiența noastră de 20 de ani în acoperisuri.  
 5. Șindrila bituminoasă este stratul final al acoperișului, iar până la ea mai este un număr de materiale și alte accesorii, fără de care exista riscuri de infiltrari, scurgeri. Se montează mai întâi OSB, apoi o membrana de protecție, cel puțin pe marginile de jos ale acoperișului. Este nevoie de șuruburi, cuie zincate, mastic bituminos, benzi de etanșare la coșurile de fum și ventilație, aeratoare, retinatoare de zăpada, treceri pentru ventilație. Costurile etapei încep de la 19€/m2, avem și o oferta la cheie foarte populară în acest sens. Pot ajunge și la 25-29€/m2 in dependență de șindrila bituminoasă aleasa. 
 6. Sistemul de scurgere, mai devreme sau mai târziu, oricum se instalează la poalele acoperișului. Este compus din elementele specifice jgheabului pe orizontală și burlanelor pe verticală. Costurile pot fi evaluate la 10-15€ per metru liniar cu toate incluse. Profilele de închidere din tabla sunt ca regula de aceeași culoare și confecționate din același material ca și jgheaburile și burlanele. Prețurile 3-5€/m.l.
 7. Streașina este partea cea mai vizibilă a unui acoperiș, cu toate că se atribuie mai mult la fațada unei case sau maximum la linia de demarcare dintre fațadă și acoperiș. Sunt 3 tipuri distincte de trecere de la acoperiș la fațadă: cu cornișă (fără streașina), deschisă cu elemente decorative de tip tradițional european și închisă de tip tradițional american. Primul n-are costuri, care ar putea fi incluse in devizul pentru acoperis, este important ca geometria sa fie perfectă, altfel joncțiunea cu fațada dă mari bătăi de cap. Streașina cu elemente și lambriuri dn lemn costă 15-20€/m.l. și include decuparea elementelor, șlefuirea și vopsirea lor și a lambriurilor cu baiț special pentru lemn și, desigur, montajul. Streașina închisă se face cu tablă colorată omogen sau cu factura lemnului, include profilele de închidere la ocazie și capete care, împreuna cu montajul ar costa 12-18€/m.l. în dependență de tipul tablei, lățimea streșini și complexitate. 
 8. Ferestrele de mansardă VELUX sunt elementele unui acoperiș cele mai simplu de calculat. Pentru ventilare și lumină într-un pod rece există o soluție, care costă 110€. Pentru mansardă – costurile încep cu 275€/buc.(GZL) și pot ajunge chiar la aproape 3000€/bucata (Ex. Balcon Cabrio). Doar MONTACO are toate ferestrele Velux cu montaj inclus la preț de fereastra. Alege fereastra și vezi oferta desfășurată aici:
Velux cu Montaj

Acestea sunt seturile de materiale de baza și accesorii care definesc cum se calculează un acoperiș, la ele se adaugă costurile pentru transport, schele, mecanisme de ridicat, pompe si mixere de beton, prelate de protecție de ploi și ninsori în timpul montajului, jgheaburi de evacuare, instrumente profesionale de tăiat, șlefuit, vopsit, bătut, fixat, aliniat, nivelat, demontat, echipamente de protecție, funii, brâuri, mănuși, căsti, căngi, cârlige, suporți, scări…

Schița de proiect este cadou de la Montaco și nu afectează devizul sub nicio formă. 

Din acestea se calculează costul total al unui acoperiș. Simplu, nu? :)

Oricare din modulele enumerate mai sus pot fi scoase din devizul de cheltuieli, corespunzător proiectului tău. Deci, acoperișul tău ar putea costa 17€/m2 sau 25€/m2, sau 35€/m2, sau 59€/m2. Noi oricum avem proiecte realizate de toate tipurile și nu neglijăm nicio categorie. 

 Mai jos o sa aveți acces la un exemplu de calcul cu suma finală, pentru orice neclarități, rugam sa ne contactați și să cereți ajutor, este gratis și o facem cu mare plăcere. 

Vezi Deviz